Image

Σκωτία: Braveheart, Ουίσκι & Τέρας του Λοχ Νες

Υπάρχει κάτι στην ατμόσφαιρα της Σκωτίας που εμπνέει ερωτισμό και ρομαντισμό. Ίσως είναι οι ανεμοδαρμένοι λόφοι, εκτάσεις με θαμνώδη φυτά σε πορφυρό χρώμα, ή γκρίζα ερείπια πέτρινων κάστρων. Ίσως είναι η φιλοξενία των ντόπιων και η φιλικότητα που αντιμετωπίζουν τους ξένους στις pub της κάθε πόλης. Ή πιθανόν, αυτά τα ζεστά συναισθήματα στο τέλος μιας ημέρας πολύωρης πεζοπορίας γύρω από τις λίμνες. Σε περίπτωση που όλο αυτό το σκηνικό σας ηχεί σαν το τέλειο ταξίδι του μέλιτος, τότε η ρομαντική Σκωτία είναι ο κατάλληλος προορισμός για εσάς.

Αν και τυπικά είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία έχει μια μακροχρόνια (συχνά αιματηρή) δική της ιστορία, και έναν πολιτισμό που εξελίσσεται μέχρι τη στιγμή της εισβολής από τον πιο γνωστό γείτονά της στο νότο, την Αγγλία, όπως και από τις επιδρομές των Νορβηγών από τη θάλασσα. Αυτή η ιστορία έχει αφήσει τα σημάδια της σε όλο το σκωτσέζικο τοπίο υπό την μορφή των θαυμάσιων πέτρινων κάστρων, τώρα συχνά σε ερείπια, όπως και τα σπίτια κτηματιών, αβαεία, και τύμβους ενταφιασμού προϊστορικής εποχής. Ο παράδεισος ενός περιηγητή είναι αυτά τα ιστορικά απομεινάρια της υπέροχης Σκωτίας, όπου θα μπορούσατε να περάσετε έναν μήνα εκεί και ακόμα να μην τα έχετε δει όλα.

Για τους λάτρεις της υπαίθρου, η Σκωτία προσφέρει μια αφθονία απείραχτων φυσικών πόρων: αμόλυντες λίμνες και πεντακάθαροι ποταμοί, απέραντες παραλίες  (ειδικά στη δύση), τεράστιες εκτάσεις της αραιοκατοικημένης περιοχής των Χάιλαντς (ορεινή Σκωτία), (το ψηλότερο βουνό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Nevis, είναι στη Σκωτία), και άφθονη ξυλεία για εξαγωγή. Σπορ όλων των ειδών, γκολφ, ψάρεμα, πεζοπορία, κυνήγι και ιππασία, είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέρη της χώρας, και ορισμένες περιοχές προσφέρουν ειδικά πακέτα διακοπών, όπως ιππασία γύρω από την πόλη ή μια προσφορά με γκολφ. Δοκιμάστε λίγο από όλα….και σίγουρα θα γυρίσετε περισσότερο γεμάτοι.

Γλασκώβη
Αυτή είναι η αφετηρία για τους Αμερικανούς επισκέπτες της Σκωτίας, αφού είναι η μοναδική πόλη που προσφέρει άμεσες πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η Γλασκώβη κάποτε δεν φημιζόταν για την χρηματιστηριακή της άνθηση. Παρά τα δρομολόγια των τραίνων, η Γλασκώβη τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια πραγματική αναγέννηση και τώρα είναι περισσότερο φημισμένη ως το πιο περίτεχνο και πιο καλαίσθητο κέντρο της Σκωτίας. Η αρχιτεκτονική του ντόπιου ταλέντου Charles Rennie Mackintosh μπορεί να φανεί σε όλη την πόλη, και μερικά από τα καλύτερα μουσεία της χώρας έχουν βρεθεί εδώ. Επισκεφτείτε τον αρχαίο καθεδρικό ναό της Γλασκώβης στην κεντρική οδό (High street), χτισμένος και ανοικοδομημένος το 12ο αιώνα, παραμένοντας σήμερα ο μόνος καθεδρικός ναός στην ηπειρωτική χώρα της Σκωτίας. Η Γλασκώβη διαθέτει επίσης μουσεία, γκαλερί, αλλά και καφέ και pubs, όπως και μερικά καλής ποιότητας, φτηνά ξενοδοχεία.

