Αρχική » Beyond Weddings » Η λίστα γάμου και η ιστορία της

Η λίστα γάμου και η ιστορία της

Wedding List
Λίστα Γάμου

Επειδή μου αρέσει να μαθαίνω πως ξεκίνησαν κάποτε, πράγματα που σήμερα θεωρούνται κοινότυπα, σκέφτηκα να αναζητήσω πώς δημιουργήθηκε η λίστα γάμου. Στο εξωτερικό για τη λίστα γάμου χρησιμοποιούνται οι όροι wedding registry, bridal registry ή wedding list και όλα φαίνεται να ξεκίνησαν στην Αμερική.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η ανάγκη των μελλόνυμφων ζευγαριών να αποκτούν για τον γάμο τους δώρα που θα τους είναι χρήσιμα και θα τους αρέσουν, οδήγησε σε μια πρωτοποριακή ιδέα για εκείνη την εποχή. Για να αποκτήσουν τα αντικείμενα που χρειάζονται και για να αποφύγουν τα διπλά δώρα, αλλά και εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στο γούστο τους, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να ενημερωθούν οι καλεσμένοι για τις επιθυμίες του ζευγαριού.

Έτσι, το 1924 στο Marshall Field’s του Σικάγου (το γνωστό πλέον Macy’s , από το 2005) γεννήθηκε η ιδέα που σήμερα ονομάζουμε λίστα γάμου. Τα ζευγάρια διάλεγαν τα αντικείμενα που ήθελαν για το σπίτι τους, όπως σερβίτσια, κρύσταλλα, ασημικά και οι καλεσμένοι τους γνώριζαν τι μπορούσαν να επιλέξουν για δώρο γάμου. Στην πορεία και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων των καταστημάτων, οι λίστες εμπλουτίζονταν και με άλλα είδη για το σπίτι, όπως τραπεζομάντηλα, λευκά είδη για τα υπνοδωμάτια κλπ.

Πολύ γρήγορα ακολούθησαν και άλλα καταστήματα το παράδειγμα των πρώτων που εφάρμοσαν στην πράξη την λίστα γάμου κι έτσι αυτή η υπηρεσία διαδόθηκε σε όλη την ήπειρο και μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη.

Χρειάστηκε  όμως να περάσουν 69 χρόνια για να ανέβει επίπεδο η υπηρεσία της λίστας γάμου και να συνδυαστεί με την τεχνολογία που πλέον είχε αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά και με ταχύ ρυθμό. Το 1993 δημιουργείται η πρώτη online λίστα γάμου από τα Target, καταστήματα που εδρεύουν επίσης στις ΗΠΑ. Έτσι οι καλεσμένοι μπορούσαν πλέον να επιλέξουν τα αντικείμενα και να κάνουν τις αγορές τους από την άνεση του σπιτιού τους! Επιπλέον, επειδή οι καλεσμένοι σε ένα γάμο, δεν περιορίζονται πλέον από σύνορα χωρών και ηπείρων, όλα γίνονται πιο εύκολα, πιο προσιτά και πολυγλωσσικά.

Με τον καιρό οι λίστες γάμου άλλαξαν μορφή. Έπαψαν να είναι μόνο λίστες με αντικείμενα σε καταστήματα με είδη για το σπίτι. Έγιναν alternative γιατί εκεί οδηγήθηκαν από τις νέες ανάγκες των ζευγαριών και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Έτσι σήμερα συναντούμε λίστα γάμου για ταξίδια, λίστα γάμου σε τραπεζικό λογαριασμό, λίστα γάμου με δώρα εμπειρίας, λίστα γάμου σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, λίστα γάμου σε καταστήματα βρεφικών κλπ.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στις λίστες γάμου είναι η online δυνατότητα που έχει ένα ζευγάρι, να συνενώσει πολλές λίστες γάμου σε μία, αλλά αυτό συμβαίνει για την ώρα μόνο στην Αμερική!

Διαβάστε περισσότερα για τη λίστα γάμου στην wikipedia

Photo from : finethingsboca.com

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.