γαμπρός και όλες οι απορίες του για τον γάμο

Έχει και ο γαμπρός τις απορίες του, αλλά εδώ λύνονται

Όσοι ετοιμάζεστε να παντρευτείτε την αγαπημένη σας, αν και το έχετε πάρει απόφαση αρκετό καιρό πριν, όσο πλησιάζει ο καιρός το άγχος σας μεγαλώνει. Και οι ερωτήσεις σας αυξάνονται. Εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με τις απορίες που έχετε ως γαμπρός και αυτά που σας απασχολούν. Και παρακάτω λύνουμε τις απορίες σας για εκείνη τη μέρα, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά. Και εσείς να είστε χαλαρός και άνετος γαμπρός δίπλα στη γυναίκα της ζωής σας.

Ως γαμπρός, πού περιμένω τη νύφη;

Παραδοσιακά, ο γαμπρός, κρατώντας την ανθοδέσμη που θα προσφέρει στην αγαπημένη του, περιμένει τη νύφη στα σκαλιά της εκκλησίας. Είναι πλαισιωμένος από τους γονείς του, τα αδέρφια του και φυσικά τους κουμπάρους. Αν παντρεύεστε στο Δημαρχείο θα περιμένετε τη νύφη στα σκαλιά του Δημαρχείου. Θα μπορούσατε, βέβαια να φτάσετε και μαζί. Στον πολιτικό γάμο είναι ευκολότερο να ανατρέψετε τις συνήθειες και βάλετε “στον πάγκο” τις παραδόσεις. Αν αποτελείτε ένα ζευγάρι που δεν είστε fan των παραδόσεων, αλλά αποφασίσατε να παντρευτείτε με θρησκευτικό γάμο, μπορείτε να σκεφτείτε και οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Κάθε άλλον “μη παραδοσιακό” τρόπο, που θέλετε, για να περιμένει ο γαμπρός τη νύφη στην εκκλησία. Ή για να περιμένει η νύφη τον γαμπρό. Ή και για να εμφανιστείτε μαζί με έναν απρόσμενο concept.

Τι κάνω ως γαμπρός όταν φτάσει η νύφη;

Δεδομένου ότι ο πατέρας της νύφης, ή κάποιος άλλος δικός της άνθρωπος – αν δεν είναι ο πατέρας της – σας την παραδίδει, χαιρετάτε και φιλάτε τον πατέρα. Κάποτε, επιβαλλόταν το χειροφίλημα, σήμερα αρκεί να φιληθείτε σταυρωτά. Στη συνέχεια, προσφέρετε την ανθοδέσμη και όλη σας την προσοχή και λατρεία στην γυναίκα σας. Δίνετε ένα φιλί στην αγαπημένη σας ή τη φιλάτε κι εκείνη σταυρωτά. Το φιλί είναι προσωπική επιλογή και θέμα επικοινωνίας και σύνδεσης μεταξύ του ζευγαριού. Κάποτε επιβαλλόταν κι εδώ το χειροφίλημα. Πλέον, μπορεί να είναι ένα φιλί στο μάγουλο, ένα στοργικό φιλί στο μέτωπο ή ένα γλυκό φιλί στο στόμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, είναι ένα φιλί που αποδίδει αγάπη και σεβασμό στην αγαπημένη σας.
Εκείνη τη στιγμή που σας παραδίδουν τη μέλλουσα γυναίκα σας, η συγκίνηση είναι μεγάλη. Συνήθως, ο πατέρας ή το πρόσωπο που την έχει συνοδεύσει και σας την παραδίδει, θα σας δώσει μια ευχή. Και θα σας ζητήσει να την προσέχετε. Να είστε προετοιμασμένος για μια συγκινητική στιγμή και για μια ειλικρινή απάντηση – υπόσχεση. Μετά από αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, προχωράτε και οι δύο έχοντας στο αριστερό πλευρό σας τη μέλλουσα γυναίκα σας. Κατευθύνεστε προς το σημείο όπου θα γίνει το μυστήριο. Μπορείτε να της προσφέρετε το μπράτσο σας για να σας κρατήσει αγκαζέ.

