Αρχική » Οργάνωση γάμου » Ρόλοι & Αρμοδιότητες » Να στολίσω το δώρο κουμπάρου;
doro koumparou apo to zevgari gia ton koumparo tin imera tou gamou wedding couple standing on the istle

Να στολίσω το δώρο κουμπάρου;

Πραγματικά, το δώρο κουμπάρου είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση, μέχρι να αποφασίσεις ποιο είναι εκείνο που του ταιριάζει. Και η παρουσίαση του δώρου επίσης. Να το στολίσετε και να φιγουράρει δίπλα στα καλάθια με τις μπομπονιέρες στην εκκλησία ή όχι; Να το συσκευάσετε σαν μια μεγάλη και ιδιαίτερη μπομπονιέρα που προορίζεται για τον κουμπάρο, όπως κάνανε παλιά; Ή μήπως να είναι διακριτική η παρουσία του δώρου στην εκκλησία; Ίσως, να μη το στολίσετε και να δοθεί κάποια στιγμή εκτός εκκλησίας στους κουμπάρους πριν τον γάμο ή στο τέλος εκείνης της ημέρας; Σε αυτά και σε άλλα αντίστοιχα ερωτήματα καλείται να δώσει απαντήσεις ένα ζευγάρι όσο σχεδιάζει τον γάμο του.

Τι γινόταν παλιότερα με το δώρο κουμπάρου

Κατά το παρελθόν, το δώρο κουμπάρου ήταν ένα αντικείμενο που προοριζόταν για προσωπική ή περισσότερο για οικιακή χρήση. Ασημένια ή πορσελάνινα πορτατίφ, όνυχες, επιτραπέζια ρολόγια και πολλά άλλα αντικείμενα βρίσκονταν στην πρώτη σειρά των επιλογών.

Αργότερα, συνηθίζονταν τα περισσότερο προσωπικά δώρα. Όπως για παράδειγμα, κοσμήματα, ρολόγια χειρός, ηλεκτρονικές συσκευές. Το ενθύμιο αυτό, σχεδόν πάντα, παραδίδονταν στην εκκλησία.  Από τα χέρια του ζευγαριού στα χέρια του/των κουμπάρου/ων. Ως ένδειξη εκτίμησης και ως ευχαριστώ προς τους κουμπάρους.

Σχεδόν όλα αυτά τα αντικείμενα στολίζονταν ως δώρο. Τα διάφανα κουτιά, οι διάφανες ζελατίνες, τα τούλια, οι κορδέλες τα κουφέτα αναλάμβαναν να διακοσμήσουν αυτά τα αντικείμενα. Όσο μεγάλα ή μικρά και αν ήταν. Όσο ελαφριά ή βαριά. Αρκεί να ήταν αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα μεταφέρουν στην εκκλησία και να τα επιδείξουν στους καλεσμένους.

Τι συνηθίζεται σήμερα για το δώρο κουμπάρου

Τα τελευταία χρόνια η συνήθεια αυτή, ευτυχώς κατά τη γνώμη μας, έχει σταματήσει να γίνεται όπως γινόταν παλιά. Πλέον, οι τεράστιες συσκευασίες έχουν πάψει να βρίσκονται κάπου δίπλα στα καλάθια με τις μπομπονιέρες. Τα περισσότερα ζευγάρια προτιμούν να προσφέρουν το δώρο τους απευθείας στον/στην κουμπάρο/α. Ακόμα και πριν από τον γάμο. Χωρίς υποχρεωτικά να το παρουσιάσουν στην εκκλησία. Με άλλα λόγια, σήμερα έχει επικρατήσει η άποψη ότι το δώρο κουμπάρου, δεν αφορά οποιονδήποτε άλλο, για να επιδεικνύεται.

Επίσης, υπάρχει πλέον προ-συνεννόηση με τους κουμπάρους για το δώρο κουμπάρου που επιθυμούν, χωρίς ενδοιασμούς. Οι σχέσεις είναι πιο χαλαρές μεταξύ ζευγαριών και κουμπάρων και επιτρέπουν να γίνονται τέτοιες συζητήσεις μεταξύ τους. Ένα ζευγάρι λοιπόν μπορεί να προσφέρει μια ηλεκτρική συσκευή για το σπίτι των κουμπάρων τους. Ειδικά αν, για παράδειγμα, οι κουμπάροι είναι επίσης ζευγάρι. Και η παράδοση του δώρου να γίνει κατ’ ευθείαν στο σπίτι τους και όχι στην εκκλησία.

Στην περίπτωση, βέβαια, που το δώρο είναι τέτοιο που μπορείτε να το στολίσετε και να το παρουσιάσετε στην εκκλησία, υπάρχουν στα καταστήματα με είδη γάμου υπέροχες ιδέες για την διακόσμησή του. Και μάλιστα συνδυάζουν την παράδοση με τις μοντέρνες τάσεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε ένα από τα ραντεβού σας για να συζητήσετε το στολισμό του δώρου κουμπάρου. Πάντως, αν σκοπεύετε να το στολίσετε, τότε μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή.

Υπάρχει χρυσή τομή στο δώρο για τους κουμπάρους;

Αν αυτό που αναζητάτε είναι να βρείτε τη χρυσή τομή, έχετε υπόψη σας δύο δεδομένα. Δεν είναι υποχρεωτικό να προσφέρετε το δώρο στην εκκλησία, όσο πολύτιμο ή ακριβό και να είναι αυτό. Ειδικά όταν για πρακτικούς λόγους κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. Ούτε όμως είναι παραδοσιακά “πρέπον” να μην δωρίσετε κάτι στους κουμπάρους σας την ημέρα του γάμου, γιατί κάποιοι ίσως παρεξηγηθούν.

Μπορείτε, λοιπόν, να δωρίσετε κάτι συμβολικό στην εκκλησία, παρόλο που το “κανονικό” δώρο θα το δώσετε κάποια άλλη στιγμή. Ζητήστε από το κατάστημα που θα σας προμηθεύσει τις μπομπονιέρες να κατασκευάσει μια ξεχωριστή μπομπονιέρα, με βάση το σχέδιο που έχετε επιλέξει και για τις υπόλοιπες. Θα είναι σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος και θα την αμπαλάρετε με μια ξεχωριστή συσκευασία. Και αυτή θα είναι η μπομπονιέρα που θα προσφέρετε στους κουμπάρους σας την ημέρα του γάμου.

Μια ακόμη γλυκιά ιδέα είναι να τοποθετήσετε μέσα σε αυτή την μπομπονιέρα ένα γράμμα που θα συντάξετε για τους κουμπάρους σας. Όσα θα γράψετε θα είναι λόγια, συναισθήματα και σκέψεις που θα βγαίνουν από την ψυχή σας. Αυτό ίσως να είναι πολυτιμότερο ενθύμιο για εκείνους απ’ ότι το δώρο σας!

Αυτή η κίνηση είναι πολύ διακριτική και ταυτόχρονα ουσιαστική. Εμείς σας δώσαμε ιδέες για όλες τις περιπτώσεις. Εσείς μένει να αποφασίσετε ποια σας ταιριάζει!

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για την ιδιαίτερη σχέση ζωής μεταξύ κουμπάρων και ζευγαριού.

Photo by Luis Tosta on Unsplash

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.