1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47,
Dimitsana Peloponnisos

Δημητσάνα

Μια ακόμα υπέροχη αλλά και ιστορική τοποθεσία της Πελοποννήσου, η Δημητσάνα έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Απαρτίζεται από πέτρινα σπίτια και είναι παντού έντονο το στοιχείο του ξύλου. Η θέα του κάμπου της Μεγαλόπολης, το καταπληκτικό φαράγγι και η κοιλάδα του ποταμού Λούσιου, αλλά και οι χιονισμένες κορυφές του Ταΰγετου, κάνουν τον επισκέπτη να θέλει να μείνει μόνιμα εκεί.

Το Μαίναλο και τα χειμερινά σπορ, όπως το σκι για όσους το αγαπάνε, είναι μια πολύ καλή κοντινή εξόρμηση αν βρεθείτε στη Δημητσάνα. Αλλά και το rafting στον ποταμό Λούσιο ή η πεζοπορία στα μονοπάτια στο φαράγγι θα σας κάνουν να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.

Οι γραφικές διαδρομές για να φτάσετε στη Δημητσάνα

Η Δημητσάνα απέχει 220χλμ από την Αθήνα και 60χλμ από την Τρίπολη. Για να φτάσετε ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και συνεχίζετε προς Τρίπολη. Μετά τη Σήραγγα του Αρτεμισίου συνεχίζετε στο δρόμο προς Λεβίδι-Βυτίνα-Πύργο. Στην Καρκαλού θα βρείτε σήμανση προς Δημητσάνα και θα στρίψετε αριστερά.

Μια άλλη γραφική διαδρομή είναι να επιλέξετε να φτάσετε στη Δημητσάνα μέσα από το Μαίναλο, από ένα δρόμο γεμάτο έλατα. Θα συναντήσετε το Χρυσοβίτσι και θα φτάσετε στη Στεμνίτσα, άλλη μια υπέροχη τοποθεσία. Εκεί σας προτείνουμε να σταματήσετε για έναν ελληνικό καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο της πλατείας. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε ντόπια γλυκά του κουταλιού, αλλά και εκπληκτικά ασημικά από τους ντόπιους τεχνίτες. Στην Στεμνίτσα λειτουργεί Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και μάλιστα από τις πιο γνωστές της χώρας. Πολύ κοντά, μόλις 16χλμ από τη Στεμνίτσα, θα βρείτε τη Δημητσάνα.

Η Δημητσάνα και η συνεισφορά της

Η ιστορία της και η προσφορά της στη χώρα και στον αγώνα του 1821 είναι πραγματικά τεράστια. Στην Ελληνική Επανάσταση η Δημητσάνα παρήγαγε το μεγαλύτερο ποσοστό μπαρουτιού που χρειαζόταν για τους αγωνιστές μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγραψε : “Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα. Του μπαρουτιού την υπόθεση την είχαν πάρει απάνου τους τ’ αδέλφια Σπηλιωτόπουλοι και δια να δουλεύουν το μπαρούτι επαίρναμε Δημητζανίτες στο στρατόπεδο”.

Τι θα δείτε και τι να επισκεφτείτε στη Δημητσάνα

Όταν φτάσετε στη Δημητσάνα θα αντικρύσετε μια κωμόπολη με παραδοσιακό ύφος. Πέτρινα σπίτια με ξύλινα παντζούρια, λιθόστρωτα σοκάκια, μαγαζιά με ντόπια προϊόντα. Αλλά και καταστήματα εστίασης με ζεστές γωνιές με τζάκι για να απολαύσετε ένα καφέ, μια ζεστή σοκολάτα, το κρασί και το φαγητό σας.

Αρχοντικά που διασώζονται

Στα αρχοντικά που διασώζονται ανήκει το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, της οικογένειας των Σπηλιωτόπουλων που δούλευαν τους περισσότερους μπαρουτόμυλους και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’.

