τα μυστικά μιας καλής ντουλάπας

Τα μυστικά της καλής ντουλάπας

Τα μυστικά της καλής ντουλάπας

Tο αγαπημένο μου χινόπωρο ( ο λογοτεχνικός τύπος του φθινοπώρου), βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εγώ προσπαθώ να το χαρώ, χωρίς ενδυματολογικά ατοπήματα και χωρίς να αρπάξω το πρώτο κρυολόγημα για τη σεζόν που ξεκίνησε.

Ο καιρός είναι άλλα ντ’ άλλων, αλλά αυτό ακριβώς δεν είναι που κάνει το χινόπωρο τόσο αγαπημένο; Λίγο καλοκαίρι ακόμη και λίγος χειμώνας σε πρώιμη μορφή, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό, για να προετοιμαστούμε σιγά σιγά για την ολική χειμερινή αλλαγή που καραδοκεί.

Οι ζακετούλες, τα ελαφρά μπουφάν και οι καπαρντίνες είναι τα απαραίτητα συνοδευτικά ρούχα. Στα παπούτσια γίνονται συνήθως τα ατοπήματα, γιατί άλλοι βιάζονται να βάλουν τις δερμάτινες μπότες και άλλοι επιμένουν στο καλοκαιρινό πέδιλο. Δε χρειάζονται υπερβολές. Υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις και όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά.

Εκεί βέβαια που επικρατεί ο κακός χαμός είναι η ντουλάπα. Καλοκαιρινά με χειμωνιάτικα ρούχα, έχουν ενωθεί και άκρη δε βγάζει κανείς. Ρούχα αφόρετα, ρούχα παλιά, ρούχα με συναισθηματική αξία, ρούχα ακριβά, ρούχα φθηνά, ρούχα καθημερινά, ρούχα καλά, ρούχα φθαρμένα..όλα μαζί, σα μία μπάλα, μας απειλούν κάθε που ανοίγουμε τη ντουλάπα, με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι δεν έχουμε τι να φορέσουμε και ως μοναδική απάντηση στο ερώτημα : «τί να φορέσω», να ακούγεται το σκληρό και δαπανηρό: «Τίποτα. Πρέπει να βγω για ψώνια».

Για ψώνια όμως πρέπει να βγούμε όταν θα ξέρουμε τι χρειαζόμαστε. Δε χρειαζόμαστε καινούργια ορφανά ρούχα που δε θα έχουμε με τι να τα συνδυάσουμε. Χρειαζόμαστε ρούχα που αν συνδυαστούν με τα παλαιότερα, θα οδηγήσουν σε ωραία και μοντέρνα αποτελέσματα. Όχι τίποτε άλλο θα προφυλάξετε και το πορτοφόλι σας έτσι. Εκτός κι αν είναι γεμάτο και ψάχνετε τρόπο να το αδειάσετε. Οπότε βουρ κορίτσια…

Ευτυχώς η μόδα δουλεύει για εμάς. Πάντα υπάρχουν κομμάτια στην ντουλάπα μας, που μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε και να είμαστε στη μόδα. Άλλωστε, η μόδα ανακυκλώνετε όπως και όλα τα άλλα γύρω μας. Μόδα εξάλλου, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι σχεδιαστές, δεν είναι ότι ανεβαίνει πάνω στην πασαρέλα, αλλά ότι μας αρέσει, μας αναδεικνύει και μας κάνει όμορφες. Τα ατοπήματα οφείλονται σε λάθος συνδυασμούς και σε μικρές λεπτομέρειες.

Πριν βγείτε λοιπόν στα μαγαζιά, βουρ στη ντουλάπα για εκκαθάριση. Πρώτα απ’ όλα αδειάστε την τελείως. Ευκαιρία να καθαρίσετε λίγο και το εσωτερικό της, βάζοντας και κάποιο αρωματικό. Και τον εαυτό σας θα αναζωογονήσετε και τα ρουχαλάκια σας.

