Image

Γιορτινά δώρα από τα χεράκια σας

Τα Χριστούγεννα, η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου κατέχουν τα πρωτεία εκ των άλλων και στα δώρα που ανταλλάσσουμε με τους αγαπημένους, τους φίλους και την οικογένεια.

Ένα δώρο δεν κρίνεται από το πόσο πληρώνει κάποιος για να το αποκτήσει, αλλά από το ότι σκέφτηκε να το αγοράσει, ότι το έκανε με αγάπη για το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται και ότι το προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.

Η αξία ενός δώρου βέβαια γίνεται ανεκτίμητη όταν κάποιος το δημιουργεί, βάζει την ψυχή του, την έμπνευσή του, την αγάπη του και προσφέρει ένα χειροποίητο δώρο. Πιστεύετε ότι υπάρχει καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο από κάτι που θα φτιάξετε εσείς για όσους αγαπάτε; Δεν θα είναι τέλειο να φτιάξετε προσωποποιημένα δώρα, ανάλογα σε ποιο άνθρωπο απευθύνονται;

Εμείς σας δίνουμε μερικές ιδέες, αρκεί να έχετε όρεξη, διάθεση και χρόνο για να γίνετε εσείς οι δημιουργοί και να είστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που σας αγαπούν θα το εκτιμήσουν και θα συγκινηθούν.

Χειροποίητες κάρτες

Έχοντας προμηθευτεί από ένα βιβλιοπωλείο χοντρό χαρτόνι/χαρτί βάρους τουλάχιστον 150 γρ σε ότι χρώματα θέλετε, κόλλα στιγμής σε μορφή stick ή πιστόλι σιλικόνης και διάφορα υλικά για διακόσμηση, μπορείτε μόνοι σας να δημιουργήσετε μοναδικές χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Για να τις διακοσμήσετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα άνθη και φύλλα, φτερά, αστεράκια, χάντρες, κορδέλες, βαμβάκι και ότι άλλο φαντάζεστε. Αν σας αρέσει η ζωγραφική μπορείτε να σχεδιάσετε πάνω στην κάρτα έναν Αγιο Βασίλη με γενειάδα από βαμβάκι, έναν χιονάνθρωπο, ένα καραβάκι ή ένα έλατο και να το χρωματίσετε ή να το γεμίσετε με ασημόσκονη, με τη βοήθεια της κόλλας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αφαιρέσετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι το κομμάτι της ζωγραφιάς και στην απέναντι πλευρά της διπλωμένης κάρτας να γράψετε τις ευχές σας ακολουθώντας το σχήμα που μένει από το άνοιγμα του κομματιού που αφαιρέσατε. Φτιάξτε δημιουργίες εμπνευσμένοι από το πρόσωπο που θα τις χαρίσετε.

Βαζάκια με τριμμένο κερί

Σε μικρά γυάλινα βαζάκια, ρηχά με μεγάλο στόμιο, σε σφηνάκια αλλά και μεγαλύτερα ποτήρια, μπορείτε να κάνετε σχέδια με τριμμένο χρωματιστό κερί, αναμιγνύοντας τα χρώματα καθώς τα γεμίζετε. Για να το πετύχετε αυτό ρίχνετε ένα χρώμα σε μια στρώση που δεν έχει παντού το ίδιο πάχος, συνεχίζετε με ένα άλλο χρώμα και την ίδια λογική και αυτό το επαναλαμβάνετε μέχρι να φτάσετε 1-2 πόντους κάτω από το χείλος, ανάλογα με το σκεύος που γεμίζετε. Μην ξεχάσετε να βάλετε πρώτα το φυτίλι πριν αρχίσετε να ρίχνετε το κερί.

Για να πάρει εορταστικό χρώμα, μπορείτε να φτιάξετε σχέδια με μπογιά για γυαλί που θα βρείτε και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία. Τα μοτίβα μπορείτε να τα σχεδιάσετε σε χαρτόνι, να αφαιρέσετε το κομμάτι του σχεδίου και να κολλήσετε το χαρτόνι με το καλούπι στο σκεύος. Έτσι βάφετε με τη μπογιά και στο γυαλί μένει χρώμα μόνο στο σχήμα που θέλετε. Μπορείτε ακόμη να γράψετε το όνομα του προσώπου στο οποίο θα το χαρίσετε ή και να βάλετε την υπογραφή σας.

Πάνινα σουπλά 

Με ένα κομμάτι ύφασμα μπορείτε να κάνετε θαύματα χωρίς καν να τρυπάτε το δάκτυλό σας με τη βελόνα, καθώς μάλλον δεν θα τη χρειαστείτε ιδιαίτερα, παρά μόνο για να καρικώσετε τις άκρες του υφάσματος ή να το στριφώσετε.

