Αρχική » Οργάνωση γάμου » Ο Τέλειος Γάμος » Τα 10 σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να κάνετε λάθος πριν από το γάμο
apofigete 10 megala lathi kai organoste ton teleio gamo

Τα 10 σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να κάνετε λάθος πριν από το γάμο

Ακόμη και το εξυπνότερο ζευγάρι του κόσμου μπορεί να κάνει λάθη, κατά τη διάρκεια του γαμήλιου προγραμματισμού. Ο Τέλειος Γάμος σας παραθέτει 10 πράγματα, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη, όσο οργανώνετε τον γάμο σας.

Υπολογίστε το budget σας

Ένας γάμος απαιτεί από αρκετά ως πολλά χρήματα. Αγχωμένες και αναστατωμένες νύφες αρχίζουν να δίνουν παραγγελίες και να κλείνουν προμηθευτές, χωρίς να έχουν υπολογίσει το πραγματικό budget που μπορούν να διαθέσουν. Έρχεται η στιγμή λοιπόν που σοκάρονται, και αυτό συμβαίνει όταν ανακαλύπτουν πως έχουν ξοδέψει ήδη τα περισσότερα από τα χρήματά τους (ή χρήματα των γονιών τους) και δεν έχουν ακόμη αγοράσει ή κανονίσει ούτε τα μισά πράγματα από αυτά που χρειάζονται. Πώς όμως θα γίνει αυτός ο γάμος όπως τον ονειρεύτηκαν, αν δεν προνοήσουν από την αρχή για το οικονομικό σκέλος και την καλή διαχείρησή του;

Ο προγραμματισμός ενός γάμου είναι σοβαρή αρμοδιότητα και το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ο προϋπολογισμός για τα έξοδα που θα προκύψουν. Το επόμενο είναι να παρακολουθείτε συνεχώς τις δαπάνες σας, έτσι ώστε να έχετε τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή, να είστε σε θέση να παίρνετε σωστές αποφάσεις και να μη τρελαθείτε από το άγχος άδικα. Χρειάζεστε βοήθεια; Επισκεφτείτε και χρησιμοποιήστε για τον γαμήλιο προϋπολογισμό σας το δωρεάν εργαλείο My Budget του Τέλειου Γάμου. Είναι ένα εργαλείο που θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

Βγάλτε άκρη εγκαίρως με τις άδειες γάμου

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που περιβάλλουν τις άδειες γάμου, ειδικά για τον θρησκευτικό γάμο, που οι νύφες πάντα ταλαιπωρούνται με αυτούς. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι κάθε ενορία δεν δίνει ακριβώς τις ίδιες οδηγίες στους μέλλοντες συζύγους, αλλά και ότι ανάλογα με την υπηκοότητα, και άλλες ιδιότητες των ατόμων που επιθυμούν να παντρευτούν, χρειάζονται και επιπλέον διαδικασίες και έγγραφα. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Παραδείγματος χάριν, εάν συγκεντρώσετε τα δικαιολογητικά 6 μήνες και 1 μέρα πριν από το γάμο σας, δεν θα είστε σε θέση να  παντρευτείτε νόμιμα την ημέρα που έχετε ορίσει να γίνει ο γάμος σας, επειδή αυτά έχουν ισχύ για 6 μήνες. Φροντίστε λοιπόν να μην μεσολαβεί περισσότερο από ένα 6μηνο από τη στιγμή που θα συγκεντρώσετε τα πιστοποιητικά μέχρι την μέρα του γάμου. Ένα πρόβλημα που επίσης συναντούν εκείνοι που παντρεύονται για δεύτερη φορά είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να έχουν μαζί τους τα επίσημα έγγραφα διαζυγίου όταν δρομολογούν τις διαδικασίες για να τελέσουν έναν νέο γάμο.

Μην αφήσετε λοιπόν τέτοια διαδικαστικά ζητήματα να σας κουράσουν ή να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αναζητήστε τους κατάλληλους τόπους πληροφοριών για τις άδειες γάμου εκ των προτέρων. Επικοινωνήστε με το γραφείο γάμων του Δημαρχείου αν ο γάμος σας θα είναι πολιτικός ή με το γραφείο γάμων της Μητρόπολης, αν πρόκειται να τελεστεί θρησκευτικός γάμος. Στην ενότητα Yes, I Do θα βρείτε κάθε βοήθεια και πολλές πληροφορίες για όλα αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα πριν τον γάμο.

