Αρχική » Οργάνωση γάμου » Ο Τέλειος Γάμος » Τα 10 σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να κάνετε λάθος πριν από το γάμο
wedding planning

Τα 10 σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν πρέπει να κάνετε λάθος πριν από το γάμο

Ακόμη και το εξυπνότερο ζευγάρι του κόσμου μπορεί να κάνει λάθη, κατά τη διάρκεια του γαμήλιου προγραμματισμού και της προετοιμασίας. Το Τέλειος Γάμος σας παραθέτει 10 πράγματα τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη όσο οργανώνετε τον γάμο σας.

Υπολογίστε το budget σας

Ένας γάμος απαιτεί από αρκετά ως πολλά χρήματα. Αγχωμένες νύφες αρχίζουν να δίνουν παραγγελίες και να κλείνουν προμηθευτές, χωρίς να έχουν υπολογίσει το πραγματικό budget που μπορούν να διαθέσουν. Έρχεται, όμως, η στιγμή που σοκάρονται. Αυτό συμβαίνει όταν ανακαλύπτουν πως έχουν ξοδέψει ήδη τα περισσότερα από τα χρήματά τους (ή χρήματα των γονιών τους) και ότι είναι ακόμα στην αρχή. Δεν έχουν ακόμη αγοράσει ή κανονίσει ούτε τα μισά πράγματα από αυτά που χρειάζονται. Πώς όμως θα γίνει αυτός ο γάμος όπως τον ονειρεύτηκαν, αν δεν προνοήσουν από την αρχή για το οικονομικό σκέλος και την καλή διαχείρισή του;

Οικονομικός προϋπολογισμός και προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός ενός γάμου είναι σοβαρή αρμοδιότητα και το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι ο προϋπολογισμός για τα έξοδα που θα προκύψουν. Κάντε μια πλήρη καταγραφή όλων εκείνων που πρέπει οργανώσετε, να αγοράσετε, να μισθώσετε κλπ. Προχωρήστε σε μια γρήγορη έρευνα αγοράς που θα σας δώσει κατά προσέγγιση τα κόστη και συμπληρώστε τη λίστα σας. Αποφασίστε τι θα κρατήσετε, τι θα προσπεράσετε, τι θα αυξήσετε, τι θα μειώσετε και πλέον θα έχετε έναν αρχικό υπολογισμό των εξόδων σας και της κατανομής τους.

Το επόμενο είναι να παρακολουθείτε συνεχώς τις δαπάνες σας και να ενημερώνετε τη λίστα με τις πραγματικά κόστη που συμφωνείτε με τους συνεργάτες που επιλέγετε. Έτσι θα έχετε τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή και θα είστε σε θέση να παίρνετε σωστές αποφάσεις, χωρίς να σας κυριεύει το άγχος άδικα.

Βγάλτε άκρη εγκαίρως με τις άδειες γάμου

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες που περιβάλλουν τις άδειες γάμου, ειδικά για τον θρησκευτικό γάμο, που οι νύφες πάντα ταλαιπωρούνται με αυτούς. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι κάθε ενορία δεν δίνει ακριβώς τις ίδιες οδηγίες στους μέλλοντες συζύγους. Επίσης, ανάλογα με την υπηκοότητα και άλλες ιδιότητες των ατόμων που επιθυμούν να παντρευτούν, χρειάζονται και επιπλέον ή διαφορετικές διαδικασίες και έγγραφα.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν διάρκεια ισχύος 6 μήνες. Φροντίστε, λοιπόν, να μη μεσολαβεί περισσότερο από ένα εξάμηνο από τη στιγμή που θα συγκεντρώσετε τα πιστοποιητικά μέχρι την μέρα του γάμου. Ένα πρόβλημα, που επίσης συναντούν εκείνοι που παντρεύονται για δεύτερη φορά, είναι ότι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να έχουν μαζί τους τα επίσημα έγγραφα διαζυγίου.

Μην αφήσετε λοιπόν τέτοια διαδικαστικά ζητήματα να σας κουράσουν ή να σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αναζητήστε τους κατάλληλους τόπους πληροφοριών για τις άδειες γάμου εκ των προτέρων. Επικοινωνήστε με το γραφείο γάμων του Δημαρχείου αν ο γάμος σας θα είναι πολιτικός. Επικοινωνήστε με το γραφείο γάμων της Μητρόπολης, αν πρόκειται να τελεστεί θρησκευτικός γάμος. Στην ενότητα Yes, I Do θα βρείτε κάθε βοήθεια και πολλές πληροφορίες για όλα αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα πριν τον γάμο.

Παραγγείλτε το νυφικό σας νωρίς

Αν η καρδιά σας είναι προορισμένη για ένα νυφικό υψηλής ραπτικής, θα πρέπει να το παραγγείλετε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε μήνες πριν από το γάμο σας. Αφού το φόρεμα θα ραφτεί στο σώμα σας, χρειάζεται να υπάρχει χρόνος για το ράψιμο και για τις πρόβες. Βέβαια και τα περισσότερα έτοιμα νυφικά φορέματα θα απαιτήσουν αλλαγές και μεταποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί το νυφικό στα μέτρα σας. Θα πρέπει να προετοιμαστεί η παραγγελία σας και να γίνουν και οι όποιες μεταποιήσεις. Αν πάλι αγοράσετε το νυφικό σας από το Internet υπολογίστε να έχετε κι ένα περιθώριο χρόνου από τη στιγμή που θα το παραλάβετε μέχρι και τον γάμο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί διορθώσεις για να σας έρθει “γάντι”.

