κουμπάρος ή κουμπάρα, ποιες αρμοδιότητες έχει και τι δώρο θα κάνει στο ζευγάρι

Γίνεστε κουμπάρος ή κουμπάρα;

Ο ρόλος του κουμπάρου είναι πολύ σημαντικός. Είναι το πρόσωπο το οποίο ενώνει και “δεσμεύει” το ζευγάρι. Παραδοσιακά, κουμπάρος ή κουμπάρα γινόταν ο νονός ή η νονά του γαμπρού. Στην πορεία αυτό άλλαξε και κουμπάρα ή κουμπάρος, άρχισε να γίνεται κάποιος κοντινός συγγενής ή κάποιο σημαίνον πρόσωπο. Στις μέρες μας έχει επικρατήσει κουμπάροι να γίνονται αγαπημένοι φίλοι του ζευγαριού.

Ποιες είναι οι κυριότερες αρμοδιότητες των κουμπάρων

Μέρος των “αρμοδιοτήτων” του είναι να βοηθάει, να υποστηρίζει και να συμβουλεύει το ζευγάρι σε όλη τη διάρκεια των γαμήλιων προετοιμασιών. Ειδικά ο κουμπάρος ή η κουμπάρα από την πλευρά το γαμπρού είναι ο σύμβουλός του σε θέματα εμφάνισης και ο οργανωτής του bachelor πάρτι. Η κουμπάρα ή ο κουμπάρος, αντίστοιχα, από την πλευρά της νύφης στέκεται δίπλα της με συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο.

Ως προς το τελετουργικό μέρος του ρόλου τους, οι κουμπάροι υπογράφουν τις άδειες γάμου του ζευγαριού και τακτοποιούν τα έξοδα της εκκλησίας. Αν υπάρχουν περισσότεροι κουμπάροι, ο ένας αλλάξει τις βέρες στα χέρια του ζευγαριού τρεις φορές σταυρωτά στον αρραβώνα. Ο άλλος κουμπάρος ή κουμπάρα αλλάζει τα στέφανα κατά τη στέψη, επίσης σταυρωτά.

Πέρα από κουμπάρος ή κουμπάρα είστε καλεσμένοι στον γάμο

Όπως όλοι, εκτός από κουμπάρος/α, είστε και καλεσμένος/η στο γάμο. Μέσα στις υποχρεώσεις σας είναι να σκεφτείτε και τι δώρο θα κάνετε στο ζευγάρι που θα παντρέψετε.

Στις μέρες μας συνηθίζεται να υπάρχει συνεννόηση με το ζευγάρι και για ό, τι ίσως να χρειάζεται για το νέο του σπιτικό. Έτσι, το δώρο σας μπορεί να είναι από ένα πλήρες σερβίτσιο φαγητού ή ασημένιων μαχαιροπήρουνων, ως τα φωτιστικά του σαλονιού ή μια συσκευή home entertainment. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές.

Βέβαια, αν το ζευγάρι δεν έχει ανάγκη από οτιδήποτε σχετίζεται με το σπίτι, θα μπορούσε το δώρο κουμπάρου να είναι μια εμπειρία. Ένα ταξίδι για παράδειγμα ή αγορά ενός course για να καλλιεργήσουν μαζί μια κοινή ασχολία. Μαθήματα φωτογραφίας για παράδειγμα ή σεμινάρια οινογνωσίας.

Φυσικά, ένα χρηματικό ποσό είναι πάντα μια καλή ιδέα για δώρο. Δίνει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να το διαθέσει όπως επιθυμεί και όποτε το θελήσει. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει, βεβαίως, το ενδεχόμενο το ζευγάρι να μη χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για κάτι συγκεκριμένο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία να συνδεθεί ένα απτό δώρο με την κουμπαριά.

Είναι ο στολισμός της εκκλησίας κατάλληλο δώρο γάμου από τον κουμπάρο προς το ζευγάρι;

Τέλος, οι κουμπάροι συνηθίζεται να πληρώνουν τον στολισμό της εκκλησίας, όμως αυτή είναι μια επιλογή για δώρο με ένα σοβαρό μειονέκτημα. Ο/Η κουμπάρος/α δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο, ούτε σε επίπεδο αισθητικής, ούτε και σε οικονομικό επίπεδο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να αποφασίσουν για τον στολισμό μαζί με το ζευγάρι, ώστε να είναι της αρεσκείας του και να ταιριάζει και με τον υπόλοιπο στολισμό. Όμως σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουν τον οικονομικό έλεγχο. Αν θελήσουν να έχουν τον οικονομικό έλεγχο, ίσως να δυσαρεστήσουν τελικά το ζευγάρι σε σχέση με τις επιλογές που θα κάνουν.

Για το λόγο αυτό, η δική μας σύσταση είναι οι κουμπάροι να μην εμπλέξουν το δώρο τους με οτιδήποτε σχετίζεται με τον γάμο. Καλό είναι να αναλαμβάνουν τα κόστη που τους αναλογούν παραδοσιακά ως κουμπάροι και για το δώρο τους να δρουν ανεξάρτητα από τις γαμήλιες υποχρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχει συνεννόηση και σύνεση και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Photo by Jason Gardner on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.