to_mistirio_tis_elxis

Το μυστήριο της έλξης

Κατά καιρούς θα έχετε αναρωτηθεί πως δυο τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, με τόσο διαφορετικά χαρακτηριστικά, είτε εμφανισιακά είτε κυρίως προσωπικότητας είναι μαζί σε μια σχέση. Είναι σίγουρο πως έχετε ακούσει το γνωστό ρητό «τα αντίθετα έλκονται». Κάθε άνθρωπος είτε άνδρας είτε γυναίκα ψάχνει να βρει στο έτερον ήμισυ κάτι που θα τον αγγίζει και θα τον γεμίσει, κάτι που θα μπορέσει να αναγνωρίσει και ταυτόχρονα να θαυμάσει, και φυσικά να τον συμπληρώσει.

Κάθε δημιουργική πράξη είναι αποτέλεσμα συμπληρωματικών δυνάμεων. Επειδή η ίδια η ζωή είναι μια αδιάκοπη δημιουργική διαδικασία συνεχώς έλκουμε και μας ελκύουν οι απαραίτητες για την διαιώνισή της συμπληρωματικές δυνάμεις. Όπως λοιπόν οι αντίθετοι πόλοι ενός μαγνήτη έλκονται και συμπληρώνονται, έτσι και οι άνθρωποι που έλκονται μεταξύ τους αναγνωρίζουν ο ένας στον άλλο μια συμπληρωματική δύναμη ή ιδιότητα. Όταν όμως επιτυγχάνεται αυτή η ανυπέρβλητη χημεία…..πως γίνεται να διατηρηθεί το πάθος ζωντανό?

Οι διαφορές αυτές μεταξύ των δυο συντρόφων είναι αυτές που δίνουν ζωή στη σχέση και κάθε φορά αναζωπυρώνουν το πάθος. Οι διαφορές πρέπει να διατηρηθούν ζωντανές με αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Άλλωστε είναι γνωστό πως είναι βαρετό να είσαι με κάποιον σαν τον εαυτό σου. Όταν οι άντρες αρχίζουν να μοιάζουν με τις γυναίκες ή το αντίθετο, τότε η έλξη χάνεται. Το πάθος στην αρχή μιας σχέσης δηλώνει ότι αυτό που μας τραβάει στο σύντροφό μας υπάρχει και μέσα μας. Για παράδειγμα ένας άντρας που έλκεται από μια γυναίκα ζεστή, δεκτική, ευαίσθητη, συναισθηματική, τρυφερή και υποχωρητική είναι συνήθως ψυχρός δυναμικός, αποφασιστικός, επιθετικός, επιτυχημένος και κατηγορηματικός.

Αγαπώντας μια τέτοια γυναίκα, ο άντρας αυτός επιζητά την ένωση με την πιο ζεστή και συντροφική του πλευρά, επιζητά να αγαπήσει και δεχθεί την δική του γυναικεία πλευρά. Αγγίζοντας την απαλότητά της έρχεται σε επαφή με την δική του απαλότητα, ταυτόχρονα όμως παραμένει σκληρός. Μ’ αυτή την διαδικασία ολοκληρώνεται. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με την γυναίκα. Η ζεστασιά της εξισορροπεί με την ψυχρότητά του, η δεκτικότητά της με την επιθετικότητά του, η αγάπη της με την δύναμή του. Τον θαυμάζει και τον αγαπά για την αποφασιστικότητά του και πλημμυρίζει από την ασφάλεια που της προσφέρει η αγάπη του.{loadposition banner_con}

Aυτός ο τρόπος έλξης ενυπάρχει σε κάθε ερωτική σχέση πάθους. Μέσα από την εσωτερική μας δύναμη να μοιάσουμε σ’ εκείνον που αγαπάμε, επικοινωνούμε καλά και ερχόμαστε πιο κοντά. Η διαφορά που έχουμε από τον σύντροφο μας αποτελεί ικανή συνθήκη να μας τραβήξει κοντά του και να μας κάνει να δεθούμε μαζί του αναπόσπαστα. Η διαφορά όμως αυτή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην μας απομακρύνει. Είναι δεδομένο ότι, τα άτομα που έλκονται πρέπει να έχουν ορισμένες ομοιότητες, όπου χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική σχέση. Οι σχέσεις που δεν έχουν αυτές τις ομοιότητες καταλήγουν σε μια αέναη διαμάχη που οδηγεί στην κούραση του ζευγαριού από την προσπάθεια επικοινωνίας και τελικά στον κορεσμό της σχέσης ακόμα και αν αυτή συνεχίζεται…

Διατηρείστε τις σχέσεις σας, χωρίς να αγνοείτε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του, που όσο και αν καταπιέζονται από εσάς τους ίδιους ορισμένες φορές, πάντα βρίσκουν τρόπο να αναδύονται στην επιφάνεια και διαταράσσουν την τάξη που προσπαθείτε να επιβάλλετε.


Για το www.teleiosgamos.gr
Η ψυχολόγος

Μίνου Ο. Θεοδώρα

 


Η Θεοδώρα Μίνου είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Ψυχολογίας. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και εβδομαδιαία σεμινάρια του κλαδου για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αλλά έχει λάβει μέρος και ως εθελόντρια στο Εργαστήρι-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑΜΕΑ. Έχει εργαστεί στα πλαίσια της πρακτικής άσκησης στο Συμβουλευτικό Σταθμό Πετρουπόλεως και στο 414 Σ.Ν.Ε.Ν-Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων Ψυχιατρική Κλινική.Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προτείνετε θέματα προς ανάπτυξη επικοινωνήστε στο minou(@)teleiosgamos.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.