Κάντε έρευνα ή και κράτηση για τα δωμάτια του ξενοδοχείου νωρίς

Οι νύφες, συχνά, αφήνουν για τη τελευταία στιγμή την κράτηση των δωματίων για τους καλεσμένους που κατοικούν εκτός του τόπου, όπου θα τελεστεί το μυστήριο. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν κάνουν οι ίδιες τις κρατήσεις, συνήθως καθυστερούν να ασχοληθούν με τη διαμονή των καλεσμένων. Το καλύτερο είναι, λοιπόν, να ξεκινήσουν νωρίς την έρευνα και να κάνουν ειδικές συμφωνίες με κάποια ξενοδοχεία για λογαριασμό των καλεσμένων τους. Έτσι, θα τους δώσουν στη συνέχεια μαζί με το προσκλητήριο και μια λίστα με τα ξενοδοχεία που έχουν επιλέξει για να επικοινωνήσουν στοχευμένα οι καλεσμένοι και να κάνουν τις κρατήσεις τους.

Η διαμονή των καλεσμένων είναι προτεραιότητα όταν ο γάμος γίνεται σε δημοφιλή προορισμό διακοπών

Αν παντρεύεστε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι γάμοι είναι πολλοί, αλλά και όταν είναι full season για το τουριστικό μέρος που θα παντρευτείτε, πρέπει να κινηθείτε έγκαιρα. Καλό είναι να ερευνήσετε τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων αρκετά νωρίς, γιατί στο τέλος δε θα βρίσκετε ούτε μονόκλινο δωμάτιο! Ειδικά για τόπους με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον θα πρέπει να το διευθετήσετε από πολύ νωρίς. Παράλληλα, πρέπει να ενημερώσετε τους καλεσμένους σας ακόμη και πριν στείλετε επίσημα τα προσκλητήρια. Ο γάμος σας βέβαια θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, όμως γιατί κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα να ταλαιπωρηθούν ή και να μην καταφέρουν να παραστούν λόγω δυσκολίας στην εύρεση καταλύματος;

Πότε να ξεκινήσετε την έρευνα για τη διαμονή των καλεσμένων

Ξεκινήστε την έρευνά σας συγχρόνως με το κλείσιμο της εκκλησίας και του χώρου της δεξίωσης και μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Μέχρι να τυπωθούν οι προσκλήσεις καλό είναι να έχει ολοκληρωθεί η έρευνά σας, ώστε να συμπεριλάβετε και μια κάρτα με προτάσεις διαμονής για τους καλεσμένους που θα ταξιδέψουν. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι θα πρέπει να πληρώσετε τα δωμάτια των καλεσμένων σας, αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα από οικονομικής πλευράς. Αν πάλι θέλετε και μπορείτε, το να καλύψετε τη δαπάνη για τη διαμονή ορισμένων μόνο αγαπημένων σας ανθρώπων – αν όχι όλων – είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Θα ικανοποιήσει τόσο εσάς, όσο κι εκείνους. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα οι κουμπάροι σας ή τα αγαπημένα σας ξαδέρφια.

Σκεφτείτε καλά τον αριθμό των καλεσμένων σας στη δεξίωση

Βεβαιωθείτε ότι η λίστα των καλεσμένων και η χωρητικότητα του χώρου δεξίωσης συμπίπτουν αριθμητικά. Δε μπορείτε να σκέφτεστε να προσκαλέσετε 400 ανθρώπους, να υποθέσετε ότι μόνο 250 θα δεχτούν και τελικά να κλείσετε ένα χώρο για 300 άτομα. Δεν είναι ασφαλές αυτό. Ειδικά στους κλειστούς χώρους δεξίωσης, που οι διαστάσεις και η διαρρύθμιση είναι συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αλλαγές και επεκτάσεις, όπως στους ανοικτούς.

Συνεπώς, οφείλετε να υπολογίσετε εκ των προτέρων όσο το δυνατό πιο σωστά τους καλεσμένους που θα ανταποκριθούν θετικά στη πρόσκλησή σας. Έτσι θα μπορούν οι συνεργάτες σας στον χώρο δεξίωσης, στο φαγητό κλπ να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά και εσείς να χαρείτε χωρίς άγχος το γάμο σας.

Βέβαια, λίγες μέρες πριν τον γάμο θα κληθείτε να δώσετε και τον ακριβή αριθμό των καλεσμένων σας. Επειδή όμως ακόμη και σήμερα, πολλοί καλεσμένοι δεν απαντούν για το αν θα έρθουν στη δεξίωση ή όχι, θα πρέπει εσείς να τους καλέσετε και να ρωτήσετε. Δεν υπάρχει ντροπή σε αυτή την περίπτωση. Αλλά και αν υπάρχει… δεν είναι δική σας!

Συνεχίζεται στο μέρος Β

Η συντακτική ομάδα του www.teleiosgamos.gr

photo credit: Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.