Νυφικό ραμμένο σε μοδίστρα blue textile under a sewing machine needle

Οίκοι νυφικών vs Μοδίστρες

Από το 2005 έχει παρατηρηθεί ότι έχουν ανοίξει πολλά νέα καταστήματα νυφικών και ειδών γάμου, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, η προσφορά είναι μεγάλη, ενώ η ζήτηση παραμένει στάσιμη ή και φθίνουσα συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι πλέον σαφές ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά έχει αλλάξει δραματικά. Τα είδη γάμου έχουν γίνει πλέον καταναλωτικά προϊόντα, πράγμα που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

Πλέον, οι μέλλουσες νύφες έχουν να επιλέξουν από πολλά περισσότερα καταστήματα από ότι στο παρελθόν και η προσφορά των προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερη. Κατά συνέπεια, ορισμένες υποψήφιες νύφες μπερδεύονται και οι ίδιες, λίγο πριν την τελική επιλογή.

Παράλληλα, όμως, με αυτή την μεγάλη αύξηση εμφανίστηκε και το φαινόμενο φίλη / γνωστή / μαμά φίλης/ θεία μοδίστρα, που “γνωρίζει καλά” από υφάσματα, διότι “δούλευε σε οίκο νυφικών” ή “είναι μοδίστρα του τάδε οίκου” και ράβει και νυφικά μόνη της στο σπίτι.

Μετά από αρκετές ερωτήσεις που φτάνουν στο www.teleiosgamos.gr από νύφες που σκέφτονται την επιλογή αυτή ή που τελικά επέλεξαν να ράψουν το νυφικό τους σε μια μοδίστρα, απαντούμε σε αυτό το άρθρο συγκεντρωτικά για το τι πρέπει να προσέχετε.

Το νυφικό δεν το αφήνουμε στην τύχη

Η ημέρα του γάμου σας είναι μια ξεχωριστή υπόθεση για εσάς. Έτσι, δεν θα πρέπει να αφήνετε το φόρεμα σας σε οποιονδήποτε, επαγγελματία ή μη, που δηλώνει ότι μπορεί να αναλάβει το νυφικό σας ως “λευκή επιταγή”. Ζητήστε και λάβετε διαπιστεύσεις πριν πάρετε την τελική απόφαση. Δείτε δουλειά του.

Το νυφικό σας είναι το πιο καλό φόρεμα που θα φορέσετε ποτέ! Μην επαναπαύεστε, λοιπόν, επειδή η φίλη / γνωστή / ξαδέρφη σας έχει να σας συστήσει κάποια “ειδικό”. Κάντε την έρευνά σας και χρησιμοποιήστε την κρίση σας. Ο επαγγελματισμός κρίνεται από καθετί.

Κατανοούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά για καθένα που προετοιμάζεται για έναν γάμο, “σφιχτά”. Ζυγίστε τις προσδοκίες με τις δυνατότητές σας και κινηθείτε με ασφάλεια. Ελέγξτε εξίσου τους οίκους νυφικών και τους ανεξάρτητους επαγγελματίες στον χώρο της κατά παραγγελία ένδυσης. Να θυμάστε ότι το νυφικό είναι ιδιαίτερο ρούχο και δεν μπορεί να το διαχειριστεί σωστά ο καθένας.

Το budget είναι σημαντικός παράγοντας

Είναι περισσότερο ασφαλές να είστε ειλικρινείς και σαφείς με το budget, που έχετε αποφασίσει για το νυφικό σας. Να το αναφέρετε χωρίς περιστροφές και ντροπές από την πρώτη στιγμή. Τότε θα λάβετε εξ’ αρχής τις κατάλληλες κατευθύνσεις από τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεστε. Έτσι, θα ενημερωθείτε για τις καλύτερες επιλογές για εσάς. Δηλώστε τις προτιμήσεις σας και δεχθείτε τις προτάσεις είτε από οίκους, είτε από ανεξάρτητους επαγγελματίες, μόδιστρους και μοδίστρες. Όποιος είναι ενημερωμένος επαγγελματίας θα σας προτείνει νυφικά που πιστεύει ότι ταιριάζουν στον τύπο σας και παράλληλα κυμαίνονται στο ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το νυφικό σας.

Τι υπηρεσίες μπορεί να παρέχει ο καθένας

Ένας οίκος νυφικών, γνωστός για την ποιότητα και τα σχέδια του, ή ένα ατελιέ με αποδεδειγμένη πείρα, έχει την δυνατότητα να σας διαθέσει μια ολοκληρωμένη γκάμα έτοιμων νυφικών σχεδίων. Παράλληλα παρέχει την ασφάλεια ότι μπορεί να συνοδέψει την αγορά νυφικού με οποιαδήποτε υπηρεσία για μεταποίηση.

Νυφικό κατά παραγγελία women's gray dress

Μια μοδίστρα, πιθανόν, να μην έχει το πλεονέκτημα μιας έτοιμης γκάμας νυφικών, όμως εφόσον είναι πεπειραμένη θα έχει να σας προτείνει και να δείξει σχέδια που έχει υλοποιήσει. Θα έχει πιθανόν τη δυνατότητα να παρουσιάσει ανθρώπους που την εμπιστεύτηκαν για να ρωτήσετε για τη δουλειά της. Το νυφικό φόρεμα θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας σε κάθε περίπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις, το σίγουρο είναι πως ούτε ένας οίκος νυφικών ή ατελιέ, ούτε και μια ανεξάρτητη μοδίστρα ή μόδιστρος θα ήθελα να έχουν έναν δυσαρεστημένο πελάτη.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί οίκοι νυφικών ή σχεδιαστές μπορούν να αναλάβουν και την ραφή του νυφικού σας, όπως και μια ανεξάρτητη μοδίστρα. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, το νυφικό θα φέρει και την υπογραφή τους. Αυτό εξαρτάται από κάθε υποψήφια νύφη, πόσο έχει ή δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος στην επιλογή της.

Πού να δώσετε σημασία πριν επιλέξετε τη λύση που σας ταιριάζει

Πριν λοιπόν αποφασίσετε να αναθέσετε τη ραφή του νυφικού σας φροντίστε να ενημερωθείτε για τα παρακάτω :

  • Πάρτε συστάσεις από προηγούμενους πελάτες. Ζητήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους.
  • Δείτε πολλά σχέδια ή και φωτογραφίες από νυφικά που έχει ράψει η μοδίστρα, το ατελιέ ή ο οίκος νυφικών
  • Δώστε προσοχή στα υφάσματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη ραφή του νυφικού
  • Φροντίστε να υπάρξει μεταξύ σας μια έγγραφη συμφωνία για το νυφικό που θα πρέπει να σας παραδοθεί και τους επιμέρους χρόνους για πρόβες και τελική παράδοση.

Μην αφήνετε το νυφικό σας στην τύχη του!

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.