Παραγγείλτε το νυφικό σας νωρίς

Αν η καρδιά σας είναι προορισμένη για ένα νυφικό υψηλής ραπτικής, θα πρέπει να το παραγγείλετε τέσσερις με πέντε μήνες πριν από το γάμο σας. Αφού το φόρεμα θα ραφτεί στο σώμα σας, χρειάζεται να υπάρχει χρόνος για το ράψιμο και για τις πρόβες. Βέβαια και τα περισσότερα έτοιμα νυφικά φορέματα θα απαιτήσουν αλλαγές και μεταποιήσεις, γι’ αυτό σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί το νυφικό στα μέτρα σας. Θα πρέπει να προετοιμαστεί η παραγγελία σας και να γίνουν και οι όποιες μεταποιήσεις. Αν πάλι αγοράσετε το νυφικό σας από το Internet υπολογίστε να έχετε κι ένα περιθώριο χρόνου από τη στιγμή που θα το παραλάβετε μέχρι και τον γάμο, για τυχόν διορθώσεις στις διαστάσεις του.

Κάντε έρευνα ή και κράτηση για τα δωμάτια του ξενοδοχείου νωρίς

Οι νύφες, συχνά, αφήνουν για τη τελευταία στιγμή την κράτηση των δωματίων για τους καλεσμένους που κατοικούν εκτός της πόλης που θα τελεστεί το μυστήριο. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν κάνουν οι ίδιες τις κρατήσεις, συνήθως καθυστερούν να κάνουν μια ειδική συμφωνία με κάποια ξενοδοχεία εκ μέρους των καλεσμένων τους και να τους δώσουν στη συνέχεια μαζί με το προσκλητήριο μια λίστα με αυτά που έχουν επιλέξει. Αν παντρεύεστε λοιπόν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι γάμοι είναι πολλοί, αλλά και όταν είναι full season για το τουριστικό μέρος που θα παντρευτείτε, πρέπει να ερευνήσετε τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων αρκετά νωρίς, γιατί στο τέλος δε θα βρίσκετε ούτε μονόκλινο δωμάτιο! Ειδικά για τόπους με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον θα πρέπει να το διευθετήσετε από πολύ νωρίς και να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας ακόμη και πριν στείλετε επίσημα τα προσκλητήρια. Ο γάμος σας βέβαια θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, αλλά κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα ίσως να ταλαιπωρηθούν ή και να μην καταφέρουν να παραστούν.

Ξεκινήστε την έρευνά σας συγχρόνως με το κλείσιμο της εκκλησίας και του χώρου της δεξίωσης και μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Μέχρι να τυπωθούν οι προσκλήσεις καλό είναι να έχει ολοκληρωθεί η έρευνά σας, ώστε να συμπεριλάβετε, αν χρειάζεται, και μια κάρτα με προτάσεις διαμονής για τους καλεσμένους που θα ταξιδέψουν. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να πληρώσετε τα δωμάτια των καλεσμένων σας, αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα από οικονομικής πλευράς. Αν πάλι θέλετε και μπορείτε, το να καλύψετε τη δαπάνη για τη διαμονή ορισμένων μόνο αγαπημένων σας ανθρώπων, και όχι όλων, είναι μια καλή εναλλακτική λύση, που θα ικανοποιήσει τόσο εσάς, όσο κι εκείνους. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι κουμπάροι σας ή τα αγαπημένα σας ξαδέρφια.

Σκεφτείτε καλά τον αριθμό των καλεσμένων σας στη δεξίωση

Βεβαιωθείτε ότι η λίστα των καλεσμένων και η χωρητικότητα του χώρου δεξίωσης συμπίπτουν αριθμητικά. Δε μπορείτε να σκέφτεστε να προσκαλέσετε 400 ανθρώπους, να υποθέσετε ότι μόνο 250 θα δεχτούν και τελικά να κλείσετε ένα χώρο για 300 άτομα. Δεν είναι ασφαλές αυτό. Ειδικά στους κλειστούς χώρους δεξίωσης, που οι διαστάσεις και η διαρύθμιση είναι συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αλλαγές και επεκτάσεις, όπως στους ανοικτούς. 

Συνεπώς, οφείλετε να υπολογίσετε εκ των προτέρων όσο το δυνατό πιο σωστά τους καλεσμένους που θα ανταποκριθούν θετικά στη πρόσκλησή σας, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, για να μπορούν οι συνεργάτες σας στον χώρο δεξίωσης, στο φαγητό κλπ να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά και εσείς να χαρείτε χωρίς άγχος το γάμο σας.

