Image

Πεθερά=?

Μία από τις πιο «δύσκολες» σχέσεις και φυσικά τις πιο πολυσυζητημένες είναι αυτή της νύφης και της πεθεράς. Αυτή η σχέση είναι εξ ορισμού δύσκολη από την άποψη ότι αυτές οι δύο γυναίκες έρχονται σε επαφή λόγω και μέσω ενός άνδρα που και οι δύο αγαπούν. Το ποιος φταίει σε κάθε αποτυχημένη σχέση νύφης και πεθεράς εξαρτάται από την περίπτωση και οι γενικεύσεις είναι μάταιες και πάνω από όλα άδικες.

Από την στιγμή που μία γυναίκα αποκτά ένα γιο φωλιάζει στην καρδιά της ο φόβος της απομάκρυνσης του αφού με το καλό τον δει γαμπρό. Από γενιά σε γενιά έχει περάσει σαν γονιδιακό χαρακτηριστικό η σκέψη ότι μία γυναίκα θέλει να απομακρύνει τον άνδρα της από την μητέρα του και γενικότερα την πατρική του οικογένεια. Παράλληλα, άλλοι φόβοι έχουν περάσει μέσα από την εμπειρία άπειρων γενεών γυναικών και συνοδεύουν τον ρόλο της νύφης. «Οι πεθερές θέλουν να ανακατεύονται, να επηρεάζουν, να χώνουν την μύτη τους παντού»! Αυτό το δηλητήριο που εισβάλλει με την μορφή της αυθεντίας της λαϊκής σοφίας στο μυαλό κάθε νύφης και πεθεράς από την πρώτη τους συνάντηση αρκεί για να καταστραφεί αυτή η σχέση από την αρχή.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν αντί να βλέπουμε τίτλους, βλέπαμε ανθρώπους… μόνο έτσι μπορούν να χτιστούν σχέσεις με νόημα. Η νύφη δεν γίνεται κόρη και η πεθερά δεν γίνεται μάνα αλλά η δυνατότητα ανάπτυξης μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και ενός δεσίματος υπάρχει πάντα.Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ο ανταγωνισμός χωρίς αντίκρισμα αντικαθίστατο από μια κατανόηση της διαφορετικότητας των ρόλων. Κάθε άνδρας έχει άλλου είδους σχέση με την μητέρα του και αλλού είδους σχέση με την σύντροφό του για να καλύψει τις ψυχικές του ανάγκες και να βρίσκεται σε ισορροπία. Είναι πιθανόν η μητέρα ενός άνδρα να καθησυχάζει τον εαυτό της με την προσκόλληση της στον γιο της με αποτέλεσμα να τον απομακρύνει από την σύντροφό του. Αντίστοιχα είναι πιθανόν μια γυναίκα να καταφέρει την απομάκρυνση του άνδρα της από την μητέρα του…το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η ψυχική ανισορροπία που θα γεννηθεί μέσα σε αυτόν τον άνδρα τελικά θα είναι η ανταμοιβή της εκάστοτε νικήτριας!


Aλλωστε η κάθε σχέση όποια και να είναι η φύση της στην ουσία μπορεί να απειληθεί μόνο εκ των έσω!

Μαρίνα Απεσάκη

apesaki@teleiosgamos.gr


H Μαρίνα Απεσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1997 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Ψυχολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Derre, από το οποίο αποφοίτησε το 2002 με την ανώτατη τιμητική διάκριση(Highest distinction Valedictorian). Το 2003 άρχισε να παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA in Humanistic Integrative Counseling and Psychotherapy, Middlesex University London, U.K(συνθετική ανθρωπιστική θεραπεία και συμβουλευτική). Εχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια, ενώ το 2005 ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας σε εθελοντική βάση, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η Μαρίνα είναι μητέρα ενός γιου 3 χρόνων τον οποίο λατρεύει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.