Αρχική » Μόδα » Συμβουλές Νυφικής Μόδας » Οίκοι νυφικών vs Μοδίστρες
Image

Οίκοι νυφικών vs Μοδίστρες

Από το 2005 έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ανοίξει πολλά νέα καταστήματα νυφικών και ειδών γάμου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από ότι τα παλαιότερα χρόνια και η προσφορά είναι μεγάλη σε σχέση με τη ζήτηση που παραμένει στάσιμη ή και φθίνουσα συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία. Είναι πλέον σαφές ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά έχει αλλάξει δραματικά και τα είδη του γάμου έχουν γίνει πλέον καταναλωτικά προϊόντα, πράγμα που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

Πλέον οι μέλλουσες νύφες έχουν να επιλέξουν από πολλά περισσότερα καταστήματα από ότι στο παρελθόν και η προσφορά των προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερη. Κατά συνέπεια, ορισμένες υποψήφιες νύφες μπερδεύονται και οι ίδιες, λίγο πριν την τελική επιλογή.

Παράλληλα όμως, με αυτή την μεγάλη έξαρση, εμφανίστηκε και το φαινόμενο φίλη / γνωστή / μαμά φίλης/ θεία μοδίστρα, που “γνωρίζει καλά” από υφάσματα διότι “δούλευε σε οίκο νυφικών” ή “είναι μοδίστρα του τάδε οίκου” και ράβει και νυφικά μόνη της στο σπίτι.

Μετά από αρκετές ερωτήσεις που φτάνουν στο www.teleiosgamos.gr από νύφες που σκέφτονται την επιλογή της μοδίτρας ή τελικά επέλεξαν να ράψουν το νυφικό τους σε μια μοδίστρα και όχι σε έναν οίκο νυφικών, σας ενημερώνουμε με αυτό το άρθρο για το τι πρέπει να προσέχετε.

Η ημέρα του γάμου σας είναι μια ξεχωριστή υπόθεση για εσάς και δεν θα πρέπει να αφήνετε το φόρεμα σας, σε οποιονδήποτε τυχαίο, επαγγελματία ή μη, που δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει το νυφικό σας. Ζητήστε και λάβετε διαπιστεύσεις πριν πάρετε την τελική απόφαση.

Το νυφικό σας είναι το πιο καλό φόρεμα που θα φορέσετε ποτέ! Μην αναπαύεστε λοιπόν, επειδή η φίλη / γνωστή / ξαδέρφη σας έχει να σας συστήσει κάποια “ειδικό”, που έχει το μικρό ιδιωτικό ατελιέ της στο μέσα δωμάτιο του σπιτιού της και πιθανόν να μη διαθέτει καν επαγγελματικό ΑΦΜ. Ο επαγγελματισμός κρίνεται από καθετί.

Κατανοούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά για καθένα που προετοιμάζεται για έναν γάμο, “σφιχτά”. Είναι όμως καλύτερο να μειώσετε λίγο τις προσδοκίες σας στην επιλογή ενός οικονομικότερου νυφικού φορέματος, παρά να χρίσετε ενδυματολογικά υπεύθυνο για την εμφάνιση σας, ένα άτομο που ίσως δεν έχει την ανάλογη ικανότητα, ούτε την άποψη, αλλά ούτε και τα υλικά, για να σας καλύψει, έως την τελική παράδοση του νυφικού, στα χέρια σας. Αν το κάνετε, πρέπει να έχετε βεβαιωθεί ότι αυτός ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας και ειδικεύεται στα νυφικά, που είναι ιδιαίτερο ρούχο.

Είναι περισσότερο ασφαλές να είστε ειλικρινείς και σαφείς με το budget, που έχετε αποφασίσει για το νυφικό σας και να το αναφέρετε στους οίκους νυφικών, από την πρώτη στιγμή. Δηλώστε τους τις προθέσεις σας και αφήστε τους να σας προτείνουν ρούχα από την κολεξιόν τους που πιστεύουν ότι ταιριάζουν στον τύπο σας και κυμαίνονται στο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το νυφικό σας.

Ένας οίκος νυφικών, γνωστός για την ποιότητα και τα σχέδια του, ή ένα ατελιέ με αποδεδειγμένη πείρα, έχει την δυνατότητα να σας διαθέσει μια ολοκληρωμένη γκάμα έτοιμων νυφικών σχεδίων και την ασφάλεια ότι μπορεί να σας παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία για  μεταποίηση που ίσως χρειαστεί, διότι πάνω από όλα, δεν θα ήθελε με τίποτε να έχει έναν δυσαρεστημένο πελάτη.

Παράλληλα, πολλοί οίκοι ή σχεδιαστές μπορούν να αναλάβουν και την ραφή του νυφικού σας, που και σε αυτή την περίπτωση θα φέρει την υπογραφή τους ως προς την ποιότητα, τη φινέτσα και την εγγύηση.

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να αναθέσετε τη ραφή του νυφικού σας σε κάποια μοδίστρα, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα παρακάτω :

  • Πάρτε συστάσεις από προηγούμενους πελάτες της. Ζητήστε να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε μαζί τους
  • Δείτε πολλά σχέδια και φωτογραφίες από νυφικά που έχει ράψει
  • Δώστε προσοχή στα υφάσματα και τα υλικά που χρησιμοποιεί για τη ραφή των νυφικών
  • Φροντίστε να υπάρξει μεταξύ σας μια έγγραφη συμφωνία για το νυφικό που θα πρέπει να σας παραδώσει
  • Ελέγξτε αν διαθέτει κάποια πιστοποίηση κατάρτησης και αν εργάζεται νόμιμα ως ελεύθερη επαγγελματίας 

Μην αφήνετε το νυφικό σας στην τύχη του!

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.