Ξεχωρίστε τα ρούχα χωρίς συναισθηματισμούς και παρορμήσεις. Καλό θα ήταν να έχετε και τη βοήθεια κάποιου που εμπιστεύεστε. Συνήθως οι άντρες είναι πολύ καλοί σε αυτή τη δουλεία. Δεν το πίστευα πόσο με είχε βοηθήσει ο άντρας μου, σε αυτό το ξεκαθάρισμα. Είχε άποψη και μάλιστα … αλάνθαστη.

Ξεχωρίστε τα ρούχα που φοράτε περισσότερο και είναι σε καλή κατάσταση. Πετάξτε τα ρούχα που δεν έχετε φορέσει καθόλου τον τελευταίο χρόνο, όσο ακριβά και αν τα έχετε πληρώσει. Βάλτε σε μία στοίβα τα ρούχα που είστε σίγουρη πως θα κρατήσετε, σε άλλη στοίβα τα ρούχα που είναι για ανακύκλωση, σε άλλη στοίβα τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά δεν τα θέλετε πια και μπορείτε να τα δωρίσετε.

Τα φθαρμένα ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ξεσκονόπανα. Μπορείτε ακόμη να ξεχωρίσετε ρούχα που δεν φοράτε πια, αλλά σας αρέσουν τα υφάσματα. Κάντε ένα συνδυασμό και πηγαίνετε σε μία μοδίστρα, ζητώντας να σας φτιάξει κάτι καινούργιο, με αυτά. Ολόκληρο φόρεμα έβγαλα από τις λινές μπλούζες που δεν ήθελα πια.

Τα ρούχα που δεν σας κάνουν, είτε γιατί είναι μεγαλύτερα, είτε γιατί είναι μικρότερα, αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο. Μην κρατάτε ρούχα που δεν σας κάνουν πια, προκαλώντας μία μόνιμη μελαγχολία στον εαυτό σας, όταν ανοίγετε τη ντουλάπα και έρχεστε αντιμέτωπη με αγαπημένα σας ρούχα, στα οποία δε χωράτε πια. Πετάξτε τα ή αν επιμένετε, ξεχωρίστε τα κάπου στο πατάρι ή μέσα σε μία βαλίτσα και σημειώστε την ημερομηνία που το κάνατε αυτό. Μετά από ένα χρόνο, ή όσο χρονικό περιθώριο δίνετε εσείς στον εαυτό σας, αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα. Αν εξακολουθούν να μη σας κάνουν, απαλλαγείτε από αυτά. Αν σας κάνουν… τότε μπορείτε να το γιορτάσετε. Τα μεγαλύτερα ρούχα τώρα, αποτελούν παγίδα. Η αίσθηση ότι έχετε ρούχα στα οποία χωράτε και με δέκα κιλά παραπάνω δεν είναι καλός σύμβουλος. Εκτός κι αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος. Αποθηκεύστε τα τότε κι αυτά και περιμένετε πότε θα τα χρειαστείτε. Εμένα πάντως με γλίτωσαν από πολλά έξοδα στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Όπως και να έχει, μην αφήνετε αυτά τα ρούχα στην ντουλάπα σας. Αποτελούν κακούς συμβούλους και οπωσδήποτε δε βοηθούν στην αυτοπεποίθησή μας.