Για κάθε σουπλά θα χρειαστείτε ύφασμα της επιλογής σας σε διαστάσεις 50×40. Με ένα ψαλίδι θα πρέπει να κάνετε πολύ προσεκτικά μικρές σχισμές κατά μήκος των μικρών πλευρών, που θα είναι όμως κάθετες προς αυτές, δηλαδή παράλληλες προς τις μεγάλες πλευρές του υφάσματος. Το μήκος κάθε σχισμής θα πρέπει να είναι τόσο όσο να περνάει μια κορδέλα πάχους της επιλογής σας και μήκους 40-60 πόντους, ανάλογα αν θέλετε να περισσεύει και πόσο από το μήκος του σουπλά. Το διάστημα ανάμεσα στις σχισμές θα πρέπει να είναι περίπου 5 πόντοι. Περάστε από τις σχισμές την κορδέλα, σαν να ράβετε, με το μεγαλύτερο μέρος τους εμφανές από την πάνω πλευρά του σουπλά. Στα εμφανή σημεία της κορδέλας, περάστε μια στρώση κόλλας και κολλήστε μικρά ασημένια αστεράκια.

Αν το χαρίσετε σε μέλη της οικογένειάς σας, μπορείτε να φτιάξετε τα μονογράμματά τους στο μεσαίο εμφανές κομμάτι της κορδέλας.

Γιορτινά γλαστράκια

Μπορείτε να προμηθευτείτε πήλινα μικρά γλαστράκια και με μπογιά για πηλό να βάψετε όλη την επιφάνεια στο χρώμα που επιθυμείτε. Στη συνέχεια μπορείτε με τη χρήση μοτίβων που θα φτιάξετε όπως περιγράψετε πριν, να δημιουργήσετε πολλά σχέδια περιμετρικά, χωρίς να είναι απαραίτητα χριστουγεννιάτικα. Μπορεί για παράδειγμα να είναι μικρά παραδοσιακά ποτιστήρια.

Μπορείτε να γράψετε ακόμη και ευχές σε μικρά δίστιχα και φυσικά να βάλετε την υπογραφή σας. Αγοράστε επίσης μικρά αλεξανδρινά (το γνωστό φυτό με τα κόκκινα φύλλα που είναι συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα) και μεταφυτέψτε τα αυτά. Θα είναι σίγουρα ένα ζωντανό δώρο.

Γιορτινό Στεφάνι

Μπορείτε να δημιουργήσετε στεφάνια από κουκουνάρια αλλά και ρόδια, δωράκια μινιατούρες και φυσικά πεύκο και έλατο. Θα χρειαστείτε ένα κλαδί ευλύγιστο για να κάνετε το σκελετό του στεφανιού, στο μέγεθος που επιθυμείτε, κόλλα στιγμής ή πιστόλι σιλικόνης και μικρά λεπτά συρματάκια για να δέσετε στο σημείο που ενώνονται οι δύο άκρες, επικαλύπτοντας η μία την άλλη, αλλά και να στερεώσετε όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για τη διακόσμηση. Με τα κλαδιά από έλατο και πεύκο, θα καλύψετε όλο το στεφάνι δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα. Στη συνέχεια θα κολλήσετε ή θα στερεώσετε με συρματάκια τα κουκουνάρια, τα ρόδια (μικρά σε μέγεθος για να μην είναι βαριά), τα δωράκια μινιατούρες σε γήινα χρώματα  και άλλα μικρά στολίδια κατά προτίμηση ξύλινα, για να δένει όμορφα και να είναι φυσικό το αποτέλεσμα.

Πάνω στα ρόδια μπορείτε να γράψετε τις προσωπικές ευχές σας.

Πουγκάκια με ποτ πουρί

Χρησιμοποιώντας ένα πουγκάκι από τούλι ή άλλο, διαφανές κατά προτίμηση, ύφασμα που θα γεμίσετε με ποτ πουρί μπορείτε να ευχηθείτε στους αγαπημένους σας γιορτές γεμάτες άρωμα.

Τα πουγκάκια μπορείτε να τα αγοράσετε έτοιμα ή να τα φτιάξετε μόνοι σας πολύ εύκολα αρκεί να διπλώσετε ένα κομμάτι ύφασμα στα δύο και να ράψετε τις δύο απέναντι πλευρές του, αφήνοντας την τρίτη ως άνοιγμα. Με κορδέλα πάχους 6mm και χρώμα που επιθυμείτε, θα δέσετε το άνοιγμά τους αφού τα γεμίσετε με ποτ πουρί θα στερεώσετε με αυτή ένα μικρό κλωναράκι από γκι.

