Φωτογραφία γάμου παλιά και σήμερα - κλασικές στάσεις

Η φωτογραφία γάμου τότε και σήμερα

Ανοίγοντας το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου της γιαγιάς σας και μετέπειτα εκείνο με τις φωτογραφίες από τον γάμο της μαμάς σας, θα διαπιστώσετε ότι οι πόζες που υπάρχουν και στα δύο άλμπουμ, παρόλο που μπορεί να τα χωρίζουν 25 χρόνια, μοιάζουν αρκετά. Και είναι λογικό, γιατί ένας γάμος ακολουθεί συγκεκριμένο τελετουργικό και στις φωτογραφίες υπάρχει η ανάλογη σειρά που απεικονίζει όλα τα στάδια του μυστηρίου, όπως τα χέρια του ζευγαριού που φορούν τις βέρες, τον κουμπάρο να αλλάζει τα στέφανα, τον γαμπρό και τη νύφη να πίνουν από το ποτήρι το κρασί κλπ. Εκείνο όμως που θα παρατηρήσετε είναι ότι το ύφος, η «ματιά» του φωτογράφου, ο φωτισμός, η αισθητική, το στήσιμο για την πόζα και η τεχνική, διαφέρουν αρκετά.

Φτάνοντας στο σήμερα, πρέπει να ομολογήσουμε ότι περάσαμε στο φάσμα της καλλιτεχνικής φωτογράφησης ενός γάμου, αρκεί να την αναλαμβάνει κάποιος επαγγελματίας που γνωρίζει την τέχνη της φωτογραφίας και όχι κάποιος που απλά είναι κάτοχος μιας καλής μηχανής και γνωρίζει προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Γιατί το ζητούμενο είναι η φωτογραφία να μη χάνει την αυθεντικότητά της και τον αυθορμητισμό της στιγμής. Αυτά δεν μπορεί να τα προσθέσει κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας όσο καλά και να το γνωρίζει κάποιος.

Ακόμη και αν επιλέξετε να κάνετε μια πολύ «φευγάτη» φωτογράφηση στον γάμο σας, σημειώστε ποιες στάσεις από το άλμπουμ της μαμάς σας θα δείτε και στο δικό σας, αλλά φυσικά με εντελώς διαφορετικό ύφος και στυλ!

Πριν την τελετή:

Τα παπούτσια

Το νυφικό

Προετοιμασία της νύφης

Η νύφη έτοιμη στο σαλόνι του πατρικού της

Η νύφη με τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέρφια κλπ

Στην εκκλησία:

Τα στέφανα στο Ευαγγέλιο

Οι λαμπάδες

Οι μπομπονιέρες

Το δώρο για τον κουμπάρο

Ο γαμπρός με τον κουμπάρο, τους γονείς του κλπ

Ο γαμπρός με την ανθοδέσμη να κοιτάζει το ρολόι

Η άφιξη της νύφης

Τα παρανυφάκια

Η παράδοση της νύφης στον γαμπρό και το φιλί

Κατά τη διάρκεια του μυστηρίου :

Ο κουμπάρος

Οι οικογένειες

Το ζευγάρι

Η νύφη με την ανθοδέσμη

Το πέρασμα των δαχτυλιδιών

Τα χέρια με τις βέρες

Τα στέφανα που αλλάζει ο κουμπάρος

Πορτραίτα του γαμπρού και της νύφης με τα στέφανα

Το ποτήρι με το κρασί τη στιγμή που πίνουν ο γαμπρός, η νύφη και ο κουμπάρος

Το προσκύνημα-φιλί στο Ευαγγέλιο

Ο χορός του Ησαΐα

Οι ευχές μπροστά στο Ιερό

Μετά:

Οι ευχές των οικογενειών στο ζευγάρι

Οι καλεσμένοι που εύχονται

Το μοίρασμα των μπομπονιέρων

Οικογενειακές φωτογραφίες στην εκκλησία και στα σκαλιά ή το προαύλιο

Η αποχώρηση του ζευγαριού με το αυτοκίνητο

Αυτές είναι μερικές από τις πιο γνωστές στάσεις που σπάνια λείπουν από τη φωτογράφιση ενός γάμου. Εκείνο που διαφέρει από το τότε στο σήμερα είναι ο τρόπος λήψης αυτών των στιγμών. Αναζητήστε επαγγελματίες φωτογράφους. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να οδηγούν, αλλά λίγοι μπορούν να λάβουν μέρος σε ράλι! Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφικές μηχανές, ακόμη κι εσείς θα έχετε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και θα φωτογραφίζετε τοπία από χόμπυ. Φροντίστε ο φωτογράφος σας, να ανήκει στην κατηγορία αυτών που θα λάμβαναν μέρος σε ένα «ράλι», αυτό της πλήρους κάλυψης του γάμου σας, γιατί πιστέψτε με δεν είναι απλή υπόθεση!

Για το www.teleiosgamos.gr
Ελένη Καστάνη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.