Ολοκληρώνοντας την εργασία της εκκαθάρισης που είναι η πιο σκληρή και η πιο χρονοβόρα, περάστε στην οργάνωση. Έχετε απαλλαγεί από όλα τα περιττά, άχρηστα και αφόρετα και έχετε κρατήσει αυτά που φοράτε. Αρχίστε να γεμίζετε τη ντουλάπα πάλι, αλλά με σειρά. Φυλάξτε τα ρούχα σας κατά ομάδες, ανάλογα με το τι σας εξυπηρετεί. Όλες οι φούστες μαζί, όλα τα παντελόνια μαζί, όλα τα πουκάμισα μαζί, όλα τα πουλόβερ μαζί, όλα τα φορέματα μαζί. Μπορείτε να τα ξεχωρίσετε ανά χρώμα ή μπορείτε να ξεχωρίσετε τα καθημερινής χρήσης, από αυτά της δουλειάς και αυτά που είναι μόνο για βραδινές εμφανίσεις. Μόνο εσείς ξέρετε τι θα σας βοηθήσει περισσότερο, ώστε να ανοίγετε τη ντουλάπα σας και να βρίσκετε αμέσως αυτό που θέλετε. Θα μπορούσατε ακόμη και να κάνετε συνδυασμούς στις κρεμάστρες, ώστε όταν ανοίγετε τη ντουλάπα να βλέπετε έτοιμα σύνολα και να διαλέγετε.

Αν δεν έχετε χώρο για να έχετε όλα τα ρούχα κρεμασμένα, προσέξτε ποια και πως θα αποθηκεύσετε μέσα σε συρτάρια ή κουτιά. Μη ξεχνάτε πως στόχος είναι να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα ρούχα, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να τα ανακατεύετε για να βρείτε κάτι που θέλετε ή να αδειάζετε το κουτί και το συρτάρι. Η διευκόλυνσή σας είναι το άλφα και το ωμέγα και σε αυτήν την περίπτωση. Σκοπός είναι να κερδίζετε χρόνο και όχι να βγάζετε καινούργιες δουλειές στη μέση, κάθε φορά που είναι να ντυθείτε. Μία καλή λύση τόσο για τα ρούχα μέσα σε συρτάρια και κουτιά, όσο και για τα παπούτσια μέσα σε κουτιά, είναι οι φωτογραφίες – ετικέτες. Θα τα ανοίγετε μόνο όταν θα χρειάζεστε το συγκεκριμένο ρούχο ή παπούτσι και όχι κάθε φορά που ψάχνετε κάτι για να φορέσετε.

Η εικόνα της ντουλάπας σας θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερη τώρα. Ευκαιρία να δείτε και τι χρειάζεστε πλέον, ώστε να αποζημιωθείτε με μία βόλτα στα μαγαζιά.

Φροντίστε να διατηρήσετε αυτήν την τάξη και φερθείτε με αγάπη και προσοχή στα ρούχα σας, για να σας το ανταποδώσουν την επόμενη φορά που θα σας αγκαλιάσουν και θα τραβήξουν τα βλέμματα πάνω σας. Η αποθήκευση και η συντήρηση των ρούχων πρέπει να γίνεται με επιμέλεια. Μη βάζετε ρούχα μέσα σε χάρτινα κουτιά, γιατί το χαρτόνι περιέχει οξέα και η κόλλα του προσελκύει ζωύφια. Πριν αποθηκεύσετε τα καλοκαιρινά, καθαρίστε τα και στη συνέχεια προτιμήστε τις βαμβακερές σακούλες για να τα φυλάξετε, ώστε να αναπνέουν καλύτερα και να προφυλάσσονται περισσότερο από τη σκόνη και το σκόρο. Γενικότερα, τα ρούχα θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερούς και ξηρούς χώρους που αερίζονται, καθώς η ζέστη κάνει κακό στις ίνες των υφασμάτων και σταθεροποιεί τους λεκέδες, ενώ η άμεση επαφή με τον ήλιο, τα ξεθωριάζει.

 

Για το www.teleiosgamos.gr
Μαρία Παύλου

 


Η Μαρία Παύλου είναι μάχιμη Δημοσιογράφος πάνω από 20 χρόνια. Έχει αρθρογραφήσει σε αθλητικές εφημερίδες και εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει από τα δημοτικά ραδιοφωνικά κύματα του 9,84FM και στελεχώνει δυναμικά την δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αγ. Παύλο στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.