Τι πρέπει να κάνω ως γαμπρός την ώρα του μυστηρίου;

Ζήστε τη στιγμή, νιώστε όλο το μεγαλείο της, χαμογελάστε στη γυναίκα σας και συγκινηθείτε. Η συγκίνηση δεν είναι ντροπή. Όλα τα υπόλοιπα θα σας τα υποδείξει ο ιερέας, ενώ θα λάβει μέρος και ο κουμπάρος στο τελετουργικό. Ο ιερέας θα ενώσει τα χέρια σας στον αρραβώνα, που προηγείται του γάμου. Ο κουμπάρος θα αλλάξει τις βέρες σας και στη συνέχεια θα αλλάξει τα στέφανα. Ο ιερέας θα σας δώσει να πιείτε το κρασί (όπως και στη νύφη και τον κουμπάρο) και θα σας οδηγήσει στον χορό του Ησαΐα.
Τα χέρια σας δεν πρέπει να τα “λύσετε” μόνοι σας. Θα το κάνει ο ιερέας, κρατώντας το Ευαγγέλιο, στο τέλος του μυστηρίου και αφού σας δώσει τις ευχές.
Όποτε νιώσετε αμηχανία, κοιτάξτε τη γυναίκα σας και πάρτε κουράγιο. Για όλη τη διάρκεια του μυστηρίου η συμβουλή μας είναι μία. Βγάλτε από το μυαλό σας όλα τα “πρέπει”. Διώξτε όλες τις άλλες σκέψεις, όλα τα άγχη και ζήστε με όλο σας το “είναι” το μυστήριο του γάμου σας.

Tips για τον γαμπρό για την ώρα του γάμου

Χαμογελάστε και αν θελήσετε οτιδήποτε ζητήστε το διακριτικά από τους ανθρώπους που θα βρίσκονται δίπλα σας. Λίγο νερό, ένα μαντήλι για τον ιδρώτα κλπ.
Για να μην αισθανθείτε δυσφορία λόγω ζέστης και ψυχολογικής φόρτισης, αποφύγετε να στέκεστε προσοχή και ακίνητοι.
Να αλλάζετε συχνά θέση στα πόδια σας και να είστε σε κατάσταση ανάπαυσης. Οι περισσότεροι γαμπροί άλλωστε έχετε περάσει και από τον στρατό και … ξέρετε!

Τι πρέπει να κάνω μόλις τελειώσει το μυστήριο του γάμου;

Μόλις τελειώσει το μυστήριο του γάμου και ο ιερέας σας δώσει τις ευχές του, θα φιλήσετε την γυναίκα σας. Θα βγάλετε, ίσως, λίγες φωτογραφίες και θα υπογράψετε τα έγγραφα που θα επικυρώνουν τον γάμο σας. Αυτά θα τα υπογράψετε όταν σας υποδείξει ο ιερέας. Μπορεί να γίνει πριν ή μετά τις ευχές των καλεσμένων σας.
Για να σας ευχηθούν οι καλεσμένοι σας, θα σταθείτε στο σημείο που θα έχετε συνεννοηθεί και πάλι με τον ιερέα και τους φωτογράφους. Η σειρά ξεκινά πάντα με τη νύφη και δίπλα της είστε εσείς, ο γαμπρός. Ακολουθούν οι κουμπάροι και οι γονείς. Προαιρετικά, μπορούν να σταθούν δίπλα από τους γονείς, τα αδέρφια και οι παππούδες αν υπάρχουν. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς θέλει κάθε ζευγάρι και οικογένεια να δημιουργηθεί η σειρά για τις ευχές των καλεσμένων. Φροντίστε όσο διαρκούν οι ευχές να στέκεστε άνετα και να μην πιέζετε τον οργανισμό σας. Αν χρειάζεστε κάτι, όπως λίγο νερό, ζητήστε το εγκαίρως. Επίσης, να είστε προετοιμασμένος για τα γνωστά “φακελάκια” με τα χρηματικά ποσά αντί δώρου. Κάποιοι καλεσμένοι συνηθίζουν να τα δίνουν στον γαμπρό την ώρα που τον χαιρετούν και του εύχονται.
Να σημειώσουμε εδώ πως λόγω covid-19, αυτή η ενότητα των χαιρετισμών είναι σε προσωρινή αναστολή, όμως καλό είναι να έχετε γνώση.
Αφού σας ευχηθούν όλοι και τελειώσετε με την υπογραφή των εγγράφων, θα πιάσετε το χέρι της γυναίκας σας και θα αποχωρήσετε από την εκκλησία. Να είστε προετοιμασμένος για έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο ρυζιού και άλλων εκπλήξεων και πειραγμάτων από φίλους σας. Στη συνέχεια, μπαίνετε στο νυφικό αυτοκίνητο και αναχωρείτε. Είτε για τη φωτογράφηση, είτε για το σπίτι, είτε κατ’ ευθείαν για τον χώρο της δεξίωσης. Όσο είστε οι δυο σας στο αυτοκίνητο, εκμεταλλευτείτε το για να συνειδητοποιήσετε μεταξύ σας τι είναι αυτό που συνέβη!

