Αρχική » Newsroom » Αποδράσεις » Δημητσάνα
Image

Δημητσάνα

Μια ακόμη υπέροχη αλλά και ιστορική τοποθεσία της Πελοποννήσου, η Δημητσάνα έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, με πέτρινα σπίτια και έντονο το στοιχείου του ξύλου, ενώ η θέα του κάμπου της Μεγαλόπολης, το καταπληκτικό φαράγγι και η κοιλάδα του ποταμού Λούσιου, αλλά και οι χιονισμένες κορυφές του Ταϋγέτου, κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει πως θέλει να μείνει μόνιμα εκεί. Το Μαίναλο και τα χειμερινά σπορ όπως το σκι για όσους το αγαπάνε, είναι μια πολύ καλή κοντινή εξόρμηση αν βρεθείτε στη Δημητσάνα, αλλά και το rafting στον Λούσιο ή η πεζοπορία στα μονοπάτια στο φαράγγι θα σας κάνουν να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα.

 

Απέχει 220χλμ από την Αθήνα και 60χλμ από την Τρίπολη. Για να φτάσετε ακολουθείτε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, συνεχίζετε προς Τρίπολη, μετά τη Σήραγγα του Αρτεμισίου, και από την Τρίπολη συνεχίζετε στο δρόμο προς Λεβίδι-Βυτίνα-Πύργο. Στην Καρκαλού θα βρείτε σήμανση προς Δημητσάνα και θα στρίψετε αριστερά. ʼλλη μια γραφική διαδρομή είναι αν επιλέξετε να φτάσετε στη Δημητσάνα μέσα από το Μαίναλο, σε ένα δρόμο γεμάτο έλατα. Θα συναντήσετε το Χρυσοβίτσι και θα φτάσετε στη Στεμνίτσα, άλλη μια υπέροχη τοποθεσία, όπου σας προτείνουμε να σταματήσετε για έναν ελληνικό καφέ σε ένα παραδοσιακό καφενείο της πλατείας και για να αγοράσετε ντόπια γλυκά του κουταλιού, αλλά και εκπληκτικά ασημικά από τους ντόπιους τεχνήτες. Πολύ κοντά, μόλις 16χλμ από τη Στεμνίτσα, θα βρείτε τη Δημητσάνα.

 

Η ιστορία της και η προσφορά της στη χώρα και στον αγώνα του 1821 πραγματικά τεράστια, αφού στην Ελληνική Επανάσταση η Δημητσάνα παρήγαγε το μεγαλύτερο ποσοστό μπαρουτιού που χρειαζόταν για τους αγωνιστές μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγραψε : Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημητσάνα. Του μπαρουτιού την υπόθεση την είχαν πάρει απάνου τους τ’αδέλφια Σπηλιωτόπουλοι και δια να δουλεύουν το μπαρούτι επαίρναμε Δημητζανίτες στο στρατόπεδο. 

 

Τι θα δείτε

Όταν φτάσετε στη Δημητσάνα θα αντικρύσετε μια κωμόπολη με παραδοσιακό ύφος, σπίτια πέτρινα με ξύλινα πατζούρια, λιθόστρωτα σοκάκια, μαγαζιά με ντόπια προϊόντα και ζεστές γωνιές με τζάκι για να απολαύσετε ένα καφέ, μια ζεστή σοκολάτα και το φαγητό σας.

Στα αρχοντικά που διασώζονται ανήκει το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, της οικογένειας των Σπηλιοτόπουλων, που δούλευαν τους περισσότερους μπαρουτόμυλους, του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’.

Ενδιαφέρουσες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Ευθυμίου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ιωάννη, οι μπαρουτόμυλοι μέσα στην πόλη, καθώς και η βρύση του Μουσταφά, λίγο έξω από τη Δημητσάνα.

