Ο γάμος μειώνει την ερωτική διάθεση;

Ο γάμος μειώνει την ερωτική διάθεση;

Ο χρόνος επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον άνθρωπο αλλά φοβάται μόνο ένα πράγμα. Δεν τολμάει να αγγίξει την αγάπη που είναι απλή και αληθινή. Την κάνει να ανθίζει περισσότερο, όχι λιγότερο.
-Prem Rawat.

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό, που προβληματίζει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες μέσα στο γάμο πρέπει να γίνει μια διερεύνηση στην συναισθηματική και ψυχολογική υπόσταση της σεξουαλικής επιθυμίας και στα δυο φύλλα.

Η συχνότητα στο σεξ στηρίζεται στην καλή επικοινωνία μεταξύ των συζύγων. Η αλήθεια είναι ότι στην καθημερινότητά μας πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, εντάσεις, άγχος και δουλειές που τρέχουν και πρέπει να γίνουν είτε αφορούν το στενό οικογενειακό περιβάλλον (υποχρεώσεις για τα παιδιά-τους γονείς), είτε την εργασία του καθενός. Στις συνθήκες αυτές το ζευγάρι είναι εύκολο να αναλωθεί και να χάσει τον ερωτισμό του. Το άγχος δεν αφήνει το ζευγάρι να χαλαρώσει. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο κατά το οποίο, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ο νους γυρίζει πάλι στα θέματα της καθημερινότητας, και έτσι χάνεται αυτή η μοναδική στιγμή μέσα στη μέρα που ο έρωτας αναζωπυρώνει την σχέση και τα συναισθήματα αγάπης που ο ένας τρέφει για τον άλλο.

Όταν το ζευγάρι επικοινωνεί σωστά τότε είναι ξεκάθαρο ότι η σεξουαλική επαφή πρέπει να κρατηθεί μακριά από την αλλοίωση που επιφέρει ο χρόνος και ότι αυτό απαιτεί την προσπάθεια και των δυο.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε σωστή επικοινωνία;

Το σεξ είναι μια πλευρά των σχέσεων που η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει μεγάλη σημασία. Γενικά ο άντρας γνωρίζει πότε θέλει να κάνει σεξ. Η γυναίκα μπορεί να είναι έτοιμη να κάνει σεξ χρειάζεται, ωστόσο, περισσότερο χρόνο για να εξακριβώσει αν πράγματι το θέλει. Οι άντρες δεν το καταλαβαίνουν γιατί οι ίδιοι λειτουργούν διαφορετικά. Όταν ο άντρας προτείνει στη γυναίκα του να κάνουν έρωτα εκείνη απάντα «Δεν ξέρω» γιατί όντως εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζει αν έχει διάθεση ή αν είναι έτοιμη. Ο σύζυγος, ωστόσο μεταφράζει την απάντησή ως αρνητική και εκ τούτου απορριπτική. Στο διάστημα αυτό η γυναίκα πιθανόν αρχίζει να χαίρεται με την ιδέα, διότι ο λίγος χρόνος που πέρασε έφερε στην επιφάνεια τα εσωτερικά της συναισθήματα.

Αρχικά μπορεί να σκέφτηκε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα κουρασμένη, γιατί δούλευε όλη μέρα και ακόμα έχει κάποιες εκκρεμότητες. Ωστόσο, σκεφτόμενη την χαρά που παίρνει όταν απολαμβάνει το σεξ με τον άντρα της, αλλάζει γνώμη και καταλήγει στο να βάλει στην άκρη το άγχος της για τη δουλεία και να δώσει χρόνο στην πολύτιμη σχέση της. {loadposition banner_con}

Ο άντρας από την άλλη έχοντας πάρει αρνητικά την απάντηση αισθάνεται άσχημα για την απόρριψη που πήρε. Απαντά, ωστόσο, στη γυναίκα του ότι «δεν πειράζει ίσως μια άλλη φορά… ». Μέσα του όμως νιώθει θυμό και απογοήτευση και έτσι αποφασίζει να μην της το ξαναζητήσει εκείνος και να βρει άλλους τρόπους να φροντίζει τον εαυτό του, για να μην νιώθει αυτό το απαίσιο συναίσθημα της απόρριψης.

Με την απάντηση που έδωσε στη γυναίκα του της πήρε πίσω αυτό το ωραίο συναίσθημα που της δημιούργησε η ερώτηση. Έτσι και εκείνη αφήνεται στη κούραση της και κοιτάει να τελειώσει της δουλείες της. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως έχει μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία έχει μπολιάσει ο εγωισμός και ο θυμός ανάμεσα στο ζευγάρι. Τα συναισθήματα αυτά θα φθείρουν τα θεμέλια της σχέσης και θα εκτονώνονται σε διαπληκτισμούς για άσχετα πράγματα μικρής σημασίας δημιουργώντας δυο ανθρώπους δυστυχισμένους και σε αδιέξοδο με την σχέση τους.

Πώς να αποφύγετε την δυσάρεστη αυτή κατάσταση που σκοτώνει τον έρωτα;

  • Όταν ο σύζυγος προτείνει σεξουαλική επαφή απαντήστε ζητώντας του λίγο χρόνο να χαλαρώσετε και να αποφασίσετε και ζητήστε του την βοήθειά του στην χαλάρωση σας αυτή (ζητήστε τα χάδια που σας χρειάζονται).
  • Όταν μια γυναίκα λέει «δεν ξέρω» δεν εννοεί «όχι».
  • Δώστε στη γυναίκα σας το χρόνο να αποφασίσει και μιλήστε μαζί της ή επικοινωνήστε μαζί της σωματικά με μια αγκαλιά.
  • Μην αφήσετε το σεξ να γίνει κομμάτι της ρουτίνας σας. Δώστε του το χρώμα που είχε όταν ήσασταν ακόμα αδέσμευτοι. Κρατήστε τον σύντροφο σας κοντά σας με το να αισθάνεστε αρχικά όμορφα με τον εαυτό σας και μετά με εκείνον/η.
  • Σημασία δεν έχει η συχνότητα γιατί όπως και όλα έτσι και την σωματική ικανότητα την αγγίζει ο χρόνος. Σημασία έχει η ποιότητα και μάλιστα αυτή αυξάνεται, όταν απέχετε λίγο και αισθάνεστε ότι σας λείπει ο σύντροφός σας, τόσο ώστε να αναζητάτε την σωματική επαφή μαζί του.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.