Mουσική και DJ

Πώς να επιλέξετε ένα DJ

Διαλέγοντας ένα DJ για τη δεξίωσή σας είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, που πρέπει να πάρετε, για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του γεγονότος. Όλα τα άλλα μπορούν να είναι τέλεια, αλλά εάν η μουσική δεν είναι καλή, το πάρτι δε θα είναι πετυχημένο.

Επιλέγοντας το σωστό DJ, θα καταπλήξετε όλους τους καλεσμένους. Υπάρχουν πολλοί DJs στην Ελλάδα και όλοι υπόσχονται, ότι θα προσφέρουν το καλύτερο εαυτό τους. Έτσι, πώς να αποφασίσετε για τον καταλληλότερο; Αυτό το άρθρο έχει στόχο να διευκολύνει την απόφασή σας.

Ο καλύτερος και ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε ένα DJ, ο οποίος θα σας αρέσει, είναι να τον έχετε ξαναδεί και ξανακούσει. Γι’ αυτό καλέστε και κλείστε ένα ραντεβού μαζί του, αρχικά για να συζητήσετε και κατόπιν για να τον ακούσετε στην επόμενη εκδήλωση που θα παίζει μουσική.

Εάν είχατε παραβρεθεί σε μια γαμήλια δεξίωση ή σε ένα πάρτι όπου ο DJ ήταν υπέροχος, ανακαλύψτε ποιος ήταν. Σε περίπτωση που δε μπορέσατε να έχετε κάρτα του, ρωτήστε το ξενοδόχο ή τον υπεύθυνο της σάλας, όπου το πάρτι έλαβε χώρα. Αν δεν έχετε συναντήσει πρόσφατα ένα καλό DJ, ρωτήστε και τους φίλους σας. Οι φίλοι σας, πιθανώς, να έχουν την ίδια προτίμηση στη μουσική όπως εσείς.  Ίσως και να είχαν πάει σε κάποια δεξίωση που εσείς είχατε λείψει. Ενημερώστε τους τι ακριβώς θέλετε και ζητήστε τους, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά.

Πώς να επιλέξετε λοιπόν το καλύτερο Dj για τον γάμο σας;

Ίσως ο χειρότερος τρόπος είναι να διαλέξετε, με βάση μόνο τη τιμή. Μερικοί DJs είναι πολύ πιο ακριβοί από τους άλλους. Οι τιμές κυμαίνονται από 200€ έως 1000€ για μια εκδήλωση. Είναι μια  αρκετά μεγάλη διαφορά, και θα ήταν πολύ πιθανό να επιλέξετε τη φτηνότερη εναλλακτική λύση. Εάν αυτό, μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, δεν έχετε άλλη επιλογή.

Αλλά, εξετάστε το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Υπάρχει λόγος, που κάποιοι DJs ζητάνε περισσότερα χρήματα από τους άλλους. Συνήθως το αξίζουν. Περισσότερο ακριβοί είναι οι πιο πεπειραμένοι. Μπορούν να χρεώσουν περισσότερο, επειδή έχουν πολλές δουλειές και καλή φήμη. Γενικά, οι DJs είναι σχετικά καινούργιο επάγγελμα και προσπαθούν να καθιερωθούν. Θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της δεξίωσης, αλλά ίσως ρισκάρετε με ένα λιγότερο έμπειρο επαγγελματία, που μπορεί και να ασχολείται τελικά ερασιτεχνικά με το αντικείμενο.

Καθώς μιλάτε με τους DJs, δώστε προσοχή στον επαγγελματισμό τους από το τηλέφωνο. Προσπαθήστε να καταλάβετε το στυλ του καθενός. Το πιο σημαντικό είναι να συζητήσετε την εμπειρία του σχετικά με το πρόγραμμα της γαμήλιας δεξίωσης. Θα ήταν αναμενόμενο, να περιμένετε να έχει παίξει σε 20, τουλάχιστον, γάμους. Για ένα καλά καθιερωμένο DJ, αναμένεται τριψήφιος αριθμός.