 

Πριν φτάσετε στην κατοικημένη περιοχή, 1,5χλμ περίπου πριν, έχει δημιουργηθεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στο Μουσείο αναπαριστούνται τα εργαστήρια της δοξασμένης εποχής για την περιοχή που λειτουργούσαν με νερό από τον ποταμό Λούσιο. Θα δείτε τον νερόμυλο, τη νεροτριβή, τον μπαρουτόμυλο, το αποστακτήριο, το βυρσοδεψείο, το καζάνι για το τσίπουρο, τον αλευρόμυλο, θα δείτε όλες τις φάσης επεξεργασίας, ενώ ο περίπατος μέσα στο πράσινο της φύσης θα σας αναζωογονήσει. Επαγγέλματα που άνθησαν και χάθηκαν πια, παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο αλλά και έπειτα από επιστημονική μελέτη. Μόλις φτάσετε στη Δημητσάνα ελέγξτε τις ώρες λειτουργίας εκείνη την εποχή, ώστε να το εντάξετε στο πρόγραμμα επισκέψεών σας. 

 

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, είναι κτισμένη από το 1600 σε εντυπωσιακό τοπίο μέσα σε ένα βράχο η Μονή Αιμυαλών. Η Μονή Φιλοσόφου στη χαράδρα του Λούσιου, ιδρύθηκε το 927 και είναι το κρυφό σχολειό της τουρκοκρατίας, με εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Θα βρείτε τη Νέα Μονή 400 μέτρα μετά την Παλαιά. ʼλλη μια Μονή που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι η Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Στεμνίτσα, από την απέναντι πλευρά της χαράδρας του Λούσιου, η οποία χτίστηκε το 1167 και αποτέλεσε ορμητήριο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, νοσοκομείο και κέντρο ανεφοδιασμού των αγωνιστών της Επανάστασης.

 

Η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο θα πρέπει να αποτελέσουν οπωσδήποτε σημεία επίσκεψης, για να θαυμάσετε χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Βρίσκονται στην Πλατεία της Δημητσάνας, κοντά στη Μητρόπολη Αγία Κυριακή, την οποία επίσης σας προτείνουμε να επισκεφτείτε.

 

Που θα μείνετε

Στην Δημητσάνα θα βρείτε παραδοσιακούς Ξενώνες, αλλά και μικρά Ξενοδοχεία με προσεγμένη διακόσμηση που παντρεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την παράδοση, την πολυτέλεια με την απλότητα και αποπνέουν ζεστασιά σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

 

Σας προτείνουμε :

 

Ξενώνας ΞΕΝΙΟΥ           τηλέφωνο  27950 31750

Ξενώνας ΚΑΖΑΚΟΥ         τηλέφωνο  27950 31660

Ξενώνας ΚΑΖΑ               τηλέφωνα  27950 31466
Ξενοδοχείο ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ τηλέφωνο  27950 31518

 

Που θα φάτε και θα πιείτε

Παραδοσιακά καφενεία για ελληνικό καφέ, γλυκά του κουταλιού και λουκουμάδες, café που αν και μοντέρνα έχουν εγκλιματιστεί με το περιβάλλον και μπορείτε να απολαύσετε κάθε είδους καφέ και ζεστά ροφήματα, παραδοσιακές ταβέρνες για καλό φαγητό και ντόπιες συνταγές είναι μερικές μόνο από τις επιλογές σας.

 

Σας προτείνουμε :

 

Το στέκι της γεύσης για μεζέδες, ψητά και μαγειρευτά

Λημέρι του Τρύπα για κόκορα κοκκινιστό και ψητά

Μπαρουτάδικο για παραδοσιακή κουζίνα και ψητά

Θόλος για παραδοσιακές γεύσεις σε μια παραδοσιακή ταβέρνα

Βράχος  για ποτό παρέα με έντεχνη μουσική σε ένα περιβάλλον σπηλιάς

Λούσιος Café για καφέ ροφήματα αλλά και τις καλύτερες πίτες της περιοχής

Δρυάδες  για καφέ στη Βυτίνα σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον μέσα στα έλατα

ΒΥΤΙΝΑ Club για καφέ ή φαγητό και ποτό σε ένα χώρο απόλυτα ενταγμένο στη φύση του Μαινάλου

Café 1033 για καφέ, ροφήματα, ποτό παρέα με βάφλες και επιτραπέζια για εσάς και την παρέα σας.

 

Η Δημητσάνα και οι κοντινοί προορισμοί, οι γραφικές διαδρομές και το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, θα μείνουν χαραγμένα στην καρδιά σας και θα σας κάνουν funs τέτοιου είδους αποδράσεων. Μην το καθυστερείτε!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.