Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί και ο καλός σας να...

Επιστρέφοντας χαμογελαστός από τη δουλειά

Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί και ο καλός σας να επιστρέφει σπίτι από την δουλειά χαμογελαστός και έτοιμος να χαλαρώσει στην αγκαλιά σας..;

Δεν υπάρχει ίσως μεγαλύτερη ικανοποίηση για μια γυναίκα από το να αισθάνεται ότι ο αγαπημένος και ίσως μέλλοντας σύζυγός της μετράει τα λεπτά για να βρεθεί μαζί της και να της μιλήσει για την ημέρα του, για τα σκηνικά στη δουλειά του και γενικά να μοιραστεί τα νέα του, τους προβληματισμούς του , ακόμα καλύτερα δε όταν θέλει ν’ ακούσει και τα δικά της, χωρίς να χασμουριέται ανά λεπτό ή να βαριέται…

Μπορεί να ακούγεται αρκετά ιδανικό αλλά δεν σημαίνει πως δεν είναι εφικτό αν όχι όλες, έστω τις μισές μέρες της εργάσιμης εβδομάδας. Αρκεί μόνο ίσως να μπει κανείς στη θέση του άλλου και να του δώσει ορισμένο χρόνο να χαλαρώσει (να κάνει ντους, να δει λίγο τηλεόραση..) και μετά να ξεκινήσει την κουβέντα. Ας σκεφτούμε όμως ότι κάθε γυναίκα αντιδρά διαφορετικά σ’ αυτό το ενδεχόμενο πρόβλημα της επικοινωνίας.

Η ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ

Όταν μια γυναίκα εργάζεται όλη η μέρα κάνοντας δουλειές για τον «σύζυγο» κουράζεται και περιμένει με λαχτάρα τα καλά σχόλια και τις αγκαλιές από τον άνθρωπο που αγαπά. Περιμένει εκείνος να παρατηρήσει ακριβώς τις αλλαγές στο σπίτι και το πόσο πιο καθαρό είναι και φυσικά να του αρέσει πολύ το φαγητό της. Πόσο εύκολο είναι για μια νοικοκυρά, που περιμένει αυτά τα αυθόρμητα σχόλια που δεν θέλει φυσικά να του τα βγάλει με το τσιγκέλι, να του αφήσει το χρόνο του και να δεχτεί ότι δεν παρατήρησε τίποτα όταν μπήκε. Σίγουρα εκείνη θα στενοχωρηθεί πολύ και μετά θα θυμώσει και ότι έκανε με τόση αγάπη τώρα θα το κάνει τυπικά και αποκαρδιωμένα. Έτσι χωρίς να έχει ειπωθεί ακόμα κάτι υπάρχει μια αρνητική ατμόσφαιρα, τεταμένη που κάνει αμέσως τα πράγματα πιο βαριά και μελαγχολικά.

Πως μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση;;

Το ότι μια γυναίκα λόγω επιλογής δικής της ή του συζύγου μένει το περισσότερο μέρος της ημέρας της μέσα στο σπίτι δεν σημαίνει πως ότι δουλείες κάνει τις κάνει μόνο για εκείνον. Κάνει δουλείες και για τον εαυτό της και για διατηρεί το σπίτι της καθαρό και περιποιημένο γεγονός που της δίνει σίγουρα χαρά, πέρα από τη κούραση. Μόλις η γυναίκα αυτή συνειδητοποιήσει πως ότι κάνει δεν το κάνει μόνο για το δικό του μπράβο αλλά και για προσωπική της ευχαρίστηση μπορεί να γίνει αμέσως πιο ευδιάθετη και ακόμη πιο δημιουργική για το σπίτι της.
Πως γίνεται αυτό; Μα φυσικά με την προσωπική θετική ενίσχυση του εαυτού της.
Τι σημαίνει αυτό; Να κάνει πράγματα μέσα στη μέρα τα οποία ξέρει πως την γεμίζουν και θα την ευχαριστήσουν.
Με λίγα λόγια θα ευχαριστήσει τον εαυτό της για τον κόπο της. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα σινεμά με μια φίλη, ένα καφέ με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή ακόμα και η αγορά ενός βιβλίου ή αντικειμένου.

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση

Όταν μια γυναίκα λοιπόν ανεβάσει την αυτοπεποίθηση της κι είναι χαρούμενη με τον εαυτό της πως μετά να μην πάψει να αισθάνεται εξαρτημένη από τον καλό λόγο των σημαντικών άλλων. Φυσικά και ο καλός λόγος είναι απαραίτητος αλλά άλλο να αποτελεί ένα συν στην αυτοπεποίθησή και άλλο να εξαρτάται η ύπαρξη της αυτοπεποίθησης από αυτό.

Όταν μπορείτε να πετύχετε την δική σας ψυχική ισορροπία τότε και μόνο τότε θα μπορείτε να δίνετε στον άλλο τον χρόνο που χρειάζεται και θα σέβεστε τις ανάγκες του, όπως σέβεστε και αναγνωρίζετε πρώτα τις δικές σας.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις εργαζόμενες γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ανάλογες εμπειρίες στο e-mail που ακολουθεί και θα λάβετε απάντηση μέσω των άρθρων στο site (διασφαλίζεται φυσικά η ανωνυμία των αναγνωστών).

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.