DJs με λιγότερη εμπειρία μπορούν να είναι, επίσης, πολύ καλοί. Και θα κοστίσουν πιθανώς λιγότερο. Εάν μιλάτε με κάποιον που ακούγεται ενδιαφέρων, ζητήστε του ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το μουσικό πρόγραμμά του.

Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε το DJ, εάν έχετε τη δυνατότητα να παραβρεθείτε σε έναν άλλο γάμο, για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμά του και τον τρόπο που δουλεύει. Σε αυτή τη περίπτωση, κάνετε μια επίσκεψη και παρατηρήστε.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την αλληλεπίδραση των καλεσμένων με το DJ

  • Ο κόσμος διασκεδάζει;
  • Οι καλεσμένοι χορεύουν;
  • Η μουσική ακούγεται αρκετά δυνατά;
  • Ο DJ είναι ντυμένος κατάλληλα;
  • Αντιλαμβάνεται αμέσως τις επιθυμίες του κοινού του;
  • Κάνει τις κατάλληλες αλλαγές στο πρόγραμμα;
  • Εχει ενημερωμένη λίστα τραγουδιών;

Αυτές είναι καλές ενδείξεις για την επιδεξιότητα και την προσωπικότητά του.

Η τέχνη του Dj, το κέφι σε ένα γάμο και ο ρόλος του ζευγαριού

Αναφέρετε συχνά στο DJ τις προτιμήσεις και τα αιτήματά σας. Οι καλύτεροι DJs θα ακούσουν τι ακριβώς θέλετε και θα το εντάξουν στο συνηθισμένο τους πρόγραμμα.  Εντούτοις, μη περιμένετε από το DJ να παίξει κάθε προτίμησή σας.  Μερικά τραγούδια είναι απλώς ακατάλληλα με το ύφος και το κέφι της δεξίωσης. Ένας καλός DJ δεν είναι jukebox, θα συνδυάσει τα αιτήματα σας με τα τραγούδια που αισθάνεται και ξέρει ότι θα ενθουσιάσουν και θα ξεσηκώσουν το κόσμο.

Η τέχνη ενός  DJ είναι ο συγχρονισμός και αυτό θέλει εμπειρία. Πιέζοντάς τον να αγνοήσει τα δικά του ένστικτα, παίζοντας αποκλειστικά και μόνο τα τραγούδια που επιθυμείτε, το αποτέλεσμα θα είναι ένα ανομοιογενές και λιγότερο κεφάτο μουσικό πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, ο DJ θα πρέπει να προσπαθήσει να παίξει όσα περισσότερα τραγούδια του ζητηθούν. Επιχειρήστε να αισθανθείτε τη φιλοσοφία των καλεσμένων σας. Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί στο DJ, ένας κατάλογος 5 ή 6 τραγουδιών που πρέπει να έχει, γιατί θέλετε να ακουστούν σε συγκεκριμένες στιγμές ή για συγκεκριμένους λόγους. Μη κάνετε μια λίστα με περισσότερα από 15 ή 20 τραγούδια. Καλό είναι να του παραδώσετε και μια λίστα με 2-3 κομμάτια που δεν επιθυμείτε να ακουστούν, για τους προσωπικούς σας λόγους.

Πολλοί DJs είναι περήφανοι για τον αριθμό τραγουδιών που έχουν. Ενώ η ποικιλία είναι μεγάλη, το γεγονός είναι, ότι θα είναι σε θέση να παίξουν περίπου 60 έως 70 τραγούδια μέσα σε τέσσερις ώρες. Το να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα 60 τραγούδια είναι πολύ περισσότερο σημαντικότερο, από το να παίξει 500 τραγούδια, που κανείς δε θα θέλει να ακούσει. Αφού εξηγήσετε στο DJ το ύφος της δεξίωσης και των καλεσμένων, ζητήστε του να σας προτείνει το στυλ της μουσικής που θα παίξει. Θα πρέπει να αισθανθείτε ευχαριστημένοι με τις περισσότερες από τις επιλογές του.