Δυτική Ακτή
Η εντυπωσιακή και συγκινησιακή δυτική ακτή της Σκωτίας με τους λόφους και τις λίμνες, εκπροσωπεί την εικόνα ενός παραδοσιακού σκωτσέζικου πολιτισμού που εμείς γνωρίζουμε. Επεκτείνεται από την περιοχή Dalriada (τώρα Kilmartin), μέχρι την περιοχή Mull of Kintyre, και από την περιοχή Iona, μέχρι την ακτή κοντά στο Oban όπου οι Ιρλανδοί έφεραν τον Κελτικό Χριστιανισμό και την βασιλεία στους γείτονές τους. Σήμερα η μικρή πόλη Kilmartin, συνήθως πλημμυρισμένη με τουρίστες, διατηρεί την αρχική της γοητεία και σημάδια από την κληρονομιά των νεολιθικών τύμβων ενταφιασμού, και μερικές περίπλοκα χαραγμένες μεσαιωνικές ταφόπετρες και σταυρούς-Εποχής του σιδήρου-στην τοπική εκκλησία. Η περιοχή Iona, από την άλλη πλευρά, είναι τόπος προσκυνήματος για πολλούς τουρίστες που έρχονται για να επισκεφτούν το τοπικό αβαείο και την περιοχή ενταφιασμών του St. Columba, ο ιερέας που αγωνίστηκε για τη μεταστροφή της ειδωλολατρικής Σκωτίας και περιοχών της Αγγλίας στο χριστιανισμό.

Το τοπίο είναι συναρπαστικό παρά τη μεγάλη εισροή των αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, και υπάρχουν και θαυμάσιες τοποθεσίες για πεζοπορία.

Τα Χάιλαντς της Σκωτίας
Τα Χάιλαντς είναι το μέρος που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, όταν σκέφτονται την Σκωτία. Αραιοκατοικημένη περιοχή, χαρακτηρίζεται από ένα συγκλονιστικό τοπίο από βουνά, λίμνες, βαλτοτόπια και λιβάδια. Η πεζοπορία είναι μια προφανής και δημοφιλής επιδίωξη σε αυτό το μέρος της χώρας, αλλά φορώντας τις κατάλληλες μπότες και κρατώντας οπωσδήποτε ομπρέλα, καθώς το έδαφος μπορεί να είναι τραχύ και ο καιρός απρόβλεπτος.

Η Great Glen, η σειρά των λιμνών (Ness, Oich, Linnhe και Lochy) μεταξύ Inverness και Fort William, είναι ένας δημοφιλής τόπος προορισμού των τουριστών, και αξίζει να την επισκεφτείτε ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για το θρυλικό τέρας του Λοχ Νες. Η μικρή πόλη του Drumnadrochit, τοποθετημένη στο λοφίσκο του Λοχ Νες, επιδεικνύεται ακόμη και στις βάρκες που εξερευνούν τη λίμνη καθημερινά. Επίσης συχνά χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για το κάστρο Urquhart, ένα από τα διασημότερα ερείπια της Σκωτίας, αν και θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την ανηφόρα που θα συναντήσετε, εάν επιλέξτε να σταθμεύσετε στην πόλη. Το κάστρο Urquhart, είναι ένα θεαματικό ερειπωμένο κάστρο του 14ου αιώνα στο ύψωμα της λίμνης Ness, προσελκύει ένα τεράστιο αριθμό τουριστών. Αν και τα μόνα μέρη του κάστρου που έχουν απομείνει είναι οι τοίχοι, τα  “νεότερα” μέρη (χρονολογούνται κατά την διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα) αξίζουν πραγματικά να τα εξερευνήσετε.

Οδηγώντας μια ώρα από το Λοχ Νες θα βρεθείτε στο γραφικό κάστρο Eilean Donan. Βρίσκεται σε ένα νησί στο σημείο όπου οι λίμνες Aish, Long, και Duich συναντιούνται, και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια πέτρινη γέφυρα. Αυτό το εντυπωσιακό κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Μόνο μερικά δωμάτια είναι ανοικτά στο κοινό, αν και διάφορες αίθουσες έχουν εικόνες με την ιστορία του κάστρου, αξίζει μια πιο λεπτομερή επίσκεψη.

