parents.jpg

Γονείς (Μέρος Β)

Πόσο η στάση τους μπορεί να επηρεάσει το γάμο σας;

«Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν την σχέση μου αλλά ούτε και τον αναμενόμενο γάμο μου με τον καλό μου. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας αρνούνται να έρθουν στην τελετή. Τι να κάνω;»


Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για εκείνους τους γονείς που δεν χαίρονται όταν το παιδί τους, τους ανακοινώνει την ημερομηνία του γάμου του. Και η αλήθεια είναι πως μερικοί από αυτούς όχι μόνο δείχνουν την απέχθειά αλλά αντιδρούν πολύ άσχημα απέναντι στο παιδί τους. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αντιπαθούν τον άνθρωπο που έχει επιλέξει το παιδί τους, μιλούν συνέχεια για τα αρνητικά που βλέπουν στο άτομο αυτό. Συνήθως δε, διογκώνουν την κατάσταση ώστε αυτά τα αρνητικά όχι μόνο να φαίνονται απροσπέλαστα αλλά ταυτόχρονα να αποτελούν το λόγο για τον οποίο σίγουρα ο γάμος αυτός θα αποτύχει.

Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σας δημιουργήσει πολλά άσχημα συναισθήματα. Αρχικά το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια στάση απόρριψης προς το πρόσωπό σας και τις επιλογές σας θα σας στενοχωρήσει και θα πληγωθείτε πολύ. Μετά την στενοχώρια έρχεται ο θυμός και η απογοήτευση και τέλος η απαξίωση του ίδιου του εαυτού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορούμε τον εαυτό μας με σκέψεις όπως:

«Εγώ φταίω που δεν ανταποκρίθηκα στις ελπίδες των γονιών μου!» και αναρωτιόμαστε «Γιατί δεν αποδέχονται την επιλογή μου;», «Γιατί μου κόβουν τα φτερά στην αρχή της έγγαμης ζωής μου;»

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γονείς αντιδρούν. Ο πιο συνήθης είναι γιατί το άτομο που συντροφεύει την κόρη ή τον γιο δεν φτάνει τις προσδοκίες τους. Θεωρούν συνήθως ότι κάποιος άλλος πιο «ικανός» θα ήταν κατάλληλος για το παιδί τους. Σ’ αυτή τη περίπτωση καταλαβαίνετε πως ναι μεν θέλουν την ευτυχία του παιδιού τους αλλά δεν βλέπουν που αυτό αισθάνεται ευτυχισμένο. Διαφωνούν διότι επιδιώκουν ιδανικές καταστάσεις, τις οποίες ούτε οι ίδιοι βιώνουν συνήθως στις σχέσεις τους. Γνωρίζουν βέβαια πως δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις αφού δεν υπάρχουν τέλειο άνθρωποι.{loadposition banner_con}

Υπάρχουν όμως άνθρωποι που θέλουν να αγαπήσουν, να αγαπηθούν και θέλουν να προσπαθήσουν για αυτό. Συζητήστε με τους γονείς σας και προσπαθήστε να τους δώσετε να καταλάβουν ότι τις αδυναμίες της σχέσης σας τις βλέπετε κι εσείς, αλλά η αγάπη σας για αυτόν τον άνθρωπο τις υπερνικά. Δώστε τους να καταλάβουν ότι η αγάπη των γονιών και η υποστήριξη τους είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ομορφύνει τις στιγμές αυτές και του γάμου σας γενικότερα, αφού δεν θα αισθάνεστε μοιρασμένη σε δυο στρατόπεδα! Από τη μια ο γάμος από την άλλη οι πεισματικά αντίθετοι γονείς.

 

Θα σας διαλύσει η παραμονή σας στη μέση και καμιά από τις δυο σχέσεις δεν θα πηγαίνει καλά. Μην χάσετε τον εαυτό σας σ’ αυτό. Επιλέξτε εκείνον με τον οποίο αισθάνεστε καλά. Όσο δύσκολο κι αν είναι στηρίξτε την επιλογή σας ως το τέλος. Κάποιες φορές πρέπει να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας και να αφήνουμε πίσω μας τα κομμάτια που στέκονται εμπόδιο σε ότι εμείς βαθιά μέσα μας θεωρούμε ευτυχία! Απαλλαχτείτε από τις ενοχές και ζήστε!!!

Μοιραστείτε μαζί μας αντίστοιχες εμπειρίες στο email που ακολουθεί.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.