Συνταγές Μαγειρικής

Δίπλες της κυρά Χριστίνας

Παραδοσιακές μελωμένες δίπλες της κυρά Χριστίνας από την ορεινή Γορτυνία

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, μια γιορτή γεμάτη στολίδια, δώρα και τι άλλο, υπέροχα φαγητά και μοναδικά γλυκά.  

Η κυρά Χριστίνα, μάς παρουσιάζει άλλη μια συνταγή που έμαθε από τη μητέρα της κι εκείνη από τη δική της, για να φτιάξουμε υπέροχες δίπλες στις γιορτές για τους αγαπημένους μας, αλλά και για να τις προσφέρουμε σε κάθε χαρά, αφού οι δίπλες είναι ένα πατροπαράδοτο γλυκό που προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις.

Τα υλικά απλά, υπάρχουν σε κάθε σπίτι, η συνταγή επίσης απλή, καθώς τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονταν τα αγνά υλικά που τους χάριζε η γη και τα ζωντανά τους, αλλά χρειάζεται δεξιοτεχνία, προσοχή και γρηγοράδα. Δείτε παρακάτω τα υλικά και τις οδηγίες βήμα – βήμα για να φτιάξετε κι εσείς δίπλες με την πρώτη ευκαιρία!

Υλικά που θα χρειαστείτε για τις δίπλες

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 μέτρια αυγά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο για τη ζύμη
  • ½ κιλό καλαμποκέλαιο
  • ½ κιλό ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Για το σιρόπι θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1200 mlνερό
  • 2 κουταλιές της κούπας μέλι

Για το στόλισμα θα χρειαστείτε

  • Τριμμένο καρύδι
  • Κανέλλα

{loadposition banner_con}Δημιουργήστε τη συνταγή για τις δίπλες

Σε ένα βαθύ μπολ ή μια μεγάλη λεκάνη για την κουζίνα, προσθέστε το αλεύρι, το λάδι (1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο), το ούζο και το ξύδι και ανακατέψτε-ζυμώστε το μίγμα τρίβοντάς το ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες σας.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ, ρίξτε τα αυγά και χτυπήστε τα με το σύρμα ή με το μίξερ. Προσθέστε αυτό το μίγμα στο μίγμα με το αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας.

Στη συνέχεια χωρίστε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη. Με καθένα από αυτά αρχίστε να ανοίγετε φύλλο σε σχήμα παραλληλόγραμμου με τον πλάστη. Κάθε τέτοιο φύλλο όταν λεπτύνει αρκετά θα πρέπει να το κόψετε σε λωρίδες μήκους περίπου 10 πόντων και πλάτους περίπου 5 πόντων. Θα συνεχίσετε να κάνετε το ίδιο μέχρι όλη ζύμη σας να γίνει λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε ένα ικανό μέρος από το λάδι (καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο) και το αφήνετε λίγο να «κάψει». Στη συνέχεια ρίχνεται στο λάδι μία – μία λωρίδα, την αφήνεται ελάχιστο χρόνο να πάρει λίγο χρώμα και με τη βοήθεια 2 πιρουνιών την τυλίγετε γρήγορα σαν φλογέρα και την βγάζετε από το λάδι για να την τοποθετήσετε σε ένα σκεύος-πιατέλα. Συνεχίζετε το ίδιο για τις υπόλοιπες δίπλες και προσθέτετε λάδι στην κατσαρόλα όποτε χρειάζεται.

Για το σιρόπι

Προσθέτετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει 1 λίτρο σιρόπι. Μετά το βράσιμο προσθέτετε και το μέλι, ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Μέλωμα

Για να μελώσετε τις δίπλες θα πρέπει το σιρόπι να είναι απαραίτητα χλιαρό. Ρίχνετε λοιπόν προσεκτικά μία – μία δίπλα μέσα στο σιρόπι και την βγάζετε σε μια πιατέλα. Κάνετε το ίδιο για όλες τις δίπλες.

Στόλισμα

Σε κάθε στρώση από δίπλες που βάζετε στην πιατέλα ρίξτε από πάνω τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλλα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσετε όλες τις δίπλες.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλές γιορτές…. ή αν τις ετοιμάζετε για αρραβώνες, γάμο ή βάφτιση σας ευχόμαστε με το καλό!

Για το teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply