Πώς να επιλέξεις catering για τη δεξίωση γάμου

Βασικές Οδηγίες για να επιλέξετε Catering

Για να επιλέξετε Catering έχετε πάρα πολλές επιλογές στη διάθεσή σας, γι’ αυτό πρέπει να κάνετε μια ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς και να είστε προσεκτικοί στις συμφωνίες σας. Σ’ αυτό θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε κι εμείς, μέσα από τα άρθρα μας, τις προτάσεις και τις συμβουλές μας.

Δύο είναι οι βασικές περιπτώσεις συνεργασίας με ένα catering

Εσωτερικό – Inside Catering

Η πρώτη περίπτωση είναι όταν το catering είναι εσωτερικό – inside, όπως συμβαίνει στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια ή στα κέντρα διασκέδασης και θα πρέπει να συνεργαστείτε αποκλειστικά μαζί του αν επιλέξετε αυτό το χώρο.Το Catering και ο χώρος που έχει την κουζίνα του είναι άρρηκτα δεμένα και εσείς πρέπει να πάτε σε αυτά. Ενα εσωτερικό Catering δεν μπορεί να σας ακολουθήσει στον χώρο που θέλετε εσείς.

Εξωτερικό – Outside Catering

Aλλη περίπτωση, είναι το catering να είναι εξωτερικό και αυτόνομο, – να μη συνδέεται δηλαδή απαραίτητα με κάποιο συγκεκριμένο χώρο – οπότε συνεργάζεται με αρκετούς χώρους δεξίωσης, όπως κτήματα, galleries, πολυχώρους ή τον κήπο μιας βίλας και έτσι έχετε περισσότερες από μία επιλογές σε catering, ανά χώρο δεξίωσης και το αντίστροφο. Επίσης, Outside Catering μπορεί να διαθέτει ακόμη κι ένα ξενοδοχείο – που όπως είπαμε κατατάσσεται εκ πρώτης στην περίπτωση του εσωτερικού / inside – με σκοπό να καλύπτει δεξιώσεις και σε άλλους χώρους, εκτός των χώρων δεξίωσης του ξενοδοχείου. Αν το catering είναι εξωτερικό, μπορεί να καλύψει και διαίτερες ανάγκες σας, αν για παράδειγμα κάνετε τη δεξίωση στον κήπο του σπιτιού σας, ή σε μια παραλία. Και σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές σας είναι πάρα πολλές και το Catering έρχεται εκεί που θέλετε εσείς.

Προϋπολογισμός ποσού για το Catering και αριθμού καλεσμένων στη Δεξίωση

Αφού ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας, τι είδους Catering εξυπηρετεί τις ανάγκες σας, θα πρέπει να προϋπολογίσετε το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το φαγητό της δεξίωσης και γενικότερα για τις υπηρεσίες που θα σας παρέχει το Catering. Κατόπιν τούτου, θα πρέπει να συντάξετε, έστω και προσεγγιστικά γι’ αρχή, τη λίστα των καλεσμένων που προτίθεστε να καλέσετε και στην δεξίωση. Διαιρέστε το ποσό με τα άτομα και πάρτε την πρώτη εικόνα της τιμής ανά άτομο που μπορείτε να αντέξετε. Αν προκύπτει πολύ μικρό νούμερο, έχετε δύο επιλογές. Είτε να αναζητήσετε αρκετά οικονομικά πακέτα με λιγότερες παροχές, είτε να μειώσετε τον αριθμό των ατόμων. Αν επιλέξετε να μειώσετε τα άτομα που θα καλέσετε στη δεξίωση, τότε συντάξτε τη λίστα με τέτοιο τρόπο, ώστε τα “αμφιλεγόμενα” ονόματα να είναι συγκεντρωμένα στο τέλος της λίστας για να μπορείτε να προσθαφερείτε ή να έχετε αναπληρωματικά ονόματα, βλέποντας ότι κάποια από τα “σίγουρα” δεν θα μπορούν να έρθουν – φυσικά όλα αυτά πριν μοιράσετε προσκλήσεις.

Συγκεντρώστε τις επιλογές σας σε Catering μετά απο έρευνα αγοράς

Επόμενο βήμα λοιπόν, εφόσον ορίσατε το αντίστοιχο budget, είναι να ετοιμάσετε μια λίστα με τα catering που έχετε ξεχωρίσει από τις σελίδες μας, από διάφορα περιοδικά ή από συστάσεις φίλων σας. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να κλείσετε ένα ραντεβού με καθένα από αυτά, ώστε να συζητήσετε τις ανάγκες σας και να σας κάνουν με τη σειρά τους τις αντίστοιχες προτάσεις. Ρωτήστε για τα μενού, για την υποδοχή, για τη διακόσμηση, τα ποτά και τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουν κάποιοι. Γνωρίζοντας όλα αυτά, τις τιμές και έχοντας στα χέρια σας τις προσφορές που θα σας δώσουν, θα είστε σε θέση να κάνετε συγκρίσεις όταν επιστρέψετε σπίτι σας και ηρεμήσετε από την ένταση της ημέρας. Έτσι θα δείτε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Ερωτήσεις που πρέπει να απευθύνετε σε ένα Catering

Ας δούμε μερικές ερωτήσεις που θα σας φανούν χρήσιμες να τις απευθύνετε στους υπεύθυνους των catering που θα συναντήσετε.

Διαθέτει το Catering πιστοποιήσεις ISO & HACCP;

Κάθε οργανισμός που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων και στην παρασκευή φαγητού, θα πρέπει να πληρεί τις ανάλογες προδιαγραφές και να πιστοποιείται από Διεθνείς Οργανισμούς η τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, η ασφάλεια τροφίμων και οι συνθήκες υγιεινής. Ρωτήστε λοιπόν, αν το Catering είναι πιστοποιημένο με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO και ζητήστε να δείτε το πιστοποιητικό από τον οργανισμό ελέγχου. Ρωτήστε επίσης αν το Catering εφαρμόζει σύστημα διαχείρησης και ελέγχου ποιότητας τροφίμων HACCP και ζητήστε το αντίστοιχο πιστοποιητικό που του παρείχε κατόπιν ελέγχου ο σχετικός οργανισμός.

Γίνονται παρεμβάσεις στα Μενού;

Ρωτήστε αν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό μενού, διαφορετικό από αυτά που σας προτείνουν ή ακόμη αν στα προτεινόμενα μενού μπορούν να γίνουν κάποιες επεμβάσεις. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε αν υπάρχει η δυνατότητα να έχετε και κάποιο ιδιαίτερο μενού για καλεσμένους σας που ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο, όπως για παράδειγμα οι χορτοφάγοι και τα παιδιά ή για τους καλεσμένους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί ή οι άνθρωποι με κάποια αλλεργία σε τροφές όπως το αυγό.

Περιλαμβάνεται Γευσιγνωσία πριν την οριστική συμφωνία;

Φυσικά θα πρέπει να σας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε το φαγητό και όχι μόνο. Μια πρόσκληση γευσιγνωσίας είναι απαραίτητη να σας γίνει και εσείς να την αποδεχθείτε. Ζητήστε τους να σας προσκαλέσουν σε μια δεξίωση γάμου που έχουν αναλάβει, ώστε να γευτείτε τις δημιουργίες τους, αλλά να διαπιστώσετε και οι ίδιοι αν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και αν η εξυπηρέτησή τους είναι ικανοποιητική, σε ένα πραγματικό γάμο. Γι’ αυτό ρωτήστε τους πότε είναι η επόμενη γαμήλια δεξίωση ώστε να παρευρεθείτε εφόσον σας το επιτρέψουν.

Αν τα φαγητά δεν παρασκευάζονται στον ίδιο χώρο, τι προβλέπεται;

Απαραίτητη ερώτηση είναι, αν η δεξίωση γίνεται σε χώρο που δεν διαθέτει κουζίνα, μήπως δημιουργείται κάποιο πρόβλημα με την προετοιμασία και τη συντήρηση των φαγητών. Θα είναι προ μαγειρεμένα και απλά θα διατηρούνται ζεστά ή το Catering διαθέτει κινητές μονάδες πλήρως εξοπλισμένης κουζίνας;

Τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην τιμή, ως προς τα ποτά;

Αλλο ένα σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι αν τα ποτά, κρασιά, αναψυκτικά συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο που σας προσφέρουν και αν υπάρχουν όρια κατανάλωσης, που αν ξεπεραστούν αλλάζει ο τρόπος χρέωσης. Μάθετε επίσης αν μπορείτε να έχετε στη δεξίωση το δικό σας κρασί και αν αυτό επιβαρύνει λόγω σερβιρίσματος το κόστος του πακέτου. Χρειάζεται προσοχή με τα ποτά γιατί υπάρχουν διάφορες συμφωνίες που μπορούν να γίνουν, γι’ αυτό φροντίστε να ξέρετε από την αρχή για κάθε είδους ποτό και αναψυκτικό που θα σερβιριστεί στη δεξίωσή σας και φυσικά για το πως αυτό χρεώνεται.

Outside Catering σε δικό σας χώρο

Στην περίπτωση που το catering είναι εξωτερικό, θα πρέπει να ρωτήσετε τι ακριβώς θα καθαρίσουν μετά το τέλος του φαγητού ή και της δεξίωσης διότι δεν απαραίτητο ότι θα μείνουν ως το τέλος της δεξίωσης, ειδικά αν δεν έχετε προμηθευτεί τραπέζια, καθίσματα και λοιπό εξοπλισμό από τους ίδιους.

Χρειάζεται περισσότερο προσωπικό;

Αν οι καλεσμένοι σας είναι πολλοί, καλό θα είναι να ρωτήσετε αν πρέπει και αν μπορείτε να έχετε περισσότερο προσωπικό από αυτό που διατίθεται βάση του πακέτου και πόσο χρεώνεται κάθε επιπλέον άτομο, ανάλογα με την ειδικότητά του.

Πως πληρώνουμε, χρειάζεται προκαταβολή, μέχρι πότε μπορούμε να αποφασίσουμε και να δώσουμε οριστικό αριθμό καλεσμένων και λίστες;

Φυσικά μην παραλείψετε να μάθετε τους τρόπους πληρωμής, την προκαταβολή που οφείλετε, τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας μέχρι να αποφασίσετε, ώστε να μην καλυφθεί από άλλο ζευγάρι η ημερομηνία που ζητάτε. Τέλος μάθετε μέχρι πότε σας δίνουν περιθώριο να τους ενημερώσετε για τα τελικά νούμερα των καλεσμένων και ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός καλεσμένων που θα χρεωθείτε ανάλογα το πακέτο.

Υπογράφουμε κάποιου είδους συμφωνητικό;

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σας δοθούν και σε μια γραπτή σύμβαση από το catering που θα αποφασίσετε να συνεργαστείτε, την οποία αφού μελετήσετε προσεκτικά θα υπογράψετε. Προσοχή, στην αναλυτική αναφορά όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, των υποχρεώσεων που έχει το κάθε μέρος προς το άλλο και την σαφή περιγραφή του τρόπου πληρωμής.

Ας είστε λοιπόν προετοιμασμένοι για όλα.

Για το www.teleiosgamos.gr
Βιβή Κωτούλα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.