Βέβαια, λίγες μέρες πριν τον γάμο θα κληθείτε να δώσετε και τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων σας. Επειδή όμως ακόμη και σήμερα, πολλοί καλεσμένοι δεν απαντούν για το αν θα έρθουν στη δεξίωση ή όχι, θα πρέπει εσείς να τους καλέσετε και να ρωτήσετε. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτή την περίπτωση. Αλλά και αν υπάρχει… δεν είναι δική σας!

Αποφύγετε θεραπείες ομορφιάς και εξαντλητικές δίαιτες τις τελευταίες ημέρες

Πολλές νύφες νομίζουν ότι προγραμματίζοντας μια θεραπεία προσώπου 1-2 μέρες πριν από το γάμο τους, θα φροντίσουν την επιδερμίδα τους να φαίνεται λαμπερή τη μεγάλη ημέρα. Άλλες πάλι σκέφτονται το solarium ή την έκθεση στον ήλιο λίγο πριν από το γάμο τους. Μια στιγμή, όμως γιατί οι τελευταίες μέρες δεν είναι κατάλληλες για πειραματισμούς. Ξανασκεφτείτε τα όλα πριν τα επιχειρήσετε, γιατί μπορεί να καταλήξετε με «κάψιμο» και φουσκάλες, αντί με αισθησιακό μαυρισμένο δέρμα. Να έχετε στο νου σας ότι οι θεραπείες ομορφιάς της τελευταίας στιγμής μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναμενόμενα δερματικά ξεσπάσματα, σε λάθη ή ακόμα χειρότερα σε σοβαρές μολύνσεις. Το ίδιο ισχύει και με τις εξαντλητικές δίαιτες λίγες εβδομάδες πριν από το γάμο. Μετά από τις τόσες νυφικές πρόβες, μπορεί στο τέλος το νυφικό να μη σας εφαρμόζει και το κυριότερο, μπορεί ο οργανισμός σας να έχει εξαντληθεί υπερβολικά σε συνδυασμό με την κούραση και το στρες!

Ακολουθήστε, λοιπόν, μια μακροπρόθεσμη θεραπευτική αγωγή ομορφιάς, μια καλή διατροφή και χρησιμοποιήστε ασφαλή προϊόντα ομορφιάς, όπως μία καλή αντηλιακή κρέμα. Πραγματοποιήστε τις πιο επίπονες θεραπείες ομορφιάς τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το γάμο σας, ειδάλλως θα καταστρέψετε όλη τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει για τις ετοιμασίες του γάμου σας.

Προσοχή στην αποστολή των προσκλητηρίων και στα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους

Θα εκπλαγείτε αν πληροφορηθείτε πόσες νύφες κολλούν ένα κανονικό γραμματόσημο στις προσκλήσεις και ρίχνουν ολόκληρο το πακέτο σε ένα ταχυδρομικό κουτί . Όχι όλες, αλλά μερικές γαμήλιες προσκλήσεις απαιτούν πρόσθετα ταχυδρομικά τέλη (και πρόσθετο κόστος ταχυδρόμησης γιατί χρειάζονται και επιπλέον φάκελο). Το ταχυδρομείο όμως δεν θα κάνει κάποια εξαίρεση για εσάς και το αποτέλεσμα ενός τέτοιου λάθους σας θα είναι οι προσκλήσεις να σας επιστραφούν και μετά να τρέχετε και να μην φτάνετε.

Στόχος μας δεν είναι να σας ανησυχίσουμε, αλλά να σας προετοιμάσουμε για να ξέρετε τι να κάνετε όταν έρθει εκείνη η ώρα. Κατ’ αρχήν, αν θέλετε να κυλήσουν όλα ρολόι, πρέπει την ταχυδρόμηση των προσκλήσεων (τον τρόπο και το κόστος) να τη σκεφτείτε όταν πρόκειται να παραγγείλετε τα προσκλητήρια. Ειδικά αν πρέπει να στείλετε μεγάλο ποσοστό των προσκλητηρίων σας ταχυδρομικά, επιβάλλεται.

Επιλέξτε λοιπόν τα προσκλητήρια έχοντας στο νου σας ότι θα χρειαστεί να ταξιδέψουν μέσα σε σάκους ταχυδρομείου και άρα πρέπει, πέραν όλων των άλλων, να… αντέξουν και τις κακουχίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να  εξετάσετε το υλικό (κλασικό προσκλητήριο από χαρτί, μπουκαλάκι, κουτί κλπ), το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος, να δείτε αν χρειάζεστε επιπλέον φάκελο (μεγαλύτερο ή με φουσκάλες κλπ) για να βάλετε μέσα το προσκλητήριο και να το ταχυδρομήσετε, να σκεφτείτε αν το προκλητήριο θα βαρύνει κι άλλο με την προσθήκη κάποιου μεταλλικού διακοσμητικού, ενός κορδονιού, της κάρτας για τη δεξίωση ή μιας κάρτας για τη λίστα γάμου κ.α.

Είτε όμως έχετε ακολουθήσει τις προηγούμενες συμβουλές, είτε όχι, δεν πρέπει να παραλείψετε να ζυγίσετε μία πρόσκληση στο ταχυδρομείο, ώστε να ξέρετε τι αξίας  γραμματόσημα πρέπει να αγοράσετε, για να μην έχετε μπελάδες μετά. Ακόμη και με εταιρεία ταχυμεταφορών να τα στείλετε, και πάλι το βάρος θα παίξει ρόλο στην τιμή (σε κάποιες περιπτώσεις και ο όγκος) και καλό θα είναι να γνωρίζετε.

Μην αγνοήσετε τους θρησκευτικούς περιορισμούς

Ακατάλληλη ενδυμασία για την εκκλησία ή μη τήρηση των θρησκευτικών κανόνων, μπορούν να προκαλέσουν τον εκνευρισμό του ιερέα και να τον κάνουν ακόμη και να σταματήσει το μυστήριο. Λάβετε υπόψη σοβαρά τις αρχές και τους περιορισμούς της θρησκείας μας. Για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, συζητήστε με το παπά της εκκλησίας, που επιλέξατε, ορισμένα πράγματα, όπως: μπορείτε να φορέσετε ανοιχτό ντεκολτέ; Επιτρέπεται να επιλέξετε ένα έντονο χρώμα για το νυφικό σας; Τι οδηγίες πρέπει να δώσετε στους καλεσμένους σας για την συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια του μυστηρίου;

Μην αρνείστε βοήθεια

Εάν είστε τυχερή νύφη και σας έχει προσφερθεί βοήθεια από φίλους και συγγενείς, τότε χωρίς ενδοιασμούς δεχτείτε την! Πάρα πολλές νύφες προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνες τους και αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Όταν οι άνθρωποι προσφέρουν βοήθεια, όπως η μητέρα σας, η μελλοντική πεθερά σας, ή η καλύτερή σας φίλη, βρείτε κάτι για να κάνουν, όπως την έρευνα ενός προμηθευτή ή να ετοιμάσουν τις προσκλήσεις. Είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι αυτούς τους ανθρώπους δεν τους έχετε προσλάβει για να δουλέψουν για εσάς, αλλά ότι οι ίδιοι προσφέρονται εθελοντικά να σας βοηθήσουν. Καλό είναι λοιπόν να δέχεστε ευγενικά και με ευγνωμοσύνη όσα μπορούν να σας προσφέρουν και να μην έχετε παράλογες απαιτήσεις. Για να κρατάτε όμως τις ισορροπίες και ταυτόχρονα τα πράγματα να γίνονται όπως θέλετε, είναι σημαντικό να αναθέτετε εσείς εργασίες σε καθένα. Και μάλιστα εργασίες που του ταιριάζουν και που θα τις ολοκληρώνει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Επίσης, χρησιμοποιήστε όλες τις πηγές πληροφόρησης γύρω από τον γάμο, που είναι διαθέσιμες σε εσάς. Για παράδειγμα, πιάστε το χέρι βοήθειας που σας απλώνουμε και διαβάστε τις συμβουλές μας στα άρθρα του Τέλειος Γάμος γλυτώνοντας κόπο και σφάλματα κατά την οργάνωση του γάμου σας.

Μη ξεχνάτε να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι σημαντικό

Να θυμάστε πάντα ότι παντρεύεστε, και ότι αυτό σημαίνει πως αρχίζετε μια ζωή από κοινού. Δεν προγραμματίζετε και οργανώνετε μόνο την ημέρα του γάμου, αλλά βάζετε και τα θεμέλια της ζωής σας μέσα στον γάμο. Γι’ αυτό….νύφες, να είστε καλές με τους γαμπρούς. Και γαμπροί να είστε καλοί με τις νύφες! Ένταση και νευρικότητα ανάμεσά σας (και μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας) είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών του γάμου σας, αλλά μην αφήνετε τα πράγματα να βγαίνουν εκτός ελέγχου. Θυμηθείτε γιατί αποφασίσατε αρχικά να κάνετε αυτό το άλμα και αυτή την αλλαγή στη ζωή σας!

Η συντακτική ομάδα του www.teleiosgamos.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.