Η πόλη Inverness χαρακτηρίζει την αλλαγή μεταξύ των Χάιλαντς και της βορειοανατολικής Σκωτίας. Εξουσιασμένη συνήθως από τον ποταμό Ness και το αρκετά πρόσφατο κάστρο Inverness, αυτή η χαριτωμένη πόλη είναι ένα θαυμάσιο μέρος για να εξερευνήσετε το υπόλοιπο των Χάιλαντς. Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε τα δελφίνια που ζουν στην εκβολή του ποταμού Moray, για τα οποία είναι το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, που μπορούν να ζήσουν.

Βορειοανατολικά
Αν και η βορειοανατολική ακτή της Σκωτίας κατά μήκος της εκβολής του ποταμού Moray μοιάζει απογοητευτικά όπως οι αμερικάνικες πόλεις στα γουέστερν, ταξιδέψτε λίγο στο εσωτερικό και θα δείτε τα Βουνά Grampian. Μολονότι δεν έχουν τη μαγεία των Χάιλαντς (τι θα μπορούσε άραγε;), είναι πολύ αξιοθαύμαστη εξοχή. Η θερινή κατοικία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, Balmoral, είναι εδώ και αν και είναι κλειστή το μεγαλύτερο μέρος του έτους, είναι ανοικτή στους τουρίστες στις αρχές του καλοκαιριού. Μόλις έξω από το Perth, είναι η αρχαία έδρα της σκωτσέζικης δύναμης, το παλάτι Scone. Εδώ είναι όπου οι Σκοτσέζοι βασιλιάδες έρχονταν να καθίσουν στην πέτρα του πεπρωμένου (βλ. το Εδιμβούργο, κατωτέρω) και να στεφθούν. Το Scone ανήκει τώρα στον κόμη και την κόμισα του Μάνσφιλντ και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα σε οποιοδήποτε σκωτσέζικη τοποθεσία.

Εδιμβούργο
Η πρωτεύουσα της Σκωτίας. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη και πιο ενδιαφέρουσα πόλη της Σκωτίας, εξουσιασμένη από το εντυπωσιακό κάστρο του Εδιμβούργου και τον παράξενα ονομασμένο λόφο, Κάθισμα του Αρθούρου. Το Royal Mile είναι ο πιο συχνός προορισμός για τους πρώτη-φορά επισκέπτες.

Ξεκινήστε με το κάστρο του Εδιμβούργου, την έδρα της σκωτσέζικης δύναμης πριν από την ένωσή της με τη Μεγάλη Βρετανία. Αρχαίο και τρομερό, το κάστρο ήταν ένα στρατιωτικό φρούριο και μια βασιλική κατοικία για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Το παλαιότερο επιζών μέρος, το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας, στην πυραμίδα του κάστρου, χτίστηκε πιθανώς στο 12ο αιώνα από το γιο του συνονόματού του, Βασιλιά David I, στη μνήμη της μητέρας του. Το παλάτι μέσα στο χώρο του κάστρου στεγάζει τις εντυπωσιακές τιμητικές διακρίσεις της Σκωτίας, τα σκωτσέζικα κοσμήματα και τις σκωτσέζικες κορώνες και, το καλύτερο όλων, η Πέτρα του Πεπρωμένου, πρόσφατα επιστρεφόμενη από τη βασίλισσα Elizabeth, μετά από αιώνες ομηρίας κάτω από τον Βρετανικό βασιλικό θρόνο στο αβαείο του Westminster. Το υπόλοιπο του κάστρου, συμπεριλαμβανομένου του στρατώνα, του νοσοκομείου, της στρατιωτικής φυλακής, και του πυροβολείου, θα χρειαστείτε μισή ημέρα για να το εξερευνήσετε, εάν όχι περισσότερο. Οι επάλξεις είναι ένα υπέροχο σημείο για να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε την πόλη.

Μακρύτερα στην πλατεία της Βουλής είναι το κτήριο της Βουλής, το σπίτι του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου μέχρι την αλλαγή της νομοθεσίας από την Ένωση. Πέρα από το Κοινοβούλιο είναι η εκκλησία του St. Giles, ένας αξιοπρόσεκτος καθεδρικός ναός, γοτθικού ρυθμού, από το οποίο John Knox προώθησε το σκωτσέζικο ανασχηματισμό. Μην χάσετε επίσης το όμορφο παρεκκλήσι Thistle!!!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.