Μέσα μπορείτε να βάλετε μια μικρή κάρτα με τις ευχές σας. Εναλλακτικά μπορείτε να τα γεμίσετε με ζαχαρωτά και καραμέλες για όσους νιώθουν ή είναι παιδιά ή να κάνετε το ίδιο χρησιμοποιώντας βαζάκια που θα τυλίξετε μέσα σε ένα κομμάτι τούλι και θα διακοσμήσετε με τον ίδιο τρόπο.

Γιορτινό καλάθι με γλυκά και κρασί 

Ένας όμορφος τρόπος για να προσφέρετε τα γλυκά που φτιάξατε με τα χεράκια σας, μελομακάρονα και κουραμπιέδες από τις συνταγές μας, είναι να ετοιμάσετε ένα καλάθι. Σε ένα δισκάκι διαμέτρου 25 εκατοστών φτιάξτε μια πυραμίδα από μελομακάρονα, σε ένα άλλο δισκάκι φτιάξτε μια πυραμίδα από κουραμπιέδες και τυλίξτε τες καλά με μεμβράνη.

Σε ένα καλάθι, ανάλογων διαστάσεων, που θα γεμίσετε με χόρτο σε φυσικό ή άλλο χρώμα, τοποθετήστε τα δισκάκια σε περίοπτη θέση, βάλτε δίπλα ένα μπουκάλι καλό κρασί λευκό ή κόκκινο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραλήπτη και ολοκληρώστε τη  διακόσμηση με 2-3 χριστουγεννιάτικες μπάλες ή άλλα στολίδια, λίγα σοκολατάκια και λίγες καραμέλες.

Μια κάρτα με τις ευχές σας θα συμπληρώσει το δώρο που φτιάξατε αγάπη, μόνοι σας.

Χριστουγεννιάτικες μπάλες από χαρτί

Με υλικά μια εφημερίδα, κόλλα σε σκόνη, κλωστή, σελοτέιπ, χρώμα και βερνίκι μπορείτε να φτιάξετε μπάλες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο και να τις χαρίσετε στους φίλους σας. Κάθε δημιουργία σας θα είναι μοναδική και θα μπορεί να αντιπροσωπεύει τον καθένα ξεχωριστά.

Για να τις φτιάξετε θα πρέπει αρχικά να ετοιμάσετε την κόλλα, γι αυτό σε ένα μπολ αναμίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού κόλλα με ένα ποτήρι νερό και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα. Η κόλλα πρέπει να είναι παχύρρευστη. Κόψτε μερικές σελίδες από την εφημερίδα, τσαλακώστε τες και φτιάξτε μια μπάλα στο μέγεθος που επιθυμείτε (χρησιμοποιήστε λιγότερες ή περισσότερες σελίδες για να έχει το μέγεθος που θέλετε). Κόψτε ένα κομμάτι κλωστής για να φτιάξετε μια θηλιά που θα στερεώσετε με σελοτέιπ πάνω στη μπάλα. Στη συνέχεια κόβετε λωρίδες χαρτιού, περίπου 5-6 εκατοστά μήκος και 2-3 εκατοστά πλάτος και αφού βάζετε καθεμιά πρώτα μέσα στην κόλλα, την κολλάτε στην μπάλα, εφαρμόζοντάς τη καλά με τα δάκτυλά σας.  Με τον ίδιο τρόπο θα καλύψετε όλη την επιφάνεια της μπάλας και θα φροντίζετε να τη λειαίνετε.

Μόλις στεγνώσει (χρειάζεται μία μέρα περίπου) μπορείτε να τη βάψετε σε ότι χρώμα θέλετε και να την κρεμάσετε για να στεγνώσει και το χρώμα. Αν θέλετε σε αυτή τη φάση μπορείτε να γράψετε πάνω της ευχές ή να κολλήσετε διάφορα μικρά αντικείμενα, όπως πούπουλα, μικρές μπαλίτσες από χαρτί που θα έχετε χρωματίσει και ότι άλλο φαντάζεστε. Στο τέλος, πολύ προσεκτικά μπορείτε να περάσετε και το βερνίκι για να δώσει λάμψη και να διατηρήσει το χρώμα αναλλοίωτο.

Καλά Χριστούγεννα από εμάς και καλές δημιουργικές ώρες φτιάχνοντας τα δώρα που θα προσφέρετε και φέτος.

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.