Μερικές επιχειρήσεις μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων έχουν περισσότερους από ένα DJ που εργάζονται για αυτούς. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι σημαντικό να πάρετε συστάσεις για το DJ που θα οριστεί στη δεξίωσή σας. Ακόμα κι αν η επιχείρηση έχει εμπειρία, πιθανόν να έχει προσλάβει το DJ σας την προηγούμενη εβδομάδα. Να είστε βέβαιοι για αυτόν που θα επιλέξετε και να τον ακούσετε.

Ο τέλειος DJ για εσάς θα πρέπει να είναι ανεκτικός, δοτικός και έμπειρος για το ύφος του γάμου σας και να έχει πολύ καλές συστάσεις. Θα υπάρχουν, σίγουρα, πολλοί DJs, στους οποίους θα ταιριάζει αυτή η περιγραφή. Κατά τη διάρκεια της έρευνας σας, θυμηθείτε προπάντων, τη προσφορά διασκέδασης και κεφιού στους καλεσμένους σας.

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

1 σκέψη για το “Πώς να επιλέξετε ένα DJ”

  1. Πολύ σωστά όλα αυτά, δυο τρεις παρατηρήσεις από έναν επαγγελματία. Φυσικά το καλύτερο από όλα είναι να έχετε ακούσει σε κάποιο άλλο γάμο ή party τον dj που θα παίξει και στον δικό σας γάμο αλλα είναι αδύνατον να καλέσει ένας dj πιθανούς πελάτες στο γάμο κάποιου άλλου για να τον ακούσουν για πολλούς ευνόητους λόγους. Για τις τιμές 200 με 1000 ευρω που κυμαίνονται στην αγορά δεν έχουν να κάνουν με την πληρωμή των djs αλλα με τον εξοπλισμό και τις ανάγκες του κάθε χώρου, πχ υπάρχουν χώροι που η γαμήλια δεξίωση καλύπτεται με 2 ή 4 ηχεία και υπάρχουν χώροι που καλύπτονται με 12 ή 16 ή 20 ηχεία, επίσης υπάρχουν και διαφορετικές ποιότητες μηχανημάτων που αλλάζουν κατά πολύ τις τιμές, υπάρχουν γάμοι που για φωτισμό και ήχο το κόστος ξεπερνά τα 5.000 ευρω ενώ το μεροκάματο των djs κυμαίνεται από 80 έως και 150 ευρω με εξαίρεση κάποιους πιο “διάσημους” djs πχ από ραδιόφωνο ή κάποιο επώνυμο club που μπορεί να ζητήσουν οτιδήποτε και πιθανότατα να είναι εντελώς ακατάλληλοι για μια γαμήλια δεξίωση. Η τιμές επίσης διαφοροποιούνται σημαντικά αν ο ήχος είναι στημένος μόνιμα σε κάποιους χώρους ή στήνεται και ξεστήνεται πριν και με την δεξίωση, μια μέση τιμή για normal εξοπλισμό και dj για ένα γάμο 200, 300 ατόμων είναι 700 με 800 ευρω για ηχητικό εξοπλισμό, κόστος συντήρησης αν το ηχοσύστημα είναι στημένο, κόστος μεταφοράς και εγκατάστασης αν στήνεται επιτόπου, παρουσία τεχνικού στην αρχή της δεξίωσης ή και καθόλη την διάρκεια, μουσικά δικαιώματα ΑΕΠΙ , dj και μουσική επιμέλεια. Τέλος πολλά πράγματα παίζουν ρολο σε μια βραδια όσο αναφορά το κομμάτι της διασκέδασης από την γενικότερη οργάνωση της δεξίωσης, το set up του χώρου (set up Party και οχι εστιατορίου), η θέση και η καλή λειτουργία του bar και το alcohol, το ηχοσύστημα και φωτορυθμικό σύστημα και το σωστό στήσιμο τους, ο χαμηλός φωτισμός του χώρου και ο σωστός φωτογράφος χωρίς επιπλέον φώτα που να κάνουν την νύχτα μέρα στο χώρο της πίστας την ώρα του party και φυσικά ο κόσμος και το ζευγάρι να θέλει να διασκεδάσει (δεν είναι πάντα αυτονόητο) και να μπορέσει ο dj να “πιάσει” το feeling της παρέας και να παίξει ανάλογος με αυτό που βλέπει ότι τραβάει περισσότερο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.