Συνταγές Μαγειρικής

Γλυκό Φιρίκι

Image

Θυμάστε μήπως τη γιαγιά σας και τη μητέρα σας να έχουν πάντα να προσφέρουν στους επισκέπτες του σπιτιού ένα γλυκό του κουταλιού; Το πιθανότερο είναι πως θυμάστε αφού τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν παράδοση πλέον για τη χώρα μας.

Ήταν από τα γλυκά που μπορούσαν οι νοικοκυρές να φτιάχνουν στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας φρούτα, ολόκληρα ή τη φλούδα τους, ή καρπούς όπως το κάστανο. Έτσι και τα φρούτα που υπήρχαν σε αφθονία το καλοκαίρι κυρίως δεν θα ωρίμαζαν τόσο ώστε να σαπίσουν και εκείνες θα είχαν όλο το χρόνο ένα γλυκό για να κεράσουν τους επισκέπτες. Επιπλέον τα γλυκά του κουταλιού μπορούσαν να συντηρηθούν παρότι οι συνθήκες συντήρησης παλιότερα ήταν δύσκολες.

Τα γλυκά του κουταλιού είναι από τα πιο υγιεινά γλυκά που μπορείτε να απολαύσετε. Σας προτείνουμε λοιπόν το γλυκό φιρίκι, την πρώτη από μια σειρά συνταγών που θα ακολουθήσουν, για να το φτιάξετε με τα χεράκια σας. Μην ανησυχείτε, είναι πολύ εύκολη.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι

  • 30 φιρίκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 μπαστουνάκι κανέλα
  • μερικά γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα από μανταρίνι
  • 2 ποτήρια νερό

Προαιρετικά

30 αποφλοιωμένα αμύγδαλα

Δημιουργείστε

Ξεκινήστε πλένοντας τα φιρίκια. Στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρέσετε με το ειδικό εργαλείο τα κουκούτσια και να τα ξεφλουδίσετε. Τα καθαρισμένα φιρίκια τα τοποθετείτε σε μία λεκάνη με νερό.

{loadposition banner_con}Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα, την φλούδα μανταρίνι και τα φιρίκια. Αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση το γλυκό και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και παρακολουθείτε το βρασμό. Στο καπάκι θα παρατηρήσετε ότι συγκεντρώνεται ένα στρώμα από τον αφρό που δημιουργείται. Αυτό το ρίχνετε και πάλι στη κατσαρόλα γιατί θα βοηθήσει το γλυκό να δέσει.

Όταν το σιρόπι είναι πλέον δεμένο κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Το γλυκό είναι έτοιμο για να το δοκιμάσετε και να το προσφέρετε για κέρασμα.

Προαιρετικά μπορείτε μέσα σε κάθε φιρίκι να βάλετε ένα αμύγδαλο. Φυλάσσετε σε γυάλινα δοχεία, καθαρά και στεγνά, σε ξηρό μέρος, μακριά από υγρασία και ζέστη.

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply