θα δώσετε φιλλοδώρημα;

Θα δώσετε φιλοδώρημα;

Είστε χαρούμενοι ότι μόλις έχετε ολοκληρώσει τον οικονομικό σας προγραμματισμό για την μεγάλη ημέρα! Αλλά, περιμένετε..! Πριν κλείσετε οριστικά τον προϋπολογισμό σας, θυμηθήκατε να συμπεριλάβετε τα φιλοδωρήματα;

Επί της ουσίας κανένας δεν περιμένει φιλοδώρημα, αλλά ορισμένες φορές το να δώσετε “κάτι” ως ένδειξη ικανοποίησης έχει γίνει συνήθεια.

Ανάλογα με τον τύπο του γάμου που θα κάνετε το “πρωτόκολλο” ποικίλει. Ένας γενικός κανόνας είναι: Δίνεται φιλοδώρημα στους υπαλλήλους και όχι στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Μην αγχωθείτε ότι πρέπει να ορίσετε αυτήν την ενέργεια σε κάποιο άτομο συγκεκριμένα. Συνήθως ο πατέρας εκ των δύο μερών ή κάποιο άλλο κοντινό σας πρόσωπο είναι αυτό που μπορεί να γίνει ο διαμεσολαβητής.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε στο τέλος της δεξίωσης είναι κάποιος να ξεχωρίζει χρήματα για τα tips των ανθρώπων που εργάστηκαν. Φτιάξτε από πριν ένα φάκελο με προετοιμασμένα ποσά και με ονόματα γραμμένα επάνω του που να προσδιορίζουν ποίος θα πάρει τι.

Επίσης φτιάξτε ένα επιπλέον φάκελο με ένα έξτρα ποσό για την περίπτωση που ο τελικός σας λογαριασμός σας βγει μεγαλύτερος από ότι έχετε υπολογίσει ή για ένα μεγαλύτερο φιλοδώρημα για κάποιον που πραγματικά του αξίζει “κάτι” παραπάνω.

Ποίοι θα είναι οι τυχεροί του γάμου που θα πάρουν φιλοδώρημα;

Μακιγιέζ, κομμωτές και περιποίηση νυχιών

Είτε επισκεφτείτε ένα σαλόνι ομορφιάς είτε ο επαγγελματίας σας επισκεφτεί στον χώρο σας, εσείς  δίνετε ένα φιλοδώρημα της τάξης του 5-10%, ειδικά αν επιμεληθούν την εμφάνιση και άλλων συγγενικών σας προσώπων, όπως της μητέρας ή της αδερφής σας.

Οσοι βοήθησαν στην οργάνωση του γάμου

Ίσως η συνεργασία σας με το γραφείο περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των αναγκών σας, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ίσως κάποια βοηθός στον οίκο νυφικών σάς προσέξε ιδιαίτερα και θέλετε να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας. Ασχετα με το πόσο συγκεκριμένη ή πολύπλοκη είναι η φύση της δουλειάς, οι περισσότεροι δεν περιμένουν φιλοδώρημα. Εάν θέλετε να τους δώσετε κάτι παντός, σε ένα μικρό φακελάκι μπορείτε να συμπεριλάβετε αυτό που επιθυμείτε ή ακόμη μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό δώρο μετά τον γάμο.

Μεταφορείς

Οι άνθρωποι που θα σας παραδίδουν πράγματα, από όλων των ειδών τα επαγγέλματα είτε είναι προϊόντα ή υπηρεσίες μεγάλης ή μικρής αξίας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την προγραμματισμένη λειτουργία της προετοιμασίας σας. Ίσως είναι και οι άνθρωποι που κάνουν την περισσότερη εργασία χωρίς να φαίνονται. Ένα μικρό φιλοδώρημα θα είναι καλοδεχούμενο για παράδειγμα στον άνθρωπο από το κατάστημα δώρων που θα σας παραδώσει τα δώρα στο σπίτι.

Διεκπεραιωτές, γραφειοκράτες, εκκλησία

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο ότι για να κάνετε μια απλή γραφειοκρατική  εργασία θα πρέπει κάποιος να πάρει φιλοδώρημα. Για τις εργασίες που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες, αγγελίες κ.λ.π. δεν είναι ανάγκη να δώσετε κάτι. Στην εκκλησία όμως είθιστε να προσφέρετε ένα ποσό στους νεοκόρους – πέρα από το ποσό της εκκλησίας – για να τους δείξετε ότι αναγνωρίζετε την προσφορά τους.

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Εάν έχετε νοικιάσει ένα πολυτελές αυτοκίνητο για την ημέρα του γάμου δεν είναι υποχρεωτικό να δώσετε κάτι. Εάν όμως το πολυτελές αυτοκίνητο είναι λιμουζίνα με οδηγό και η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και μεταφορά προς και από την δεξίωση, τότε καλο είναι να δώσετε ένα ποσό  ως φιλοδώρημα στον οδηγό. Προσοχή όμως στο ποσό … υπάρχει η πιθανότητα το tip να συμπεριλαμβάνεται στην αρχική τιμή!

Πάρκινγκ, παρκαδόροι

Εάν σκοπεύετε να αναλάβετε και το πάρκινγκ των καλεσμένων σας, ή ο χώρος της δεξίωσης διαθέτει πάρκινγκ και παρκαδόρους, τότε καλό είναι να δώσετε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα ποσό. Βέβαια υπολογίστε ότι και οι καλεσμένοι σας είναι πολύ πιθανό να αφήσουν φιλοδώρημα.

Μουσικοί, Dj, Φωτογράφοι, Κάμεραμαν

Σε αυτή την κατηγορία των επαγγελματιών το tip είναι προσωπική σας υπόθεση. Δεν είναι υποχρεωτικό και εάν θέλετε να τους δείξετε τις ευχαριστίες σας ένα ποσό έως 30 ευρώ για κάθε πρόσωπο είναι αρκετό, όταν αυτοί εκτελούν χρέη βοηθού.

Μπαρμεν, σερβιτόροι, βοηθοί

Στο προσωπικό που εξυπηρετεί όλο το βράδυ τους καλεσμένους σας, πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε φιλοδώρημα. Μπορείτε να αφήσετε ένα φάκελο με ένα συνολικό ποσό στον μετρ και να του ζητήσετε να το μοιράσει σε όλους. Αυτό να το κάνετε παρουσία και άλλων ανθρώπων του προσωπικού.

Η συντακτική ομάδα του teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.