Αρχική » Hot Stuff » Γάμος & Σχέσεις » Γονείς (Μέρος Α)
parents.jpg

Γονείς (Μέρος Α)

Πόσο η στάση τους μπορεί να επηρεάσει το γάμο σας;

Οι γονείς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής μας και μας καθορίζουν ως ένα βαθμό ως το τέλος της ζωής τους είτε επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή μας είτε όχι. Πρόκειται για δυο διαφορετικές κατηγορίες γονέων. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την πρώτη κατηγορία των γονέων.

Υπάρχουν γονείς οι οποίοι μόλις μαθαίνουν τα νέα του γάμου έχουν την αίσθηση ότι παντρεύονται οι ίδιοι! Έτσι λοιπόν ξεκινούν να κάνουν προγραμματισμούς ως πεπειραμένοι επί του θέματος, λογαριάζοντας φυσικά χωρίς τον ξενοδόχο. Απέναντι σ’ αυτή την επεκτατική τους ελεγκτική τους διάθεση θα δείτε παιδιά που λίγο πριν την πιο ευχάριστη θεωρητικά στιγμή τους, τσακώνονται συνεχώς με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έτσι οι όμορφες αυτές στιγμές καταλήγουν σε σφαγή με τα σόγια για θέματα όπως τι λουλούδια θα μπουν στην εκκλησία μέχρι ποιος θα βάλει το παπούτσι της νύφης (!!) γεγονός που ορισμένες φορές σας πνίγει.

Προσπαθήστε να ακούτε προσεχτικά τις προτάσεις των άλλων, χωρίς να θυμώνετε! Σκεφτείτε την δική σας θέση!! Γονείς, συγγενείς αμφότεροι θα έχουν πολλές προτάσεις για εσάς, οι οποίες θα θέλουν να υλοποιηθούν κ ίσως χωρίς πολλές συζητήσεις. H πρόθεσή τους είναι σίγουρα να βοηθήσουν, ο τρόπος τους όμως ίσως να μην είναι και ο πιο σωστός. Μην θυμώνετε διότι ο θυμός είναι δείγμα ότι πιστεύετε πως μόνο το γεγονός ότι εκφράζουν την άποψή τους για θέματα που σας αφορούν δείχνει να σας απειλεί ότι θα γίνουν και πραγματικότητα. Το ότι σας λένε τι θα ήθελαν δεν σημαίνει πως θα επιτύχουν και να επιβληθούν εκτός αν τους αφήσετε!!!!

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι τσακωμοί και ειδικά τέτοιες μέρες έντασης και άγχους! Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ακούστε τις προτάσεις και όσα δεν σας αφορούν απορρίψτε τα ευγενικά και με σωστά επιχειρήματα, πάντα με χαμόγελο και με την ελπίδα ότι θα σας κατανοήσουν σ’ αυτές τις δύσκολες από πλευράς άγχους στιγμές. Τονίστε πως στην ουσία δεν θέλετε να απορρίψετε ούτε αυτούς ούτε τη συμμετοχή τους απλά θέλετε να δώσετε το δικό σας χρώμα στη δική σας μοναδική στιγμή!

{loadposition banner_con}
Τι γίνεται όμως αν οι γονείς είναι χωρισμένοι και επιδιώκουν και οι δυο να συμμετάσχουν για το μονάκριβό τους αλλά τσακώνονται μεταξύ τούς για τα θέματα του γάμου. Κι όταν λέμε θέματα εννοούμε από ποιο σπίτι θα βγει νύφη ή γαμπρός το παιδί τους, σε ποια τραπέζια θα καθίσουν στο τραπέζι του γάμου κτλ. Αυτή η κατάσταση σίγουρα σας πληγώνει και σας αγχώνει ως προς τη στάση που κρατούν οι γονείς του άλλου με την έννοια της κοινωνικής κριτικής.

Σκεφτείτε ωστόσο ότι οι γονείς αυτοί ούτως άλλως έρχονταν σε ρήξη για τα διάφορα θέματα είτε όταν μαζί είτε χωρισμένοι. Το ότι εσείς αποτελείτε ένα από αυτά τα θέματα μην σας προβληματίζει είναι ο τρόπος που επικοινωνούν. Δεν έχει να κάνει με εσάς αλλά με τους ίδιους. Κι όσο για την κοινωνική κριτική, οι άλλοι πρέπει να σας δέχονται όπως είστε και με τις αδυναμίες σας στις δυσκολίες της ζωής.

 

 

Μοιραστείτε παρόμοιες εμπειρίες και προβληματισμούς σας μαζί μας στο email που ακολουθεί.

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.