παντρευόμαστε!

Παντρευόμαστε!!

Νιώθω τόσο άγχος!!Πρέπει να τους γνωρίσω όλους;;

Ίσως δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή από αυτή που το ζευγάρι συζητάει για γάμο! Τι πιο όμορφο όταν ο ένας νιώθει για τον άλλο τόσο βαθιά συναισθήματα που τους οδηγούν στο να πάρουν την απόφαση να ζήσουν τη ζωή τους, ο ένας δίπλα στον άλλο στηρίζοντάς τον, με αγάπη και αφοσίωση.

Έτσι, λοιπόν ξεκινούν οι πρώτες συζητήσεις για πρακτικά θέματα, όπως που θα μείνουν, που θα γίνει ο γάμος κτλ, αλλά και κοινωνικά, όπως να γίνει η αμοιβαία γνωριμία με τους γονείς, τα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τους παππούδες, τους θείους κά, αν δεν τους γνωρίζετε ήδη.

Σε ορισμένες/ους η γνωριμία των συγγενών του καλού ή της καλής σας, προκαλεί μεγάλη αμηχανία και άγχος! Οι σκέψεις του πως θα είναι, τι θα πουν, θα με δουν θετικά, θα δουν ποιος/α πραγματικά είμαι (?) στριφογυρίζουν στο μυαλό σας συνεχώς! Η όλη αίσθηση ότι όλοι αυτοί οι ξένοι άνθρωποι θα έχουν μια άποψη για σας (από την εξωτερική εμφάνιση ως την εσωτερική πραγματικότητα), την σχέση σας και γενικά τον τρόπο που κινείστε, προκαλεί πραγματικά μεγάλη αναστάτωση.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στα άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σκεφτείτε ότι αν βρεθείτε σε τέτοιες συγκεντρώσεις και αισθάνεστε ότι πρέπει να κερδίσετε τα άτομα γύρω σας θα μπείτε σε μια πολύ στρεσογόνο διαδικασία η οποία έχει νόημα μόνο για σας. Σίγουρα η προσοχή θα πέσει πάνω σας, αλλά αρκεί να στέκεστε στα πόδια σας και να πιστεύετε στον εαυτό σας και δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια υπερπροσπάθεια σε κανένα τομέα, για να κερδίσετε τις εντυπώσεις.

Πόσο μου λείπεις!!!

Τι γίνεται όμως όταν αναλώνεστε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις με τον καλό σας και αισθάνεστε ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί;

Φυσικά, οι επισκέψεις στους γονείς και οι έξοδοι με τα ξαδέρφια ή τα αδέρφια του/της καλού/ής σας είναι ορισμένες φορές υποχρεώσεις που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς αλλά τι γίνεται όταν αυτό σας πνίγει και νιώθετε πιεσμένη; Μήπως το ζευγάρι χάνει καμιά φορά την ταυτότητά του μέσα από αυτό; Είναι στο χέρι σας να διατηρήσετε την προσωπικότητά σας και οι στιγμές να γίνονται πιο ανάλαφρες.

Αν αυτές οι συγκεντρώσεις συνδυάζονται με το άγχος του φαίνεσθε καθώς πρέπει τότε εκτός του ότι χάνονται οι προσωπικές σας στιγμές με τον καλό σας, ο ελεύθερος χρόνος σας ταυτόχρονα γεμίζει από αγχωτικές στιγμές με άτομα με τα οποία δεν νιώθετε άνετα.

  •  Χαλαρώστε!! Αφήστε τον αυθορμητισμό σας και την καλή σας διάθεση να αναλάβουν τα ηνία. Να είστε ο εαυτός σας και να κοινωνικοποιήστε φυσιολογικά. Έτσι θα νιώσετε και τι έννοια του γνωρίζω καινούργια άτομα, και μάλιστα άτομα που αφορούν την σχέση μου αλλά και γενικότερα τον άνθρωπο που αγαπώ.
  • Μην βάζετε ταμπέλες και ρόλους στα νέα πρόσωπα που γνωρίζετε χρωματίζοντας αρνητικά τις στιγμές.
  •  Νιώστε ελέυθερη/ος στις κινήσεις και στις κουβέντες, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να νιώσουν και οι άλλοι το ίδιο. Μην ξεχνάτε πως δεν κρίνεστε μόνο εσείς αλλά και οι άλλοι από σας.

Μπορείτε κι εσείς να μιλήσετε για ανάλογες στιγμές αμηχανίας σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και πως τις αντιμετωπίσατε ή πως θα θέλατε να σας αντιμετωπίσουν οι άλλοι στο mail που ακολουθεί.

 

Για το www.teleiosgamos.gr

Η ψυχολόγος
Μίνου Ο. Θεοδώρα


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.