Τοποθεσίες με ενδιαφέρον

Ενδιαφέρουσες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη. Επίσης, οι μπαρουτόμυλοι μέσα στην πόλη, καθώς και η βρύση του Μουσταφά, λίγο έξω από τη Δημητσάνα.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Πριν φτάσετε στην κατοικημένη περιοχή, 1,5χλμ περίπου πριν, έχει δημιουργηθεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στο Μουσείο αναπαριστούνται τα εργαστήρια της δοξασμένης εποχής για την περιοχή, που λειτουργούσαν με νερό από τον ποταμό Λούσιο.

Θα δείτε τον νερόμυλο, τη νεροτριβή, τον μπαρουτόμυλο, το αποστακτήριο, το βυρσοδεψείο, το καζάνι για το τσίπουρο, τον αλευρόμυλο. Θα δείτε όλες τις φάσεις επεξεργασίας των δερμάτων και κάθε άλλης εργασίας στα εργαστήρια, ενώ ο περίπατος μέσα στο πράσινο της φύσης θα σας αναζωογονήσει.

Επαγγέλματα που άνθησαν και χάθηκαν πια, παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και έπειτα από επιστημονική μελέτη. Μόλις φτάσετε στη Δημητσάνα ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας εκείνη την εποχή, ώστε να το εντάξετε στο πρόγραμμα επισκέψεών σας.

Τα Μοναστήρια της ευρύτερης περιοχής της Δημητσάνας

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, είναι κτισμένη από το 1600 σε εντυπωσιακό τοπίο, μέσα σε ένα βράχο, η Μονή Αιμυαλών.

Η Μονή Φιλοσόφου στη χαράδρα του Λούσιου, ιδρύθηκε το 927 και είναι το κρυφό σχολειό της τουρκοκρατίας, με εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Θα βρείτε τη Νέα Μονή 400 μέτρα μετά την Παλαιά.

Άλλη μια Μονή που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι η Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Στεμνίτσα, από την απέναντι πλευρά της χαράδρας του Λούσιου. Η Μονή χτίστηκε το 1167 και αποτέλεσε ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, νοσοκομείο και κέντρο ανεφοδιασμού των αγωνιστών της Επανάστασης.

Βιβλιοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο

Η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο θα πρέπει να αποτελέσουν οπωσδήποτε σημεία επίσκεψης. Εκεί θα θαυμάσετε χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Βρίσκονται στην Πλατεία της Δημητσάνας, κοντά στη Μητρόπολη Αγία Κυριακή, την οποία επίσης σας προτείνουμε να επισκεφτείτε.

Επιλογές για διαμονή και φαγητό

Στην Δημητσάνα θα βρείτε παραδοσιακούς Ξενώνες, αλλά και μικρά Ξενοδοχεία με προσεγμένη διακόσμηση. Τα καταλύματα παντρεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την παράδοση. Την πολυτέλεια με την απλότητα. Και αποπνέουν ζεστασιά σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Παραδοσιακά καφενεία για ελληνικό καφέ, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες και τσίπουρο με μεζέ είναι must-visit σημεία. Θα βρείτε, επίσης, café που αν και μοντέρνα έχουν εγκλιματιστεί με το περιβάλλον. Σε αυτά θα απολαύσετε κάθε είδους καφέ, ζεστά ροφήματα και ποτά. Οι παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής δεν θα σας απογοητεύσουν. Προσφέρουν καλό φαγητό και ντόπιες συνταγές για να συνδεθείτε απόλυτα με την περιοχή, την ιστορία και την κουλτούρα της.

Η Δημητσάνα και οι κοντινοί προορισμοί, οι γραφικές διαδρομές και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, θα μείνουν χαραγμένα στην καρδιά σας. Θα σας κάνουν σίγουρα fans τέτοιου είδους αποδράσεων. Μην το καθυστερείτε, λοιπόν! Προγραμματίστε την επόμενη απόδραση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.