Συνταγές Μαγειρικής

Γεμιστά

Image

Αν και καλοκαιρινό κατά βάση φαγητό, δεν παύει να είναι μια καλή πρόταση για την περίοδο της νηστείας. Πολύ γευστικό, όχι πολύ δύσκολο, αρκεί να υπάρχει διάθεση, ενώ συνδυάζεται πολύ καλά με φέτα για όσους εξακολουθούν να τρώνε τυρί μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Με χωριάτικη σαλάτα, ταιριάζει τέλεια και αν θέλετε δεν βάζετε φέτα στη σαλάτα.

Προμηθευτείτε από το μανάβη σας, μέτριες ντομάτες ζουμερές, μέτριες πιπεριές πράσινες, κολοκυθάκια αν θέλετε και μερικές πατάτες. Οι συνδυασμοί όσων λαχανικών θα γεμίσετε μπορεί να είναι πολλοί. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τη γέμιση μόνο με ρύζι σε ντομάτες, πιπεριές και κολοκυθάκια. Εναλλακτικά, πολλές νοικοκυρές τα φτιάχνουν και με κιμά, αλλά και ρύζι μπασμάτι για πιο εξωτική γεύση.

Για τα υλικά θα χρειαστείτε

  • 6 μέτριες ντομάτες
  • 4 μέτριες πράσινες πιπεριές
  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
  • 11 κουταλιές της σούπας ρύζι
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 4 μέτριες πατάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Δημιουργείστε

Ξεκινήστε πλένοντας πολύ καλά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και στη συνέχεια κόψτε το πάνω μέρος από το κοτσάνι, σαν να δημιουργείτε ένα καπάκι. Σιγά και προσεκτικά αφαιρέστε με ένα κουταλάκι το εσωτερικό από τις ντομάτες ξεκινώντας από τη μέση και προχωρώντας περιμετρικά γυρίζοντας την ντομάτα συνεχώς στην παλάμη σας. Το εσωτερικό δεν το πετάτε, αλλά το βάζετε σε ένα τρυπητό που έχετε βάλει μέσα σε ένα μπολ ή πάνω σε ένα βαθύ πιάτο. Με ένα μαχαίρι αφαιρέστε το σπόρο από τις πιπεριές, ενώ για τα κολοκυθάκια, ανοίξτε τα κατά μήκος στη μέση και σκάψτε το εσωτερικό τους με ένα κουταλάκι, ώστε να μείνει ένα ικανό βαθούλωμα για τη γέμιση.

{loadposition banner_con}Στον πάτο κάθε ντομάτας, πιπεριάς και κολοκυθιού ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τοποθετούμε στο ταψάκι μας με το άνοιγμα προς τα πάνω, φροντίζοντας να είναι σταθερά.

Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα κομμάτια από το εσωτερικό της ντομάτας σε ένα μπολ απομακρύνοντας τα πολλά σπόρια και προσθέτουμε το ζουμί που είχε μείνει στο πιάτο κάτω από το τρυπητό. Τρίβουμε επίσης τα κρεμμύδια στον χοντρό τρίφτη, τα πλένουμε στο τρυπητό και τα στραγγίζουμε καλά. Πλένουμε επίσης το ρύζι καλά στη σίτα και το αφήνουμε καλά στραγγισμένο σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε εν τω μεταξύ και το μαϊντανό, αφού τον πλύνουμε και τον στραγγίσουμε καλά.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και αφήνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ελαφρά, χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτουμε τη ντομάτα (κρατώντας λίγη για να ρίξουμε στο τέλος στο ταψί), τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, λίγο πιπέρι, τον μαϊντανό και το ρύζι και ανακατεύουμε ελαφρά κατά διαστήματα για να μη κολλήσει. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να πιει τα πολλά υγρά του και το βγάζουμε από τη φωτιά, καθώς είναι έτοιμο για να γεμίσει τα λαχανικά μας.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι προσεκτικά τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια με τη γέμιση που ετοιμάσαμε και προσέχουμε να αφήνουμε 1 πόντο κενό από το άνοιγμα, καθώς με το ψήσιμο, το ρύζι θα φουσκώσει. Κλείνουμε ντομάτες και πιπεριές με τα καπάκια τους και τα κολοκυθάκια με το άλλο τους μισό.

Κόβουμε μερικές πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στα λαχανικά, για γεύση αλλά και για στήριγμα. Περιχύνουμε τα γεμιστά με τη ντομάτα που κρατήσαμε πριν και το υπόλοιπο λάδι και μισό ποτήρι του κρασιού ζεστό νερό.

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και το αφήνουμε με συχνή παρακολούθηση για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ακόμη, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί τα γεμιστά θα βγάλουν και τα δικά τους υγρά, όποτε μην το παρακάνετε.

Αφού τα αφήσετε να κρυώσουν λίγο, μπορείτε να σερβίρετε, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμα και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι και νοστιμότερα!

Για το www.teleiosgamos.gr
Χριστίνα Καραμέρη

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply