Άγχος! Εσείς πως αντιδράτε?

Το άγχος  στα δύο φύλα..

Οι άντρες λειτουργούν διαφορετικά από τις γυναίκες στο άγχος. Οι άντρες αντιδρούν με τρόπο πιο αντικειμενικό ή πιο αναλυτικό σε αντίθεση με τις γυναίκες που αντιδρούν περισσότερο υποκειμενικά ή συναισθηματικά.

Οι άντρες όταν αισθάνονται άγχος προσπαθούν με κάθε τρόπο να λύσουν το πρόβλημα που τους το προκαλεί και για να το επιτύχουν αυτό απομονώνονται στις σκέψεις τους και προσπαθούν να βρουν τι πρέπει να γίνει για να το περιορίσουν.

Οι γυναίκες αντίθετα ασχολούνται με τον εσωτερικό τους κόσμο και για να μειώσουν το άγχος κάνουν αλλαγές στον ίδιο τους τον εαυτό. Αντί δηλαδή να προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση προσπαθούν να αλλάξουν αυτό που την προκαλεί από μέρους τους. Ο γυναικείος ψυχισμός αντιδρά στο άγχος με ένα κύμα συναισθημάτων. Τα συναισθήματα αυτά την βοηθούν να συγκεντρωθεί και να κάνει εσωτερικές αλλαγές. Για παράδειγμα, αν κάτι την απασχολεί, το άγχος της θα μειωθεί μόνο αν γίνει πιο υπομονετική, πιο επιεικής, πιο ικανή να συγχωρεί, να δείχνει κατανόηση… έτσι αισθάνεται καλύτερα.

Όταν ένας άντρας έχει άγχος επηρεάζει ή ελέγχει το περιβάλλον του. Στις δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να ανακεφαλαιώσει, να καταλάβει τι έχει συμβεί, ποιο μερίδιο της ευθύνης του αντιστοιχεί. Βρίσκεται σε επιφυλακή για να παρατηρήσει ακριβώς τι έχει συμβεί στο εξωτερικό του περιβάλλον. Όταν με αντικειμενικότητα προσπαθήσει να βρει τι είναι σε θέση να κάνει για να λύσει το πρόβλημα, αρχίζει να καταλαβαίνει και να δέχεται την ευθύνη του για το πρόβλημα.

Ωστόσο, ο άντρας που δεν αποστασιοποιείται για να λύσει το πρόβλημα, αλλά αφήνει ελεύθερο το συναίσθημά του να τον συνεπάρει, τείνει να χάσει την θετική του πλευρά. Αναπτύσσει καταστροφικά συναισθήματα, είναι κακόκεφος και εγωκεντρικός. Αν και αυτά τα συναισθήματα είναι αρνητικά βοηθούν στην αγχόλυση πάντως δεν βοηθούν ώστε να λυθεί το πρόβλημα αντίθετα το επιτείνουν. Όταν ένας άντρας έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του πριν δει αντικειμενικά την εικόνα της κατάστασης κινδυνεύει να γίνει σκληρός, βίαιος, αναποφάσιστος, απαθής αναβλητικός και να χάσει τον έλεγχο.

Αντίθετα μια γυναίκα όταν θυμώνει και δείχνει τα συναισθήματά της δεν χάνει την θετική της συμπεριφορά ούτε το σεβασμό και την στοργή για τους άλλους. Ο θυμός λειτουργεί θεραπευτικά για την γυναίκα αφού την αφήνει να εκφραστεί να ξεπεράσει τις αναστολές της και ταυτόχρονα να ανακαλύψει τι της αναλογεί. Επειδή οι γυναίκες είναι περισσότερο συναισθηματικές, πρέπει πρώτα να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και μετά να δουν την κατάσταση αντικειμενικά. Βιώνοντας την κατάσταση συναισθηματικά και υποκειμενικά η γυναίκα αναζητά να αναγνωρίζει τις αντιδράσεις της, να εξετάζει κατά πόσον είναι σωστό αυτό που κάνει, και να αλλάζει όποιο συναίσθημα δεν ταιριάζει με αυτό που εκείνη αποκαλεί πραγματικό της εαυτό. Ωστόσο, αν γίνει αντικειμενική κινδυνεύει να περάσει μια περίοδο αρνητική, να γίνει ελεγκτική, ισχυρογνώμων, απαιτητική, ταπεινή και απογοητευμένη.

Συμπέρασμα…

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι πηγή δύναμης και αγχόλυσης για έναν άντρα είναι η αποστασιοποίηση και η αντικειμενικότητα, ενώ για την γυναίκα είναι η υποκειμενικότητα και ο συναισθηματισμός. Μόνο έτσι μια γυναίκα μπορεί να είναι ευέλικτη, ξεκάθαρη και θετική και μόνο έτσι ένας άντρας μπορεί αν είναι τρυφερός και στηρικτικός.

  • Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα άγχους με συμπτώματα όπως: εφίδρωση ταχυπαλμία, σύγχυση σκέψης, αποπροσανατολισμό, δυσκολία στην αναπνοή ή συχνές λιποθυμίες και έντονους πονοκεφάλους σημαίνει πως δεν χειρίζεστε σωστά τις αγχωτικές καταστάσεις τις ζωής και χρειάζεστε την βοήθεια ειδικού (ψυχολόγου). Πολύ θα σας βοηθούσε και η μύηση σε τεχνικές χαλάρωσης ή χαλαρωτικής γυμναστικής (γιόγκα) τις οποίες θα μπορείτε να χρησιμοποιείται όταν αισθάνεστε ότι η κατάσταση γύρω σας είναι αγχωτική και κάνουν την εμφάνισή τους τα παραπάνω συμπτώματα.

 

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα

 


 

Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.