Πότε ξεκινά η δεξίωση;

Οι καλεσμένοι βρίσκονται συνήθως πριν από εσάς στο χώρο της δεξίωσης. Έχουν σερβιριστεί ένα ποτό για το καλωσόρισμα, ακούνε απαλή μουσική και συνομιλούν. Διαβάστε και ένα σχετικό άρθρο μας για την υποδοχή των καλεσμένων. Η δεξίωση, όμως, ξεκινά ουσιαστικά με την άφιξή σας. Εκτός και αν έχετε δώσει εσείς διαφορετική εντολή στους υπεύθυνους της δεξίωσης.
Συνήθως αυτός που σας υποδέχεται είναι ο μετρ και σας κατευθύνει στο σημείο που βρίσκεται η τούρτα. Θα έχει προηγηθεί συνεννόηση για την άφιξη και την εμφάνισή σας. Για να ακουστεί το τραγούδι που έχετε επιλέξει για την είσοδό σας ή να γίνει ό, τι άλλο έχετε οργανώσει για εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, πυροτεχνήματα, video clip κ.α. Στην περίπτωση λοιπόν που αποφασίσετε να ακολουθήσετε το παραδοσιακό πρόγραμμα, θα σας οδηγήσουν στο τραπέζι της τούρτας. Αλλιώς, θα οδηγηθείτε στο νυφικό τραπέζι και θα ακολουθήσετε όποιο πρόγραμμα έχετε καταστρώσει.

Τι θα κάνω κατά την κοπή της τούρτας;

Ο μετρ σας παραδίδει το μαχαίρι για την κοπή της τούρτας. Εσείς, με το δεξί σας χέρι (αν είστε δεξιόχειρας, αλλιώς με το αριστερό) αγκαλιάζεται το χέρι της γυναίκας σας και κόβετε μαζί ένα κομμάτι τούρτας. Εναποθέτετε το μαχαίρι στο δίσκο που υπάρχει στο τραπέζι, όσο ο μετρ βάζει το κομμάτι σε ένα πιάτο και σας το προσφέρει. Εσείς, τώρα, πρέπει να ταΐσετε τη γυναίκα σας κι εκείνη εσάς.
Στη συνέχεια θα πιείτε σαμπάνια σταυρώνοντας τα χέρια, αφού ευχαριστήσετε τον κόσμο σας. Ακολουθεί είτε ο πρώτος χορός, είτε περνάτε απ’ ευθείας στο σερβίρισμα των καλεσμένων.
Αν πρόκειται για σερβιριστό μενού, τότε θα πάτε στο νυφικό τραπέζι και ο μετρ θα σερβίρει πρώτα απ’ όλους εσάς. Αφού δοκιμάσετε και επιβεβαιώσετε ότι είναι όλα καλά, θα δώσετε εντολή να ξεκινήσει το σερβίρισμα και στους καλεσμένους σας.
Αν πρόκειται για μπουφέ, θα περάσετε πρώτοι στον μπουφέ, θα “επιθεωρήσετε” ότι είναι όλα καλά και όπως τα έχετε συμφωνήσει και θα καθίσετε στο νυφικό τραπέζι. Το αν θα σερβιριστείτε από τον μπουφέ ή αν θα σας σερβίρουν στο τραπέζι σας, είναι κάτι που θα το έχετε συνεννοηθεί από πριν. Σε κάθε περίπτωση, μόνο μετά το δικό σας έλεγχο θα ανοίξει ο μπουφές για τους καλεσμένους σας.

Πότε χορεύω με τη νέα σύζυγό μου;

Συνήθως μετά την κοπή της τούρτας ξεκινά το τραγούδι που επιλέξατε για τον πρώτο σας χορό. Όλο και πιο συχνά όμως, κάποια ζευγάρια επιλέγουν να προχωρήσουν στο τραπέζι τους αμέσως μετά την κοπή της γαμήλιας τούρτας. Αφού ολοκληρωθεί η ενότητα του φαγητού, χορεύουν το τραγούδι τους, ανοίγοντας τον χορό και για τους υπόλοιπους.

Πότε πρέπει να ευχαριστήσω τους καλεσμένους μας στη δεξίωση;

Αμέσως μετά το φαγητό, θα πάρετε τα γεμάτα ποτήρια σας και θα επισκεφτείτε όλα τα τραπέζια για να τσουγκρίσετε με τους καλεσμένους. Να τους ευχαριστήσετε που είναι κοντά σας. Και εκείνοι θα σας ευχηθούν για άλλη μια φορά να ζήσετε ευτυχισμένοι. Θα σας ακολουθούν ο φωτογράφος και ο εικονολήπτης σε όλα τα τραπέζια, ώστε να κρατούν αυτές τις στιγμές στον φακό τους. Είναι ευκαιρία να χαλαρώσετε, να αστειευτείτε, να γελάσετε, να νιώσετε την ευτυχία να σας κατακλύζει.

Μην ανησυχείτε λοιπόν για τίποτα, όλα θα πάνε μια χαρά. Δίπλα σας θα βρίσκονται άνθρωποι για να βοηθήσουν και να σας καθοδηγήσουν. Εσείς… τη γυναίκα σας και τα μάτια σας!

Photo by Nathan Walker on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.